SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
14. oktobrī, 2013
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ārlietas
17
17

ISIC karte – statusu apliecinošs starptautisks dokuments

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Šogad aprit 60 gadi, kopš Dānijas galvaspilsētā Kopenhāgenā vairākas studentu apvienības izveidoja ISIC karti. Latvijā ISIC karte ir pieejama kopš 1992. gada.
LV portāls skaidro, kādi ir ISIC karšu veidi un kādas ir to priekšrocības.
īsumā
  • Latvijā ir pieejamas ISIC kartes skolēniem, studentiem un ITIC karte skolotājiem.
  • ISIC apliecība var būt gan standarta karte, gan bankas karte.
  • Latvijā ISIC izplata SIA "ISIC.LV" un "Swedbank".
  • Kartes sniedz iespēju gan pierādīt skolēna, studenta, skolotāja statusu ceļojot, gan saņemt atlaides ne tikai ārzemēs, bet arī visā Latvijā.
  • ISIC nav personu apliecinošs dokuments, bet gan studenta, skolotāja identifikācijas apliecinājums ceļojot.

Kā stāsta SIA "ISIC.LV" direktore Līga Mūrniece, šobrīd ISIC karte (International Student Identity Card) ir vienīgā starptautiski atzītā studentu, skolēnu un pedagogu apliecība. To oficiāli atbalsta UNESCO un Eiropas Kultūras padome. ISIC karti oficiāli atzīst arī dažādu valstu universitātes un studentu organizācijas visā pasaulē, bet kā identifikācijas dokumentu to izmanto 120 valstīs. Karti pārvalda ISIC asociācija, kas ir Dānijā reģistrēta bezpeļņas organizācija.

Latvijā ISIC oficiālais izplatītājs ir SIA "ISIC.LV", kas sadarbojas arī ar vienīgo banku, kas Latvijā piedāvā ISIC kā bankas kartes – "Swedbank".

Karšu veidi un specifika

Latvijā ir iespējams saņemt ISIC kartes, kas atbilst dažādiem statusiem:

  • ISIC skolēnu karti var iegūt visi vispārējo un profesionālo skolu, kā arī tehnikumu audzēkņi;
  • ISIC studentu karti var saņemt visi augstskolu un koledžu audzēkņi;
  • ITIC skolotāju karti - mācību iestādēs (vispārējo, profesionālo, vispārējo izglītības iestāžu, augstskolu, koledžu u.c.) strādājoši skolotāji.

Pasaulē ir pieejama arī IYTC (International Youth Travel Card) karte. Tā ir karte, ko jaunieši var saņemt līdz 25 gadu vecumam. Šīs kartes īpašnieks var nebūt students vai skolēns. Arī šī karte sniedz atlaides ceļojot, tomēr tās var nebūt pilnā apmērā, salīdzinot ar citām kartēm.

"Ja studenti iesasitās mobilitātes programmā, viņiem savu statusu ir iespēja pierādīt citur, ko nevar ar parastajām augstskolu apliecībām."

L.Mūrniece informē, ka kartes var saņemt ne tikai Latvijas iedzīvotāji. Līdzīgi arī ārzemju studenti, skolēni, skolotāji, kas ieradušies uz Latviju apmaiņas programmu ietvaros vai citu iemeslu dēļ un noteiktā akadēmiskā gada laikā mācās/strādā Latvijā, var iegūt ISIC vai ITIC apliecības.

"Swedbank" ir vienīgā banka Latvijā, kas piedāvā ISIC arī kā maksājuma debetkarti, kam ir visas parastās ISIC apliecības priekšrocības. Kā stāsta "Swedbank" Pārdošanas un servisa vadības daļas Jauniešu segmenta vadītāja Ieva Langenfelde, banka ISIC bankas karti no Baltijas valstīm piedāvā arī Igaunijā. Sākotnēji šādu iespēju Latvijā gan realizējušas vairākas bankas. Līdz 2010.gadam "Swedbank" piedāvāja arī IYTC karti, tomēr mazās popularitātes dēļ tā vairs nav pieejama.

ISIC karšu priekšrocības

ISIC apliecība ir dokuments ar augstu aizsardzības līmeni, stāsta L.Mūrniece. Kartes var būt dažādas, tām var būt gan čips, gan magnētiskā lenta vai svītru kods. Līdz ar to karti ir iespējams izmantot skolas iekšējā infrastruktūrā, piemēram, bibliotēkā grāmatu izsniegšanas pārvaldības sistēmai vai kā ieejas kontroles un uzskaites rīku skolas telpās, drukāšanas pārvaldības rīku u.c.

I.Langenfelde informē, ka "Swedbank" atbildīgās institūcijas veikušas pētījumu, kas parādījis: jauniešiem ir svarīgi ietaupīt, līdz ar to šāda bankas atlaižu karte ir labs risinājums.

Arī L.Mūrniece secina, ka, lai gan primārais ISIC apliecību uzdevums ir iespēja ar to pierādīt savu statusu ceļojot, tomēr Latvijā kartes visbiežāk tiek izmantotas tieši atlaidēm. ISIC piedāvājums visā pasaulē un Latvijā aptver daudzas jomas, kā ēdināšanas iestādes, kino, teātrus, interešu izglītības kursus, grāmatnīcas, apavu un apģērba veikalus, tehnoloģiju veikalus, servisus. Latvijā atlaides ir pieejamas ne tikai galvaspilsētā, bet arī citviet. Informācija par atlaidēm apskatāma ISIC.lv mājaslapā.

I.Langenfelde arī norāda, ka uz katras ISIC kartes ir norādīts savs unikāls kods. Ar tā palīdzību ir iespēja saņemt atlaides arī lielākajos ārzemju interneta veikalos, ja tie šādu iespēju piedāvā.

Iemesls, kāpēc uzņēmumi piedāvā atlaides karšu īpašniekiem, ir iespēja kļūt par jauniešiem draudzīgu uzņēmumu, piesaistot to interesi par uzņēmuma piedāvāto produkciju vai pakalpojumu.

SIA "ISIC.LV" direktore skaidro, ka "ISIC.LV" uz apliecības cenšas norādīt pēc iespējas vairāk nepieciešamo informāciju, lai studentiem, skolēniem un skolotājiem nebūtu jāizmanto paralēli divi dokumenti. Tai skaitā uz kartēm tiek norādīta arī informācija par pilna/nepilna laika studijām. L.Mūrniece neuzskata, ka parastās apliecības, ko piedāvā skolas, būtu iespējams plaši pielietot, jo tās ir viegli viltot. Līdz ar to studentam, skolēnam, skolotājam, vajadzētu, pirmkārt, saprast, kādas iespējas tam ir nepieciešamas un ko piedāvā jau esošais statusu apliecinošais dokuments. Balstoties uz to, tad arī izdarīt savu izvēli, vai vēl papildus nepieciešama ISIC karte.

Karšu derīguma termiņš un izmaksas

Kartes derīguma termiņš ir tieši atkarīgs no tās statusa un tiek balstīts uz akadēmisko gadu. Pasaulē ir divi atšķirīgi akadēmisko gadu dalījumi. Latvijā akadēmiskais gads sākas septembrī un beidzas augustā. Savukārt ir valstis, kur akadēmiskais gads sākas janvārī un ilgst līdz decembrim. ISIC karti var saņemt, pierādot studenta, skolēna statusu, kas ir aktuāls noteiktajā akadēmiskajā gadā. Pēc gada statusa esamība atkal ir jāapliecina no jauna. Latvijā standartā tiek veidotas kartes ar maksimāli iespējamo termiņu – 16 mēnešiem no akadēmiskā gada sākuma. Tas attiecas arī uz ITIC skolotāju apliecību.

Kā norāda I.Langenfelde, arī ISIC bankas karte darbojas 16 mēnešus. Pēc tam tā zaudē visas savas funkcijas un to var mest laukā. Tomēr ir iespējams izvēlēties kartes automātisku atjaunošanu. Pirms to izdarīt, "Swedbank" pārstāvji paši sazinās ar mācību iestādi un pārbauda īpašnieka statusu.

"Latvijā skolēni ISIC kartes straujāk sākuši izmantot vien pēdējo gadu laikā."

ISIC kartēm skolēnam, studentam vai skolotājam ir jāpiesakās pašam. To izmaksas gan atšķiras. SIA "ISIC.LV" direktore stāsta, ka apliecības tiek ražotas pēc noteiktiem kvalitātes kritērijiem un ISO standartiem. Kartes cenas tiek noteiktas, ņemot vērā ražošanas un administratīvās izmaksas.

Standarta ISIC kartes cena Latvijā ir 5 lati. Cena dažādās valstīs var atšķirties, jo citur ISIC apliecības cena var būt arī 22 ASV dolāri. Savukārt, kā norādīts Swedbank mājaslapā, ISIC bankas karšu cena ir zemāka. Skolēnu ISIC izmaksās 2 latus, bet studentu un skolotāju karte – 3,50.

Lai pieteiktos apliecībai, ir nepieciešama izziņa no mācību iestādes (vai cita derīga apliecība), personu apliecinošs dokuments un fotokartīte.

ISIC popularitāte un atpazīstamība Latvijā

Kā informē L.Mūrniece, no 1992.gada, kad "ISIC.LV" uzsāka savu darbību Latvijā, ir strauji audzis to skolu un augstskolu skaits, kas saviem audzēkņiem izvēlas ISIC studentu un skolēnu apliecības. ISIC karti kā vienīgo oficiālo augstskolas studentu apliecību izmanto jau vairāk nekā puse Latvijas augstskolu un koledžu. 2012.gadā kopumā gan ISIC, gan ISIC "Swedbank" kartes izmantoja 65 000 lietotāji. No tiem 40 000 bija studenti, 17 000 skolēni un 8000 pedagogi. Salīdzinot ar pasaules pieredzi, kur ISIC karti kā identifikācijas dokumentu jau vairākus gadus plaši izmanto arī skolēni, piemēram, Igaunijā ISIC kā skolēnu apliecību izmanto 32 000 skolēnu. Latvijā skolēni ISIC kartes straujāk sākuši izmantot vien pēdējo gadu laikā.

Arī I.Langenfelde atzīst, ka informētība par kartēm ir liela. Abi ISIC izplatītāji reklamē tās mācību iestādēs. "Swedbank" pārstāvji ir aktīvi tieši studentu uzņemšanas laikā. Savukārt skolēni paši bieži vien interesējas par šādu iespēju. No skolotājiem visvairāk karti izmanto tieši augstskolu pasniedzēji.

I.Langenfelde skaidro, ka ISIC karte ir ļoti populāra augstskolās, jo, ja studenti dodas mobilitātes programmā, viņiem ir iespēja pierādīt savu statusu, kas nav iespējams ar parastajām apliecībām.

Lai gan ISIC ir ceļojumiem draudzīga, kā atgādina L.Mūrniece, tad ISIC apliecības funkcijas, tāpat kā jebkura cita identifikācijas dokumenta, nav līdzvērtīgas personas apliecinošā dokumenta (pases vai personas apliecības) tiesiskajam spēkam, kas noteikts Personu apliecinošu dokumentu likumā. Tas nozīmē, ka ISIC karte nav ceļošanas dokuments un to nevar uzrādīt kā personas apliecinošu dokumentu.
Labs saturs
17
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI