SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Lidija Dārziņa
LV portāls
02. augustā, 2013
Lasīšanai: 13 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
1
2
1
2

Nekustamā īpašuma nodoklis pašvaldības dzīvokļa īrniekam

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Nekustamā īpašuma nodokli maksā īpašnieki un lietotāji. Arī pašvaldības dzīvokļa īrnieki maksā nekustamā īpašuma nodokli – gan par dzīvokli un koplietošanas telpu attiecīgo daļu, gan piekrītošo zemi - zemes domājamām daļām.

FOTO: Renāte Briede/ LETA

Iedzīvotāji, kuri īrē dzīvokli no pašvaldības, bieži pauž neizpratni, kāpēc viņiem jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis, ja viņi nav mājokļa un zemes īpašnieki. Daudziem arī nav skaidrs, vai īrniekam pienākas nodokļa atvieglojumi. Pašvaldībās atvieglojumi atšķiras. Likumā „Par nekustamā īpašuma nodokli” ir sagatavoti grozījumi, lai precizētu, kas ir nekustamā īpašuma nodokļa maksātāji par valsts un pašvaldības īpašumiem. Par pašreiz spēkā esošo likuma normu piemērošanu LV portāls jautāja pašvaldībām.
īsumā
  • Nekustamā īpašuma nodokli maksā īpašnieki un lietotāji.
  • Par valsts vai pašvaldības īpašumā esošu zemi un ēkām maksā lietotājs.
  • Tiesības uz atlaidēm ir īpašniekiem.
  • Pašvaldības nosaka nodokļa atvieglojumu apmēru un kam tās pienākas.
  • Pašvaldībai nav pienākums obligāti piešķirt atvieglojumus īrniekiem.
  • Ar nodokli neapliek sociālās mājas un sociālos dzīvokļus.

Likums nosaka: "Nekustamā īpašuma nodokli maksā Latvijas vai ārvalstu fiziskās un juridiskās personas un uz līguma vai citādas vienošanās pamata izveidotas šādu personu grupas vai to pārstāvji, kuru īpašumā vai tiesiskā valdījumā ir nekustamais īpašums." Taču ne visi dzīvokļus ir privatizējuši vai ieguvuši īpašumu valdījumā, atjaunojot īpašuma tiesības uz to. Likumā nodokļa maksāšanas pienākums noteikts arī lietotājam.

Kā skaidro Jelgavas pilsētas domes administrācijas Finanšu nodaļas vadītājas vietnieks nodokļu jautājumos Ingars Bušs, likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 2.panta piektā daļa paredz, ka nekustamā īpašuma nodokli par pašvaldības īpašumā esošo zemi, ēkām un inženierbūvēm maksā to lietotājs, bet, ja tāda nav, - nomnieks.

Līdz ar to, ja persona lieto pašvaldībai piederošu dzīvokli, tad tai ir jāmaksā arī nekustamā īpašuma nodoklis. Pašvaldība aprēķina un likumā noteiktajā kārtībā nosūta nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) paziņojumu.

Ja dzīvoklis pieder pašvaldībai, nekustamā īpašuma nodoklis ir jāmaksā, apstiprina arī Rēzeknes pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Laura Sondore-Strode. Pašvaldība izsniedz maksāšanas paziņojumu namu apsaimniekotājam. Un tālāk apsaimniekotājs iekļauj maksu par NĪN rēķinā par komunālajiem pakalpojumiem, kuru nosūta katram dzīvokļa lietotājam.

Ja dzīvoklis pieder pašvaldībai, nekustamā īpašuma nodokli maksā tā lietotājs vai nomnieks, ar kuru pašvaldība slēdz Dzīvojamās telpas īres līgumu, paskaidro Valmieras pilsētas pašvaldības nodokļu (nodevu) administratore Inga Markava, norādot uz likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 7.panta 1.daļas 4.punktu: "Ja valsts vai pašvaldības īpašums tiek nodots lietošanā vai nomā, lietotājs vai nomnieks nekustamā īpašuma nodokli maksā ar nākamo mēnesi pēc tam, kad radušās lietošanas vai nomas tiesības." Konkrētā likuma norma attiecas arī uz zemi, jo nekustamais īpašums ir ne vien dzīvokļa īpašums, bet arī zeme, uz kuras atrodas konkrētā daudzdzīvokļu māja, piebilst speciāliste.

Jāmaksā arī par zemi

Ja pašvaldībai piederošs dzīvoklis atrodas uz pašvaldībai piederošas zemes, dzīvokļa īrniekam ir jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis arī par dzīvoklim attiecīgi piekrītošo zemi. Arī šajā gadījumā pašvaldība aprēķina nodokli par zemi un nosūta NĪN maksāšanas paziņojumu.

Ja pašvaldībai piederošs dzīvoklis atrodas uz citam īpašniekam piederošas zemes, tad NĪN paziņojums par dzīvokli tiek nosūtīts dzīvokļa īrniekam, bet NĪN par zemi tiek aprēķināts un paziņojums nosūtīts zemes īpašniekam, Jelgavā noteikto kārtību izklāsta I.Bušs.

Rēzeknē pagaidām dzīvokļu īrniekiem (neprivatizētu dzīvokļu lietotājiem) nekustamā īpašuma nodokļa likme par zemi ir tikpat liela, cik privatizētu dzīvokļu īpašniekiem, t.i., 1,5% no kadastrālās vērtības. Tie, kas nav privatizējuši zemi zem individuālās dzīvojamās mājas, slēdz zemes nomas līgumu ar pašvaldību. Līdz ar to NĪN likme sastāda 1,5% no kadastrālās vērtības un 5% ir zemes nomas maksa, informē L.Sondore-Strode.

Atlaides pašvaldības dzīvokļa īrniekam

Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5.pantā (Atvieglojumi nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem) konkrēti minētas tikai dažas iedzīvotāju grupas, kurām pašvaldība piešķir atvieglojumu, - trūcīgām personām 90% apmērā; maznodrošinātām personām - līdz 90% no aprēķinātās nodokļa summas par to periodu, kurā nodokļa maksātājs atbilst trūcīgas vai maznodrošinātas personas statusam; trīs un vairāk bērnu ģimenēm – 50% apmērā; politiski represētajām personām – 50% (ja nekustamais īpašums šīs personas īpašumā vai valdījumā ir vismaz piecus gadus).

Likumā ir noteikts, ka pašvaldības var izdot saistošos noteikumus, kuros atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām paredzēti atvieglojumi 90, 70, 50 vai 25% apmērā no nekustamā īpašuma nodokļa summas.

Pašvaldībās nodokļa atvieglojumu apjoms atšķiras. Atšķirīga ir pieeja arī atvieglojumu piešķiršanā pašvaldībām piederošo mājokļu īrniekiem.

I.Bušs norāda, ka likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 1.panta otrās daļas 1.punkts nosaka, ka ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek sociālās dzīvojamās mājas un sociālos dzīvokļus. Līdz ar to, ja pašvaldība personai ir piešķīrusi sociālo dzīvokli, tad personai NĪN par šo dzīvokli nebūs jāmaksā.

Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5.panta pirmā daļa paredz atvieglojumus nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem (trūcīgām personām – atvieglojums 90% un daudzbērnu ģimenēm – atvieglojums 50%). Tāpēc šīm kategorijām neatkarīgi no tā, vai īpašums ir personas vai pašvaldības, ir piešķirams NĪN atvieglojums.

"Nekustamā īpašuma nodokli maksā ne tikai īpašnieki, bet arī lietotāji."

Savukārt likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5.panta trešā daļa, nosaka, ka pašvaldība var izdot saistošos noteikumus, kuros paredzēti atvieglojumi atsevišķām nekustamā īpašuma nodokļa maksātāju kategorijām.

Tas savukārt nozīmē, ka katra atsevišķa pašvaldība savā administratīvajā teritorijā piešķir nodokļa atvieglojumus tām nodokļa maksātāju kategorijām, kurām ar saistošajiem noteikumiem tādas ir noteiktas. Jelgavas pilsētas pašvaldībā atvieglojumus piešķir, ievērojot likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" un Jelgavas pilsētas pašvaldības 2013.gada 31.janvāra saistošajos noteikumos Nr.13-2 "Atvieglojumu piešķiršana nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem Jelgavas pilsētā 2013.gadā" noteikto.

Rēzeknē iedzīvotājiem, kam dzīvokli piešķīrusi pašvaldība, NĪN atlaides nepienākas. Tās attiecas tikai uz privatizētu dzīvokļu īpašniekiem, kam ir piešķirts trūcīgas ģimenes statuss (90% atlaide), un politiski represētām personām (50% atlaide, ja īpašums pieder vairāk nekā piecus gadus), informē L.Sondore-Strode.

NĪN atlaides pienākas nekustamā īpašuma īpašniekam, uzsver I.Markava. Atvieglojumus nekustamā īpašuma nodokļa maksātājiem nosaka likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 5.pants. Saskaņā ar to iedzīvotājiem, kuriem dzīvokli izīrē pašvaldība, atvieglojumi pienākas tad, ja minētā pašvaldība tiem ir piešķīrusi trūcīgas personas statusu. Tādā gadījumā pašvaldība ar viņiem slēdz sociālā dzīvokļa īres līgumu.

NĪN atvieglojumi pienākas arī, ja personai ir trīs bērni vai vairāk vecumā līdz 18 gadiem (5.panta 1².daļa), politiski represētajām personām, kā arī atsevišķām iedzīvotāju kategorijām, ko paredz Valmieras pašvaldības izdotie saistošie noteikumi.

Pašvaldību saistošie noteikumi var atšķirties

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomniece finanšu un ekonomikas jautājumos Sanita Šķiltere norāda uz nekustamā īpašuma nodokļa pamatprincipu – nodokļa maksātājs ir īpašnieks. Savukārt lietotāji ir namu apsaimniekotāji, kuri tad attiecīgi nodokļa maksājumu pieprasa īrniekiem.

Likumā noteiktas tās iedzīvotāju kategorijas, kurām pašvaldību saistošajos noteikumos paredzētas atlaides. Tā kā nekustamā īpašuma nodokļa pamatprincips ir, ka maksātājs ir īpašnieks, atlaides nosaka īpašniekam.

"Likumā ar grozījumiem noteiks, ka nodokļa maksātājs par valstij vai pašvaldībai piederošu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju ir mājas pārvaldnieks."

S.Šķiltere uzsver: Latvijā ir 119 nekustamā īpašuma nodokļa administrācijas, katrai pašvaldībai ir tiesības izdot savus noteikumus, kuriem nav jābūt vienādiem. Un administrējot likuma normu piemērošana var nedaudz atšķirties, pašvaldības var arī paredzēt labvēlīgākas normas, tās ir viņu tiesības. Taču jebkuram piešķirt atlaidi nevar, likumā ir noteiktas nodokļa prasības, kas ir identiskas visā valstī.

Jebkuras NĪN atlaides ir konkrētās pašvaldības saistošo noteikumu jautājums. Un tas nav saistīts tikai ar pašvaldības vēlmi piešķirt vai nepiešķirt atlaides. Ir jāņem vērā, vai pašvaldības budžets to var atļauties, vai ir iespējams atlaides administrēt, vai administrējot izdevumi nav nesamērīgi lieli.

Pašvaldībai ir jāvērtē, kādā veidā vislabāk var sasniegt to mērķi, kas ir izvirzīts atsevišķu iedzīvotāju grupu atbalstam. Piemēram, ja runā par standarta dzīvojamo māju, tad lielākajā daļā Latvijas jāskatās arī uz absolūtajām nodokļa summām, jo standarta dzīvokļa maksājums būtiski atšķiras atkarībā no tā, vai tas atrodas Rīgā un Jūrmalā vai Krāslavā. Līdz ar to, ja, piemēram, kādā pašvaldībā daudzbērnu ģimenēm piešķirtas brīvpusdienas, ir vēl citas atbalsta formas, tad tā noteikti ir iespēja daudz labāk atbalstīt konkrētos cilvēkus, kam nepieciešama palīdzība.

Tādējādi katrai pašvaldībai jāraugās, kuri atbalsta pasākumi viņiem ir efektīvākie, piebilst LPS pārstāve.

Likumā precizēs, kas maksā nodokli par valsts un pašvaldības īpašumu

Arī likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" tiek bieži izdarīti grozījumi. Iepriekšējo grozījumu saskaņošanas procesā LPS un Latvijas Lielo pilsētu asociācija ierosināja likumā precizēt, kas ir nekustamā īpašuma nodokļa maksātāji par valsts un pašvaldības īpašumiem. Priekšlikuma iesniedzēji norādīja: "Likuma 2.panta piektā daļa nosaka nekustamā īpašuma nodokļa maksātājus par valsts vai pašvaldības īpašumā esošu zemi, ēkām un inženierbūvēm, proti, par minēto nekustamo īpašumu nodokli maksā to lietotājs, bet, ja tāda nav, - nomnieks.

Lai arī 2006.gada 20.jūnija Ministru kabineta noteikumu Nr.495 "Likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" normu piemērošanas kārtība" 23.punktā dots skaidrojums, kas likuma 2.panta piektās daļas izpratnē ir uzskatāms par lietotāju, prakse liecina, ka pastāv problēmas ar likuma 2.panta piektās daļas un minēto Ministru kabineta noteikumu 23.punkta interpretāciju, proti, nodokļa maksātāji, tiesa un nodokļu administrācija bieži vien, neņemot vērā šo normatīvo aktu hierarhiju, to interpretē atšķirīgi."

Finanšu ministrijas sagatavotie likuma jaunie grozījumi, kas izsludināti valsts sekretāru sanāksmē šā gada 6.jūnijā, ietver arī šo priekšlikumu. Ministrija grozījumu anotācijā paskaidro: Lai izvairītos no atšķirīgas 2.panta piektās daļas interpretācijas, likumā būs norādīts, kas ir nekustamā īpašuma nodokļa maksātāji par valsts un pašvaldības īpašumiem.

Likuma 2.panta piektā daļa pašreiz lakoniski nosaka: "Nekustamā īpašuma nodokli par valsts vai pašvaldības īpašumā esošu zemi, ēkām un inženierbūvēm maksā to lietotājs, bet, ja tāda nav, - nomnieks". Tāpēc to paredzēts ar grozījumiem izteikt plašākā, jaunā redakcijā un papildināt ar sesto, septīto, astoto un devīto daļu.

Grozījumu projektā iekļautā astotā daļa paredz: "Nekustamā īpašuma nodokli par daudzdzīvokļu dzīvojamo māju (tās daļu), kas ierakstīta zemesgrāmatā uz valsts vai pašvaldības vārda, un valstij vai pašvaldībai piederošu vai piekritīgu zemi, uz kuras šī māja atrodas, maksā daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas pārvaldnieks."

Nodokļa maksāšanas obligātums arī likumā par dzīvojamo telpu īri

Īrniekiem arī jāzina, ka likuma "Par dzīvojamo telpu īri" 11.pantā, kas reglamentē dzīvokļa īres maksu un obligātos maksājumus, ir uzskaitīti papildus īres maksai maksājamie obligātie maksājumi:

  • likumā noteiktais nekustamā īpašuma nodokļa maksājums;
  • dzīvokļa vai dzīvojamās mājas īpašnieka (valdītāja) un zemes īpašnieka noslēgtajā zemes nomas līgumā noteiktā zemes nomas maksa, ja izīrētā dzīvojamā telpa ir mājā, kas atrodas uz citam īpašniekam piederošas zemes.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI