SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
03. jūlijā, 2013
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Drošība
10
10

Klienta tiesības autoservisā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Automašīnas nodošana remontam servisā nenozīmē tikai tās labošanu, bet arī klienta un pakalpojuma sniedzēja attiecības, kurās bezrūpīgai attieksmei nav vietas.

www.sxc.hu

Autoservisa apmeklējums lielākajai daļai autovadītāju nozīmē uz brīdi uzticēt vērtīgu īpašumu cilvēkiem, kuru darbības rezultāts var būt gan salabota mašīna, gan kreņķi un skaidrošanās par nekvalitatīvi veiktu pakalpojumu. Remonta gaitu autoīpašnieks ne vienmēr var izkontrolēt, taču pret nejaukiem pārsteigumiem ir iespējams nodrošināties, zinot savas tiesības.
īsumā
  • Garantija likuma izpratnē ir papildu saistības, ko uzņemas pārdevējs, ražotājs vai pakalpojuma sniedzējs.
  • Normatīvie akti neparedz, ka autoservisam būtu pienākums nodrošināt klienta klātbūtni remonta laikā.
  • Gan autorizētajos, gan neatkarīgajos servisos patērētājam ir vienādas tiesības. Taču attiecībā uz remontu automašīnas garantijas periodā noteikumi var atšķirties.

Problēmas visbiežāk rada autoservisa noteikto pakalpojuma maksa vai neapmierinoša remonta kvalitāte. Nereti patērētāju neapmierinātība saistīta ar aizdomām, ka nomainītā detaļa ir lietota vai nav oriģināla. Strīdus arī izraisa situācijas, kad, pēc patērētāja domām, remonta laikā automašīnai radīti papildu bojājumi. 

Vienoties par darbiem un saglabāt tos apliecinošus dokumentus

Pirmkārt, autoīpašniekam jāizvērtē, uz kādu autoservisu savu auto vest. Labāk ir izvēlēties uzticamu pakalpojumu sniedzēju, ar ko jau bijusi veiksmīga sadarbība, kam ir laba reputācija un ar kuru var vienoties par būtiskiem jautājumiem attiecībā uz auto remontu, norāda Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) speciālisti.

Pirmais solis, lai auto remonts nesagādātu nepatīkamus pārsteigumus. Jau sākumā ar pakalpojumu sniedzēju vajadzētu vienoties par veicamajiem darbiem un iepazīties ar to izmaksām (cenām), ieteic PTAC. Patērētājam attiecības ar servisu vēlams formēt rakstveidā, vienojoties, kādi pakalpojumi tiks sniegti, cik ilgā laikā, cik tas izmaksās utt. Var konkrēti norunāt, kādas detaļas remontā tiks izmantotas.

"Pirmais solis, lai auto remonts nesagādātu nepatīkamus pārsteigumus, – jau sākumā vienoties par veicamajiem darbiem un iepazīties ar to izmaksām. "

Bez darījumu apliecinošiem dokumentiem un savstarpēji saskaņotas veicamo darbu tāmes klients riskē, ka serviss vienpusēji mainīs iepriekš panākto vienošanos. Tāpēc PTAC iesaka ar pakalpojumu sniedzēju slēgt līgumu un saglabāt darījumu apliecinošus dokumentus. Optimālā situācijā klientam pēc servisa apmeklējuma rokās vajadzētu saņemt darījumu apliecinošu dokumentu un paveikto darbu tāmi, kurā minētas remonta izmaksas un arī nomainīto detaļu numurs.

Pretēji autoservisos bieži vien apgalvotajam visām oriģinālām automobiļu detaļām ir sērijas numurs, kas gan ne vienmēr ir citu ražotāju izstrādājumiem. Informācijai par preci, arī tad, ja tā nav oriģināla, jābūt uz marķējuma. Ja patērētājam rodas aizdomas, vai detaļa vispār ir nomainīta, der nekautrēties un pieprasīt servisam atdot vai uzrādīt veco, nomainīto detaļu. Pēc tās vizuālas apskates lielā daļā gadījumu būs iespējams arī novērtēt detaļas tehnisko stāvokli un spriest par tās nomaiņas pamatotību.

Ir  gadījumi, kad remonta nepilnības vai pat automobiļa bojājumi, ko pieļāvis viens serviss, atklājas vēlāk – jau citā. Šādā situācijā autoīpašniekam servisā, kur trūkumi atklāti, jāpieprasa atzinums par attiecīgā defekta konstatēšanu, kā arī darbu tāme ar tā novēršanas izmaksām. Brāķa dokumentēšanai derēs arī tā fotouzņēmums. Ja nepilnības pieļāvušais serviss, neraugoties uz šīm liecībām, atsakās zaudējumus kompensēt, pieviltais klients ar tām kā pierādījumu jau var vērsties tiesā.

Var mēģināt vienoties par remontu klātienē

Labs risinājums, kā automašīnu tehnisko pusi pietiekami pārzinošs patērētājs var pārliecināties par remonta kvalitāti un nomainīto detaļu atbilstību, protams, ir vienoties ar darbu veicēju par iespēju novērot veikto klātienē. Tiesa, normatīvie akti neparedz, ka autoservisam būtu pienākums to nodrošināt, norāda PTAC.

Tātad pirms auto remonta veikšanas autoīpašnieks var lūgt remonta veicējam atļauju būt blakus darbu laikā. Taču tikai no pakalpojuma sniedzēja ieskatiem ir atkarīgs, vai viņš tam piekrīt. Jāņem vērā, ka atrasties remonta veikšanas vietā patērētājam var būt arī bīstami. Tāpēc atteikuma iemesls klientam "asistēt" visbiežāk būs saistīts ar to, ka pakalpojuma sniedzējam jāievēro darba drošība.

Otrkārt, kā norāda PTAC, autoservisam attiecībā uz konkrēto pakalpojumu var būt komercnoslēpums, kas, klientam atrodoties tā sniegšanas vietā, tiktu apdraudēts. Treškārt, jāņem vērā, ka ne katrs meistars vēlēsies, lai klients skatītos uz nagiem, izteiktu jautājumus, komentārus un varbūt pat dotu "padomus", tādējādi traucējot darbā.

Dažkārt gluži vienkāršu remontdarbu gadījumā, piemēram, nomainot izdegušu auto spuldzīti, klientam, protams, var rasties jautājums, kāpēc gan viņš nevarētu novērot šo manipulāciju, lai nākamreiz to veiktu pats. Šādās un līdzīgās situācijās neviens patērētājam nevar liegt mēģināt vienoties ar pakalpojuma sniedzēju par iespēju būt klāt remonta vietā, taču šīs vēlmes ievērošana servisam, vienalga, nav obligāta, atgādina PTAC. Taču jebkurā gadījumā minētais neliedz klientam gan pirms, gan pēc remontdarbu veikšanas sīki iztaujāt pakalpojumu sniedzēju par visu sev interesējošo. Sniegt izsmeļošas atbildes gan ir servisa pienākums.

Garantija un  patērētāja iespējas pieteikt problēmu

Klienta intereses sargā preces vai pakalpojuma garantija, kas nozīmē iespēju vērsties pie pakalpojuma sniedzēja ar prasību labot vai citādi kompensēt tā pieļautās kļūdas. Garantija Patērētāju tiesību aizsardzības likuma izpratnē ir papildu saistības, ko uzņemas pārdevējs, ražotājs vai pakalpojuma sniedzējs. Viņu dotais preces vai pakalpojuma garantijas laiks var būt atkarīgs no nobraukto kilometru skaita un preces kalpošanas ilguma.

Saskaņā ar Patērētāju tiesību aizsardzības likumu patērētājam ir tiesības divu gadu laikā no pirkuma dienas (šajā gadījumā – jauna auto iegādes dienas) pārdevējam vai pakalpojuma sniedzējam izvirzīt prasības saistībā ar neatbilstošu preci vai pakalpojumu. Tātad tā ir iespēja pieteikt prasījumu, kur pirmajā pusgadā ir plašākas iespējas.

Pirmajos sešos mēnešos klients var prasīt: atgriezt par neatbilstošo preci samaksāto naudu; preces maiņu pret ekvivalentu vai defektu novēršanu. Ja defekts atklājas pēc pusgada, patērētājs var prasīt preces defektu novēršanu vai maiņu pret ekvivalentu. Taču tas neizslēdz patērētāja tiesības pretenziju gadījumā izmantot savas likumā noteiktās divu gadu prasījuma tiesības, ja preces vai pakalpojuma garantijas laiks beidzas ātrāk.

"Jāņem vērā, ka ne katrs meistars vēlēsies, lai klients auto remonta laikā atrodas blakus un dotu rīkojumus. "

PTAC un Latvijas Pilnvaroto autotirgotāju asociācija atgādina: garantija ir spēkā tikai gadījumā, ja visi apkopes un remonta darbi ir veikti savlaicīgi un saskaņā ar automobiļa ražotāja un pilnvarotā importētāja noteiktajiem noteikumiem un standartiem.

PTAC norāda: gan autorizētajos, gan tā dēvētajos neatkarīgajos servisos patērētājiem tiesības ir vienādas. Taču attiecībā uz remontu automašīnas garantijas periodā klienta situācija var būt krietni atšķirīga. Galvenais - arī neatkarīgam remonta uzņēmumam, ja klients tādu izvēlējies, piemēram, zemāku pakalpojumu izmaksu dēļ, veicot tehniskās apkopes un remonta darbus, ir jāatbilst noteiktām automobiļa ražotāja prasībām.

Lai vajadzības gadījumā būtu pierādījumi auto ražotāja pilnvarotajam servisam, transportlīdzekļa īpašniekam ir jāsaglabā un jāuzrāda visi dokumenti (rēķini, veikto darbību saraksts un citi dokumenti), kas apliecina darbu veikšanu un to atbilstību ražotāja noteikumiem.

Lai nezaudētu automobiļa ražotāja garantiju, pirms doties uz neatkarīgu servisu, jānoskaidro, vai tas ir kompetents veikt remonta darbus un atbilst auto ražotāja prasībām – veic darbinieku apmācību, iegādājas automobiļu tehnisko apkopju un remontu programmas, uzstāda atbilstošas iekārtas un instrumentus. Ja servisā, kurā veic garantijas laika apkopi, izmanto rezerves daļas, kuras nav ražojusi automobiļa ražotājrūpnīca, klientam jāpieprasa, lai tiktu uzrādīts dokuments, kas apliecina šo rezerves daļu atbilstību viņa automobilim un automobiļa ražotāja kvalitātes prasībām.

PTAC atgādina par patērētājam svarīgāko, izmantojot autoservisa pakalpojumus:

  • Izvēlēties uzticamu pakalpojuma sniedzēju;
  • Precizēt savas prasības pirms remonta veikšanas;
  • Iepazīties ar cenrādi;
  • Saglabāt darījumu apliecinošus dokumentus;
  • Attiecības ar pakalpojuma sniedzēju noformēt rakstveidā.
Labs saturs
10
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI