SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Jadviga Neilande
nodokļu konsultante
15. aprīlī, 2013
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
2
2

Grāmatvedības noteikumos papildu prasības un korekcijas

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Noteikumos definēts, ka uzņēmumu grāmatvedības politikā jānorāda arī saimniecisko darījumu, faktu, notikumu un finanšu pārskata posteņu uzskaites, novērtēšanas un atspoguļošanas principi, metodes un noteikumi.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Noteikumos par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju ar grozījumiem precizētas un papildinātas prasības grāmatvedības organizācijas dokumentiem, uzņēmuma grāmatvedības politikā sniedzamās informācijas pamatojumam.
īsumā
  • Grāmatvedībai noteikta kārtība, kādā ārvalsts valūtā izteikto PVN pārrēķina latos, izmantojot ECB publicēto valūtas kursu.
  • Papildinātas prasības grāmatvedības organizācijas dokumentiem.

Jaunie nosacījumi ir ieviesti ar 2013.gada 8.janvārī pieņemtajiem grozījumiem Ministru kabineta 2003.gada 21.oktobra noteikumos Nr.585 "Noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju" un ir spēkā no 18.janvāra.

MK noteikumi papildināti ar jaunu 9.1 punktu, kas nosaka: lai iegrāmatotu tādu attaisnojuma dokumentu, kuru uzņēmums saskaņā ar pievienotās vērtības nodokli reglamentējošajiem normatīvajiem aktiem izmanto par pievienotās vērtības nodokļa rēķinu un kura vērtības mērs ir ārvalsts valūta, tajā norādītās pievienotās vērtības nodokļa summas pārrēķināšanai latos var izmantot Eiropas Centrālās bankas publicēto valūtu kursu, kas ir spēkā darījuma dienas sākumā. Šādā gadījumā pievienotās vērtības nodokļa summu pārrēķina latos šādā kārtībā:

  1. ja pievienotās vērtības nodokļa rēķina vērtības mērs ir ārvalsts valūta, kas nav eiro, tajā norādīto pievienotās vērtības nodokļa summu dala ar Eiropas Centrālās bankas publicēto attiecīgās ārvalsts valūtas kursu un reizina ar tās publicēto lata kursu;
  2. ja pievienotās vērtības nodokļa rēķina vērtības mērs ir eiro, tajā norādīto pievienotās vērtības nodokļa summu reizina ar Eiropas Centrālās bankas publicēto lata kursu.

Noteikumu 41.punktā izdarīti precizējumi par grāmatvedības organizācijas dokumentu sastāvu. Turpmāk grāmatvedības organizācijas dokumenti nosaka kārtību, kādā uzņēmums:

  1. veic inventarizācijas;
  2. sniedz pārskatus par skaidrās vai bezskaidrās naudas avansu izlietojumu. Šo pārskatu iesniegšanas termiņus nosaka, ņemot vērā nodokļus reglamentējošajos normatīvajos aktos noteiktos norēķinu termiņus;
  3. dokumentē un uzskaita uzņēmuma transportlīdzekļu izmantošanas izdevumus, tai skaitā ar uzņēmuma saimniecisko darbību saistītos transportlīdzekļu izmantošanas izdevumus, kā arī izdevumus, kas saistīti ar uzņēmuma kā darba devēja vieglo transportlīdzekļu izmantošanu tādām vajadzībām, kas nav saistītas ar uzņēmuma saimnieciskās darbības veikšanu, un kurus nosaka, ņemot vērā nodokļus reglamentējošo normatīvo aktu prasības;
  4. organizē attaisnojuma dokumentu apgrozību;
  5. kārto grāmatvedības reģistrus;
  6. sagatavo gada pārskatu, kā arī citus grāmatvedības pārskatus. Šajā apakšpunktā minētā prasība neattiecas uz uzņēmumiem, kuru gada pārskatu vai citu grāmatvedības pārskatu sagatavošanu reglamentē konkrēts normatīvais akts;
  7. glabā grāmatvedības dokumentus.

Noteikumi papildināti ar 41.punktu, kas nosaka, ka grāmatvedības organizācijas dokuments šo noteikumu izpratnē ir arī uzņēmuma grāmatvedības kontu plāns; grāmatvedībā izmantoto kodu un simbolu lietojuma apraksts; grāmatvedības politika. Tajā norāda saimniecisko darījumu, faktu, notikumu un finanšu pārskata posteņu uzskaites, novērtēšanas un atspoguļošanas principus, metodes un noteikumus.

"Grāmatvedībā nepieciešama apjomīga dokumentu pakete, tā saistoša arī mazajiem mikrouzņēmumiem."

Kā redzams, grāmatvedībā nepieciešama apjomīga dokumentu pakete. Un tas attiecas arī uz mazajiem mikrouzņēmumiem, kuros ir viens cilvēks – īpašnieks un valdes loceklis. Ja šo dokumentu nav, tad Administratīvā pārkāpuma kodeksā ir paredzēti sodi, un, kā jau praksē pierasts, sodi tiek uzlikti pat par nenozīmīgiem pārkāpumiem.

Biedrība, nodibinājums, arodbiedrība un reliģiskā organizācija, ja tās apgrozījums (ieņēmumi) no saimnieciskajiem darījumiem pārskata gadā nepārsniedz 25 000 latu un ja tā kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā, individuālais komersants, individuālais uzņēmums, zemnieku un zvejnieku saimniecība, ja tās apgrozījums (ieņēmumi) no saimnieciskajiem darījumiem iepriekšējā pārskata gadā nepārsniedz 200 000 latu un ja tā kārto grāmatvedību vienkāršā ieraksta sistēmā, kā arī citas fiziskās personas, kas veic saimniecisko darbību, ir atbrīvotas no grāmatvedības organizācijas dokumentu izstrādāšanas un apstiprināšanas (uz visiem minētajiem subjektiem neattiecas MK noteikumu 41., 41.1, 42., 43. un 60.punkts).

Tātad minētajām personām nav nepieciešami grāmatvedības organizācijas dokumenti, kontu plāns, kodu un simbolu lietojums, grāmatvedības politika, dokumentu apgrozības apraksts vai shēma, inventarizācijas instrukcija. 

Vēl MK noteikumi papildināti ar 42.punktu, kas nosaka, ka kapitālsabiedrība, kuras grāmatvedību kārto tās vienīgais īpašnieks – vienīgais valdes loceklis, ir atbrīvota no attaisnojuma dokumentu apgrozības apraksta vai shēmas sagatavošanas (uz šo personu neattiecas šo noteikumu 41.4.apakšpunkts un 43.punkts).

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI