SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
31. augustā, 2012
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
1
1
1
1

Grūtniecēm un bērniem – lētākas zāles

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Grozījumi noteikumos par ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtību nosaka, ka grūtnieces var vakcinēties pret gripu, saņemot 50% valsts kompensāciju par vakcīnas iegādi.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV portāls

Jau no 1.augusta grūtnieces var lētāk potēties pret gripu, bet no 1.septembra viņām un mazuļiem līdz divu gadu vecumam recepšu medikamenti būs nopērkami ar atlaidēm.
īsumā
  • Ar šā gada 1.augustu grūtnieces var vakcinēties pret gripu, saņemot 50% valsts kompensāciju par vakcīnas iegādi.
  • Ar šā gada 1.septembri būs valsts kompensācija zālēm, ko ārsts izrakstīs grūtniecēm, sievietēm pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām un bērniem līdz 24 mēnešu jeb divu gadu vecumam.

Ministru kabinets 2012.gada 19.jūnijā apstiprināja Mātes un bērna veselības uzlabošanas plānu 2012.-2014.gadam. Saskaņā ar plānu grozīti Ministru kabineta (MK) 2006.gada 31.oktobra noteikumi Nr.899 "Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība".

Gripas vakcīnu daļēji apmaksā valsts

No 2012.gada 1.augusta grūtnieces var vakcinēties pret gripu, saņemot 50% valsts kompensāciju par vakcīnas iegādi. Jebkurā gadījumā – vakcinācija ir brīvprātīga, un katra grūtniece var izlemt – izmantot šo valsts piedāvāto iespēju vai ne. Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta Veselības veicināšanas nodaļas vadītāja Ilze Straume skaidro: "Grūtniecei, kas slimo ar gripu, ir lielāka iespēja iegūt nopietnas, gripas izraisītas komplikācijas, kā arī radīt nopietnas problēmas nedzimušajam bērnam. Pirms vakcinācijas veikšanas sievietēm nepieciešams konsultēties ar speciālistu (piemēram, ģimenes ārstu) par vakcināciju konkrētajā gadījumā."

Lētākas zāles gan mammām, gan bērniem

Savukārt 1.septembrī spēkā stāsies grozījumu sadaļa, kas paredz valsts kompensāciju zālēm, ko ārsts izrakstīs grūtniecēm, sievietēm pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām un bērniem līdz 24 mēnešu jeb divu gadu vecumam. Minētajām pacientu kategorijām tiks kompensētas zāles, kas atbilst MK noteikumos norādītajiem kritērijiem un ir iekļautas M sarakstā.

Nacionālajā veselības dienestā ir izveidots medikamentu M saraksts, kurā apkopotas zāles, kas atbilst šādiem kritērijiem:

  • iekļautas Latvijas Zāļu reģistrā, reģistrētas Eiropas Zāļu aģentūras centralizētajā zāļu reģistrācijas procedūrā vai paralēli izplatītas/paralēli importētas;
  • klasificētas kā recepšu zāles;
  • ir deklarēta cena Zāļu valsts aģentūrā.

M saraksts atrodams Nacionālā veselības dienesta (NVD) mājaslapā sadaļā "Kompensējamie medikamenti". MK noteikumi paredz, ka M sarakstu veido kompensācijas kārtības ietvaros apmaksājamās zāles, kuras lieto grūtnieces, sievietes pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām un bērni līdz 24 mēnešu vecumam, bet kuras nav iekļautas kompensējamo zāļu sarakstā. Tomēr pašlaik saraksts ir daudz plašāks.

"Vakcinācija ir brīvprātīga, un katra grūtniece var izlemt – izmantot šo valsts piedāvāto iespēju vai ne."

Veselības ministrijas Farmācijas nodaļas vadītāja Diāna Arāja skaidro: "Šobrīd NVD ir ievietojis interneta vietnē datubāzi ar visām recepšu zālēm, jo pašreizējais datubāzes uzdevums ir norādīt cenas, kuras aptiekās piemēros kompensācijas gadījumā. Mātes un bērna veselības uzlabošanas plāna pasākumu, kas saistīti ar medikamentozo ārstēšanu, realizācijas pamats ir ārsta izrakstītās zāles uz īpašās receptes. Līdz ar to, ja pašreiz NVD interneta vietnē pieejamais saraksts ir plašāks par nepieciešamo, tas nekādā veidā neietekmē ārsta izvēli, izrakstot zāles grūtniecei vai zīdainim."

Vajadzīga ārsta izrakstīta recepte

Pacientiem gan jāatceras, ka aptiekas atlaides varēs piemērot vien tad, ja medikamenta iegādei būs ārsta izrakstīta kompensējamo zāļu recepte. Turklāt šīs zāles var izrakstīt tikai tie ārsti, kas ir līgumattiecībās ar NVD, un šo zāļu kompensācija var tikt nodrošināta tikai aptiekās, kas arī ir līgumattiecībās ar NVD.

"1.septembrī spēkā stāsies grozījumu sadaļa, kas paredz valsts kompensāciju zālēm, ko ārsts izrakstīs grūtniecēm."

M saraksta zāļu iegādes izdevumus no 1.septembra segs, piemērojot šādas kompensācijas kategorijas:

  • kompensācija 50% apmērā bērnam līdz 24 mēnešu vecumam, ja viņam nav noteikta diagnoze ar citu kompensācijas apmēru;
  • kompensācija 25% apmērā grūtniecei vai sievietei pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām, ja viņai nav noteikta diagnoze ar citu kompensācijas apmēru.

Izrakstot M saraksta zāles grūtniecei, ārsts receptē papildus norādīs diagnozes kodu "Z33", kas nozīmē "Esoša grūtniecība", bet, izrakstot zāles sievietei pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām, receptē papildus norādīs diagnozes kodu "Z39.2", kas nozīmē "Parastā pēcdzemdību novērošana".

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI