SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
10. maijā, 2012
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Veselība
2
2

Jaunais Slimību profilakses un kontroles centrs

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jaunizveidotais Slimību profilakses un kontroles centrs, kas atbild par slimību profilakses mērķtiecīgu īstenošu Latvijā, darbojas jau vairāk nekā mēnesi.

FOTO: Veselības ministrija

Šā gada 1.aprīlī darbu sāka Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC), kura darbības mērķis ir sabiedrības veselības politikas īstenošana valstī. SPKC, pārņemot daļu Latvijas Infektoloģijas centra (LIC), Nacionālā veselības dienesta (NVD) un Veselības inspekcijas (VI) funkciju, veic valsts pārvaldes funkcijas sabiedrības veselības un epidemioloģiskās drošības jomā, kā arī funkcijas, kas saistītas ar sabiedrības veselības monitoringu, slimību uzraudzību un veselības veicināšanu.

Reorganizāciju rezultāts

Līdz šim slimību profilakse Latvijā bija sadrumstalota pa vairākām iestādēm; slimību uzraudzību veica Latvijas Infektoloģijas centrs, Nacionālais veselības dienests un Veselības inspekcija. Tieši tāpēc 2012.gada 21.februārī Ministru kabinets (MK) pieņēma rīkojumu Nr.101 "Par Slimību profilakses un kontroles centra izveidošanu un Veselības ministrijas padotībā esošo valsts pārvaldes iestāžu reorganizāciju". Līdz ar to tika reorganizētas vairākas Veselības ministrijas (VM) padotības iestādes (LIC, NVD un VI) un izveidots jauns centrs, kurš tagad atbild par slimību profilakses mērķtiecīgu īstenošu Latvijā.

"SPKC darbības mērķis ir sabiedrības veselības politikas īstenošana valstī epidemioloģiskās drošības un slimību profilakses apakšjomās."

Reorganizācijas tika veiktas atbilstoši Pasaules Veselības organizācijas un Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra rekomendācijām. Papildu finansējums Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) izveidei netika piešķirts, tā izveidošanu īstenoja esošā finansējuma ietvaros.

SPKC darbības mērķi

VM mājaslapā ievietotā informācija vēsta, ka SPKC ir veselības ministra pakļautībā esoša tiešās pārvaldes iestāde, kuras darbības mērķis ir sabiedrības veselības politikas īstenošana valstī epidemioloģiskās drošības un slimību profilakses apakšjomās. Centrs nodarbojas ar statistikas vākšanu un analīzi, kas ļauj centra speciālistiem sniegt priekšlikumus par to, kas veselības jomā ir uzlabojams vai attīstāms plašāk. Tas nozīmē, ka centrs nodarbojas nevis ar pacientu ārstēšanu, bet ar pasākumu kopumu veicināšanu, lai saslimšanas mazinātu.

Plānots, ka SPKC novērsīs funkciju dublēšanos sabiedrības veselības un epidemioloģiskās drošības jomā, kā arī ļaus labāk realizēt veselības veicināšanas un slimību profilakses funkciju.

Jaunizveidotā centra funkcijas

Lai nodrošinātu sabiedrības veselības politikas īstenošanu Latvijā, SPKC ir jāveic valsts pārvaldes funkcijas sabiedrības veselības un epidemioloģiskās drošības jomā, kā arī funkcijas, kas saistītas ar sabiedrības veselības monitoringu, slimību uzraudzību un veselības veicināšanu. 2012.gada 3.aprīļa MK noteikumi Nr.241 "Slimību profilakses un kontroles centra nolikums" nosaka, ka SPKC ir šādas funkcijas:

  1. izstrādāt uz zinātniskiem pierādījumiem balstītus un labākajai starptautiskajai praksei atbilstošus priekšlikumus veselības aprūpes un sabiedrības veselības politikas veidošanai un sniegt priekšlikumus par šīs politikas prioritātēm;
  2. veikt neinfekcijas slimību uzraudzību, kā arī izvērtēt faktorus, kas var ietekmēt iedzīvotāju veselību;
  3. veikt infekcijas slimību epidemioloģisko uzraudzību, monitoringu un izlūkošanu;
  4. organizēt infekcijas slimību profilakses un izplatības ierobežošanas pasākumus, tai skaitā pasākumus iedzīvotāju grupās, kas pakļautas paaugstinātam infekciju riskam vai piederīgas īpašām riska grupām;
  5. koordinēt un pārraudzīt politikas plānošanas dokumentu izpildi epidemioloģiskās drošības apakšjomā;
  6. iegūt, apkopot, apstrādāt un analizēt sabiedrības veselības un veselības aprūpes statistikas informāciju;
  7. veikt sabiedrības veselības monitoringu.

Pārņem no LIC, NVD un VI

SPKC Komunikācijas nodaļas vadītāja Laura Ševčenko norāda, ka no Latvijas Infektoloģijas centra SPKC pārņēma funkcijas, kas saistītas ar infekcijas slimību epidemioloģisko uzraudzību un monitoringu (t.sk. HIV/AIDS), infekcijas slimību statistikas datu apkopošanu, izplatības ierobežošanu un profilaksi. Šobrīd SPKC plāno, koordinē un kontrolē imunizācijas programmas izpildi, iedzīvotāju vakcināciju, nodrošina vakcinācijas monitoringu un veic vakcinācijas komplikāciju gadījumu epidemioloģisko izmeklēšanu. Kā arī SPKC piedalās ārkārtas situāciju pārvaldīšanā un epidēmijas draudu novēršanā.

"SPKC nodarbojas ar statistikas vākšanu un analīzi."

"SPKC turpina īstenot arī vairākas līdzšinējās Nacionālā veselības dienesta funkcijas, kas saistītas ar priekšlikumu izstrādi veselības aprūpes un sabiedrības veselības politikas veidošanai, veic sabiedrības veselības monitoringu un atkarību slimību riska analīzi; vāc, apkopo un analizē sabiedrības veselības un veselības aprūpes statistikas datus, kā arī pēta dažādas sabiedrības veselības jomas," klāsta L.Ševčenko. Turklāt centrs no NVD pārņēma vairākus valsts nozīmes reģistrus un datubāzes.

Savukārt no Veselības inspekcijas jaunizveidotais centrs pārņēma neinfekcijas slimību uzraudzību, vides faktoru novērtēšanu, kas ietekmē cilvēku veselību, un tabakas izstrādājumu sastāvdaļu datubāzi.

Centra uzdevumi

Lai SPKC spētu nodrošināt sabiedrības veselības un epidemioloģiskās drošības jomas funkcijas, centrs veic noteiktus uzdevumus, kas noteikti Slimību profilakses un kontroles centra nolikuma 4.pantā. Viens no galvenajiem centra uzdevumiem ir īstenot veselības politiku valstī epidemioloģiskās drošības un slimību profilakses apakšjomās, palīdzēt nostiprināt aizsardzību pret dažādām infekcijas slimībām (tai skaitā HIV/AIDS) un plānot, vadīt, koordinēt un veikt pētījumus sabiedrības veselības jomā.

Līdztekus SPKC atrodas visi medicīnas reģistri un datubāzes, kuras centra darbinieki veido, uztur un papildina. SPKC pārziņā ir šādas valsts informācijas sistēmas un datubāzes:

  • Valsts infekcijas slimību uzraudzības un monitoringa sistēma (VISUMS);
  • HIV/AIDS gadījumu valsts reģistrs;
  • Tuberkulozes slimnieku valsts reģistrs;
  • Iedzīvotāju genoma valsts reģistrs;
  • Jaundzimušo reģistrs;
  • Ar noteiktām slimībām slimojošu pacientu reģistrs;
  • Veselības aprūpes nozares valsts statistisko pārskatu datubāze;
  • Latvijas iedzīvotāju nāves cēloņu datubāze;
  • Stacionāro gultu fonda izmantošanas datubāze;
  • Sabiedrības veselības monitoringa un ziņošanas sistēma;
  • Tabakas izstrādājumu sastāvdaļu datubāze;
  • Datu prezentācijas sistēma.

Ieguvums iedzīvotājiem

Laura Ševčenko skaidro, ka saistībā ar infekcijas slimību izplatību SPKC epidemiologi sazinās ar iedzīvotājiem, kuri inficējušies (vai iespējams inficējušies, vai pieder riska grupai) ar noteiktām infekcijas slimībām, lai veiktu slimnieku aptaujas un noskaidrotu inficēšanās apstākļus, konstatētu saslimšanas cēloņus, apzinātu kontaktpersonas un ierosinātu turpmākās darbības infekcijas tālākas izplatības novēršanai.

"SPKC atrodas visi medicīnas reģistri un datubāzes, kuras centra darbinieki veido, uztur un papildina."

SPKC iedzīvotājus nodrošina ne tikai ar nepieciešamo informāciju par statistikas datiem, pētījumiem un ziņojumos apkopoto informāciju, kas skar veselības jomu, bet arī sadarbojas ar vairākām iestādēm un personām, kas saistītas ar ārstniecību. Kā informē L.Ševčenko, centra speciālisti sadarbojas ar ārstniecības personām, ārstniecības, izglītības un sociālās aprūpes iestādēm, valsts un pašvaldību iestādēm (ārpus veselības nozares), kā arī ar starptautiskām un nevalstiskām organizācijām, privātpersonām un privātiem uzņēmumiem gadījumos, kad minētās iestādes ir iesaistītas infekcijas slimību pretepidēmijas pasākumu īstenošanā – ziņo par infekcijas slimību gadījumiem un veic SPKC ieteiktos infekcijas slimību izplatības novēršanas pasākumus. Centra uzdevums ir minētos datus savākt, apkopot, analizēt un gatavot priekšlikumus veselības aprūpes un sabiedrības veselības politikas veidošanai un profilakses pasākumu īstenošanai.
Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI