SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
14. jūlijā, 2011
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tieslietas
5
5

Uzņēmumiem jāatklāj patiesie labuma guvēji

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Grozījumi Komerclikumā paredz, ka turpmāk uzņēmumam būs jāsniedz ziņas par tā patiesajiem labuma guvējiem, lai gan šī informācija nav pieejama visiem – tikai attiecīgām institūcijām nepieciešamības gadījumos.

FOTO: Boriss Koļesņikovs

Saeima gandrīz vienprātīgi 8. jūlija ārkārtas sesijas sēdē kā steidzamus otrajā un galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Komerclikumā. Grozījumu mērķis ir atklāt uzņēmumu patiesos labuma guvējus jeb ofšoru īpašniekus. Grozījumi stājās spēkā vakar, 13. jūlijā, un turpmāk informācija par uzņēmuma patieso labuma guvēju uzņēmumam jāsniedz Uzņēmumu reģistram (UR).

12. jūlijā oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" tika izsludināti grozījumi Komerclikumā, kas stājās spēkā nākamajā dienā pēc oficiālās publikācijas, tas ir, 13. jūlijā.

Likumus izsludina Valsts prezidents. Grozījumus Komerclikumā parakstījusi Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, kura 12. jūlijā – dienā, kad oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" izsludināts likums, – izpildīja Valsts prezidenta Andra Bērziņa vietu. Proti, 12. jūlijā Valsts prezidents atradās savā pirmajā ārvalstu vizītē, bet Satversmes 52. pantā ir noteikts, ka "Saeimas priekšsēdētājs izpilda Valsts prezidenta vietu, ja pēdējais atrodas ārpus valsts robežas". Tātad, ja Satversmē noteikto iemeslu dēļ Valsts prezidents nevar izsludināt likumu, to dara Saeimas priekšsēdētājs Valsts prezidenta vietā (to īpaši norādot).

Uzņēmuma patiesā labuma guvēja definīcija

Līdz šim pastāvēja ofšoru slepenība – nebija iespējams uzzināt par uzņēmumu patiesajiem labuma guvējiem. Līdz ar grozījumu stāšanos spēkā uzņēmēji vairs nevarēs izvairīties no patiesā labuma guvēja atklāšanas, lai gan šī informācija nebūs pieejama visiem. Iespējams, ka grozījumi spēs padarīt uzņēmējdarbību caurredzamāku un palīdzēs izvairīties gadījumiem, ka uzņēmēji cenšas izvairīties no nodokļu maksāšanas.

Grozījumi Komerclikumā papildinās II sadaļu 17.pantu, kas paredz, ka par patieso labuma guvēju tiek uzskatīts kapitālsabiedrības dalībnieks vai akcionārs, kurš ir fiziska persona, ja atbilstoši "Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma" 1. panta piektā punkta ‘a’ vai ’b’ apakšpunktam par kapitālsabiedrības patieso labuma guvēju nav uzskatāma cita persona.

Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likuma 1. panta piektajā daļā ir noteikts, ka patiesais labuma guvējs ir fiziska persona:

  1. kuras īpašumā vai tiešā vai netiešā kontrolē ir vismaz 25% no komersanta pamatkapitāla vai balsstiesīgo akciju kopskaita vai kura citādā veidā kontrolē komersanta darbību;
  2. kurai tiešā vai netiešā veidā ir tiesības uz īpašumu vai kuras tiešā vai netiešā kontrolē ir vismaz 25% no juridiska veidojuma, kas nav komersants. Par patieso labuma guvēju nodibinājumam uzskatāma persona vai personu grupa, kuras labā ir izveidots nodibinājums. Par patieso labuma guvēju politiskajai partijai, biedrībai un kooperatīvajai sabiedrībai uzskatāma attiecīgā politiskā partija, biedrība vai kooperatīvā sabiedrība;

Grozījumi Komerclikumā

Gadījumos, kad uz dalībnieka vārda ir akcijas vai pamatkapitāla daļas, bet patiesībā īstais īpašnieks ir cits un tiek iegūti vismaz 25% no kapitālsabiedrības vai personālsabiedrības daļām, ir pienākums 14 dienu laikā paziņot par to kapitālsabiedrībai, norādot personu, kuras labā šīs daļas tiek turētas. Tāpat grozījumi Komerclikumā paredz, ka patiesais labuma guvējs var nebūt fiziska persona. Tiek noteikts, ka dalībniekam, kurš nav fiziska persona un kura līdzdalība kapitālsabiedrībā ir vismaz 25%, un kurš nav dibināts saskaņā ar Eiropas Savienības dalībvalstu likumiem, ir pienākums 14 dienu laikā iesniegt kapitālsabiedrībai paziņojumu par personām, kuras uzskatāmas par šā dalībnieka dibinātājiem, dalībniekiem vai šiem statusiem pielīdzināmām personām, kuras paziņojuma iesniegšanas brīdī gūst labumu no šā dalībnieka pastāvēšanas.

"Visas ziņas par uzņēmuma patiesajiem labuma guvējiem līdz šā gada 31. decembrim ir jāsniedz Uzņēmumu reģistrā. "

Minētajos gadījumos paziņojumu kapitālsabiedrībai par patiesajiem labuma guvējiem iesniedz Koncernu likuma 6. pantā noteiktajā kārtībā. Dalībniekam piederošās daļas uzņēmumā tiek noteiktas saskaņā ar Koncernu likuma 3. panta noteikumiem par to, kā nosakāma izšķirošā ietekme uz līdzdalības pamata.

Ja patiesais labuma guvējs nav zināms

Tomēr ne vienmēr ir tā, ka ir skaidri zināms uzņēmuma patiesais labuma guvējs, tāpēc likumā ir arī iekļauts, kā rīkoties, ja patiesais labuma guvējs nav zināms. Ir noteikts, ka gadījumos, kad objektīvu iemeslu dēļ nevar noskaidrot personu, kura saskaņā ar "Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumu" uzskatāma par kapitālsabiedrības patieso labuma guvēju, vai nevar iegūt atsevišķas ziņas par konkrēto personu, vai atbilstoši iepriekš minētā likuma noteikumiem šādas personas nav, tad paziņojumā UR tiek norādīti iemesli, kuru dēļ ziņas par kapitālsabiedrības patiesajiem labuma guvējiem netiek sniegtas.

Nav pieejams visiem

UR sniegtās ziņas par uzņēmumu patiesajiem labuma guvējiem netiks izpaustas ikvienam. Likumā ir noteikts, ka ar informāciju par personālsabiedrības un kapitālsabiedrības patiesajiem labuma guvējiem nepieciešamības gadījumā ir tiesīgas iepazīties tiesībaizsardzības iestādes un kontroles iestādes nodokļu administrēšanas un publiskā iepirkuma, kā arī publiskās un privātās partnerības jomā.

Papildināti pārejas noteikumi

Ar grozījumiem Komerclikums tika papildināts ar 25. pārejas noteikumu, kas norāda, ka likuma grozījumi attiecas uz visiem uzņēmumiem neatkarīgi no tā, kurā laika posmā personālsabiedrības biedrs vai kapitālsabiedrības dalībnieks vai akcionārs ir ieguvis vismaz 25%. Pārejas noteikumi paredz: ja līdz 2011. gada 12. jūlijam dalībnieks, biedrs vai akcionārs ir ieguvis vismaz 25% no personālsabiedrības ieguldījuma (kapitāla) daļām vai kapitālsabiedrības pamatkapitāla daļām, vai akcijām un viņam piederošo kapitāla daļu vai kapitālsabiedrības pamatkapitāla daļu vai akciju skaits līdz paziņojuma iesniegšanas dienai nav samazinājies, viņam ir pienākums iesniegt paziņojumu personālsabiedrībai vai kapitālsabiedrībai ne vēlāk kā līdz 2011. gada 31. decembrim.

Nav vienotas ziņu sniegšanas formas

Visa informācija par patieso labuma guvēju uzņēmumam ir jāiesniedz savai kapitālsabiedrībai, kura savukārt 14 dienu laikā paziņojumu iesniedz UR. "Saskaņā ar Komerclikuma 17.1 panta sesto daļu paziņojumā iekļauj patiesā labuma guvēja datus, kas ļauj šo personu nepārprotami identificēt un tam pievieno dokumentārus pierādījumus," skaidro UR Juridiskās nodaļas juriskonsultante Madara Stūrīte.

"Uzņēmumu reģistrā sniegtās ziņas par uzņēmumu patiesajiem labuma guvējiem netiks izpaustas visiem."

Vienotas iesnieguma formas nav, tas ir jāiesniedz brīvā formā. Nav arī noteikts ziņu biežums par patiesajiem labuma guvējiem, vien norādīts, ka visas ziņas par patiesajiem labuma guvējiem ir jāsniedz UR līdz šā gada 31. decembrim. M. Stūrīte atzīst: "No Komerclikuma 17.1 panta izriet, ka pienākums sniegt paziņojumu personai ir katru reizi, kad notiek izmaiņas informācijā par patieso labuma guvēju."

Der zināt

Visas personas, kas izvairīsies no uzņēmuma patiesā labuma guvēja uzrādīšanas, tīšuprāt slēps to vai izvairīsies no reālā kapitāldaļas apjoma uzrādīšanas, tiks sodītas likumā noteiktajā kārtībā (viņām draudēs kriminālatbildība).
Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI