SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
19. janvārī, 2011
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Labklājība
1
3
1
3

Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas sadarbība sociālās drošības jomā

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līguma nosacījumi attiecas uz 16 tūkstošiem cilvēku. Par Latvijā nostrādāto darba stāžu pensiju vidēji gadā varētu pieprasīt 254 cilvēki.

19. janvārī stājas spēkā 2007. gada 18. decembrī parakstītais Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgums par sadarbību sociālās drošības jomā.

Brīdi, kad stāsies spēkā līgums, ar lielu nepacietību jau 18 gadus gaida cilvēki, kas kādreiz ir strādājuši Krievijā un tagad dzīvo Latvijā, kā arī tie, kuri no mūsu valsts ir pārcēlušies uz dzīvi Krievijas Federācijā (KF).

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes migrācijas datiem, no Latvijas Republikas uz Krievijas Federāciju laikā no 1995. gada līdz 2006. gadam vidēji gadā ir emigrējušas 2543 personas darbspējas vecumā.

Labklājības ministrija (LM) lēš, ka kopumā līguma nosacījumu izpildei gadā nepieciešami 9 miljoni latu, un šī līguma nosacījumi attiecas uz 16 tūkstošiem cilvēku. Par Latvijā nostrādāto darba stāžu pensiju vidēji gadā varētu pieprasīt 254 cilvēki.

Par to, kā praktiski notiks līguma nosacījumu īstenošana, portālam „LV.LV” skaidro Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta vecākā eksperte starptautisko attiecību jautājumos Dace Zabiņako.

Līguma mērķis

Līguma mērķis ir saglabāt sociālās drošības tiesības tiem strādājošiem, kuri pārvietojas Latvijas un Krievijas Federācijas teritorijās. Tāpat ar tā palīdzību paredzēts novērst dubultu sociālās apdrošināšanas iemaksu iekasēšanu, stāsta D. Zabiņako.

Speciāliste norāda, ka šī sadarbības līguma izstrāde ir būtisks solis, lai sakārtotu attiecības ar Krieviju sociālās drošības jomā. Tas ir nozīmīgi, jo daudzi cilvēki maina dzīvesvietu vai strādā otrā valstī, un viņiem ir svarīgi būt drošiem par savām sociālajām garantijām.

"Sadarbības līguma izstrāde ir būtisks solis, lai sakārtotu attiecības ar Krieviju sociālās drošības jomā."

Līgums aptver tradicionālās sociālās drošības jomas, izņemot veselības aprūpi. Tās ir vecuma, invaliditātes, apgādnieka zaudējuma pensijas un izdienas pensijas noteiktās profesijās strādājošajiem; bezdarbnieka pabalsti; slimības un maternitātes pabalsti; valsts pabalsti ģimenēm ar bērniem; apdrošināšanas atlīdzības sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību; kā arī apbedīšanas pabalsti.

Lai gan līgums nosaka cilvēka sociālo apdrošināšanu, ja viņš dodas strādāt uz otru valsti, kā arī viņa tiesības uz atsevišķiem pabalstiem, visvairāk tas tomēr ietekmē pensiju jomu. Kopumā līgums paplašina to Latvijā dzīvojošo cilvēku loku, kuriem būs iespēja saņemt pensiju par KF nostrādāto laiku. D. Zabiņako uzsver, ka galvenokārt līgums attieksies uz Latvijas nepilsoņiem un KF pilsoņiem, nevis iedzīvotājiem, kuri dzīvojuši visā bijušajā PSRS teritorijā. Vienlaikus tas neattieksies uz Latvijā dzīvojošajiem trešo valstu pilsoņiem.

Apdrošināšanas stāža noteikšana

Katra valsts apdrošināšanas stāžu noteiks saskaņā ar saviem tiesību aktiem un pensiju piešķirs tikai par savu apdrošināšanas stāžu. Tomēr speciāliste skaidro, ka ir jāievēro īpašie nosacījumi apdrošināšanas stāža noteikšanā par laiku līdz 1990. gada 31. decembrim.

Līgums paredz, ka par darba un darbam pielīdzinātajiem periodiem, kas uzkrāti Latvijas vai Krievijas teritorijā līdz 1990. gada 31. decembrim pensiju piešķirs tā valsts, kurā ir cilvēka dzīvesvieta pensijas pieprasīšanas brīdī. Savukārt par darba un darbam pielīdzinātajiem periodiem pēc 1991. gada 1. janvāra pensiju nodrošinās tā valsts, kuras teritorijā periods ir uzkrāts.

Tiesības uz pensiju Latvijā dzīvojošiem cilvēkiem

Latvijas pensiju var pieprasīt cilvēki, kam Latvijas apdrošināšanas stāžs ir vismaz 10 gadi. Saskaņā ar līguma nosacījumiem Latvijas apdrošināšanas stāžu veido arī darba un tam pielīdzinātie periodi Krievijā (līdz 31.12.1990.). Ja Latvijas apdrošināšanas stāžs būs pietiekams, lai tiesības uz Latvijas pensiju rastos, ņemot vērā tikai šo stāžu, un būs izpildīti arī pārējie pensijas piešķiršanai nepieciešamie nosacījumi, tad tiks piešķirta pensija. Turklāt, piešķirot Latvijas pensiju, tiks ievērots nosacījums, ka par šiem periodiem jau nav piešķirta citas valsts pensija.

Savukārt, ja Latvijas apdrošināšanas stāžs būs nepietiekams, lai piešķirtu Latvijas pensiju, tad tiesību noteikšanai varēs izmantot apdrošināšanas periodu summēšanu, proti, ņemt vērā arī Krievijas apdrošināšanas periodus (pēc 01.01.1991.), ja tos būs apstiprinājis KF Pensiju fonds. Latvijas pensiju aprēķinās tikai par Latvijas apdrošināšanas periodiem.

Pensijas pārskatīšana

Ja Latvijas pensija jau ir piešķirta, pirms līgums ir stājies spēkā jeb pirms šā gada 19. janvāra un Krievijā uzkrātie darba, kā arī tam pielīdzinātie periodi (līdz 31.12.1990.) nav ņemti vērā Latvijas pensijas aprēķināšanā, tad šādu pensiju varēs pārskatīt, pamatojoties uz cilvēka iesniegumu.

Lai to izdarītu, var būt nepieciešami arī dokumenti, kas apliecina apdrošināšanas stāžu. Pensiju pārskatīs no nākamā mēneša pēc tam, kad būs saņemts iedzīvotāja iesniegums. Speciāliste uzsver: ja iedzīvotājs neiesniegs minēto iesniegumu, viņš varēs turpināt saņemt piešķirto pensiju. Bez iedzīvotāja iesnieguma nekādas izmaiņas saistībā ar piešķirto pensiju netiks veiktas.

Tiesības pieprasīt Krievijas pensiju

Latvijā dzīvojošie cilvēki var pieprasīt arī Krievijas pensiju, ja viņi ir sasnieguši Krievijā noteikto pensijas vecumu vai arī var saņemt invaliditātes, izdienas un apgādnieka zaudējuma pensiju par Krievijas apdrošināšanas periodiem, ja pastāv pensijas piešķiršanai nepieciešamie nosacījumi.

Lai pieprasītu pensiju par Krievijas apdrošināšanas periodiem (pēc 01.01.1991.), cilvēkam ir jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) nodaļā un jāiesniedz pensijas pieprasījums, dokumenti, kas apliecina darba un tam pielīdzinātos periodus Krievijas teritorijā, kā arī citi dokumenti, kas nepieciešami konkrētā pensijas veida piešķiršanai. Iedzīvotājiem, kuri plāno pieprasīt Krievijas pensiju, uzmanība ir jāpievērš iesniedzamo dokumentu un to kopiju kvalitātei. Uz dokumentiem un kopijām ir jābūt skaidri saredzamiem zīmogiem.

"Katra valsts apdrošināšanas stāžu noteiks saskaņā ar saviem tiesību aktiem un pensiju piešķirs tikai par savu apdrošināšanas stāžu."

Saņemto pieprasījumu un dokumentus VSAA nosūtīs izskatīšanai KF Pensiju fondam. Minētais fonds arī pieņems attiecīgo lēmumu par pensijas izmaksu vai atteikumu to darīt. Ja tas būs nepieciešams, tiesību noteikšanā uz Krievijas pensiju izmantos arī Latvijas apdrošināšanas periodus. Tomēr pensiju aprēķinās tikai par Krievijas apdrošināšanas periodiem.

Ja tiks piešķirta Krievijas pensija, tā tiks izmaksāta ar VSAA starpniecību vienu reizi ceturksnī. Pieprasījumā cilvēkam jānorāda savs konta numurs LR kredītiestādē, lai zinātu, uz kurieni pensiju pārskaitīt. 

Krievijas Federācijas pilsoņu pensijas

KF pilsoņiem ir tiesības izvēlēties, vai pieprasīt pensiju saskaņā ar līguma nosacījumiem vai KF pilsoņa pensiju tikai saskaņā ar Krievijas nacionālo likumdošanu par darba un tam pielīdzinātajiem periodiem Latvijā un Krievijā. Izvēloties KF pilsoņa pensiju, KF pilsonis nevar pretendēt uz Latvijas pensiju par tiem Latvijas apdrošināšanas periodiem, par kuriem piešķirta Krievijas pilsoņa pensija, norāda D. Zabiņako.

Tiesības uz pensiju Krievijas Federācijā dzīvojošām personām

Saskaņā ar līgumu Krievijas iedzīvotājiem ir iespēja pieprasīt Latvijas pensiju par darba vai tam pielīdzinātajiem periodiem Latvijas teritorijā pēc 1991. gada 1. janvāra, ja par šiem periodiem jau nav piešķirta Krievijas vai citas valsts pensija. Nepieciešamības gadījumā tiesības uz Latvijas pensiju var tikt noteiktas, apdrošināšanas periodus summējot.

"No Latvijas Republikas uz Krievijas Federāciju laikā no 1995. gada līdz 2006. gadam vidēji gadā ir emigrējušas 2543 personas darbspējas vecumā. "

Pensijas pieprasījums un dokumenti par apdrošināšanas stāžu ir iesniedzami KF Pensiju fondā, kas tos nosūtīs VSAA izvērtēšanai. Ja cilvēkam būs tiesības uz Latvijas pensiju, to izmaksās vienu reizi ceturksnī ar KF Pensiju fonda starpniecību, kurš to pārskaitīs uz personas kontu KF kredītiestādē.

Pensijas izmaksa sakarā ar dzīvesvietas maiņu

Līguma nosacījumi paredz, ka pensiju saņēmējs pēc viņa izbraukšanas uz pastāvīgu dzīvi Krievijā var turpināt saņemt Latvijas pensijas izmaksu. Lai saņemtu pensiju Krievijā, pensijas saņēmējam KF Pensiju fondā ir jāiesniedz pieprasījums, kurā jānorāda savs konta numurs KF kredītiestādē, uz kuru Latvijas pensiju pārskaitīt.

Tomēr Krievijā dzīvojošajiem cilvēkiem nav tiesības saņemt piemaksu pie Latvijas vecuma vai invaliditātes pensijas par apdrošināšanas stāžu līdz 1995.gada 31.decembrim, tādēļ, mainot pastāvīgo dzīvesvietu, piemaksas izmaksa tiks pārtraukta.

Ja Krievijas pensijas saņēmējs pārcelsies uz patstāvīgu dzīvi Latvijā, tad KF Pensiju fonds ar VSAA starpniecību turpinās izmaksāt fonda piešķirto pensiju.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI