SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
17. decembrī, 2010
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Likumprojekts
TĒMA: Labklājība
1
1

Plāno darba aizsardzības jomas attīstību nākamajos trīs gados

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Īpašu uzmanību nākamajos trīs gados plānots pievērst „preventīvās kultūras” iedzīvināšanai sabiedrībā un uzņēmumos. Tādēļ plānots paaugstināt sabiedrības, jo īpaši darba devēju un darbinieku, zināšanu un informētības līmeni par darba aizsardzības jautājumiem.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Nākamajos trīs gados gaidāmi vairāki jaunumi darba aizsardzības jomā. No tiem visvairāk tiek gaidīti Valsts darba inspekcijas piedāvātie e-pakalpojumi, ko plāno ieviest jau 2012. gadā.

Darba aizsardzības jomas attīstības plāns 2011.–2013. gadam ir īstermiņa politikas plānošanas dokuments, kas izstrādāts, lai nodrošinātu Darba aizsardzības jomas attīstības pamatnostādņu 2008.–2013. gadam īstenošanu. Plānu izstrādājusi Labklājības ministrijas (LM) izveidota darba grupa, un tas 2. decembrī izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē.   

Plānā noteikto pasākumu īstenošanai netiek paredzēts papildu finansējums no valsts budžeta – pasākumi tiks īstenoti ESF un ERAF līdzfinansēto projektu ietvaros, kā arī piešķirto budžeta līdzekļu ietvaros.

Kā galvenos trūkumus darba aizsardzībā LM min vairākus faktorus. Viens no tiem ir Valsts darba inspekcijas (VDI) ierobežotie resursi, kas neļauj pietiekami apsekot uzņēmumus, lai samazinātu iespējamo nelaimes gadījumu rašanās risku. Par trūkumu uzskatāms arī zinātniskā un tehniskā atbalsta trūkums politikas veidotājiem (LM) un tās īstenotājiem (VDI), kas ļautu identificēt aktuālākās problēmas, kā arī pareizi izvēlēties prioritātes un plānot preventīvos pasākumus. Turklāt valstī nav vienota informācijas centra par darba aizsardzības jautājumiem, kas sniegtu kvalitatīvu nepieciešamo informāciju visiem interesentu līmeņiem: sākot ar darba aizsardzības speciālistiem, darba devējiem un darbiniekiem un beidzot ar skolēniem. Pašlaik bērni un jaunieši nav pietiekami izglītoti un viņiem trūkst zināšanu par darba aizsardzības jautājumiem, arī pieeja darba drošības instruktāžām darba vietās ir formāla. Tāpat LM atzīst ekonomisko stimulu un atbalsta trūkumu darba devējiem darba apstākļu uzlabošanai uzņēmumos.

Ko situācijas uzlabošanai plānots darīt nākamajos trīs gados?

Vajadzīgi ticami dati, informācija un zinātnisks atbalsts

Lai izstrādātu un ieviestu zinātniski pamatotu un uz praktiskām problēmām orientētu darba aizsardzības politiku un iegūtu ticamus datus un informāciju par situāciju Latvijā un ES, ik gadu plānots organizēt divus seminārus, prezentējot Eiropas Darba drošības un veselības aizsardzības aģentūras un citu institūciju un organizāciju veikto pētījumu rezultātus.

Savukārt 2013. gadā iecerēts pētījums par situāciju darba aizsardzības jomā Latvijā, situācijas analīze, iegūstot ticamus datus un informāciju par situāciju darba aizsardzības jomā.

Darba inspekcija piedāvās  e-pakalpojumus

Trīs gadu laikā vairākas pārmaiņas gaida VDI. Katru gadu inspekcija īstenos sešas tematiskās pārbaudes, kuru laikā apsekos 900 uzņēmumus. Tāpat kā līdz šim pastiprinātu uzmanību plānots pievērst bīstamāko nozaru uzņēmumiem un kontrolēt aktuālākos problēmjautājumus un darba vides riskus.

Plānots, ka jau 2011. gadā Ministru kabinets pieņems grozījumus MK Noteikumos par informācijas apmaiņas kārtību, sniegšanas nosacījumiem un prasībām VDI integrētajai sistēmai, lai inspekcija nodrošinātu informācijas apmaiņu ne tikai ar citām valsts informācijas sistēmām, bet arī elektronisku informācijas apmaiņu ar fiziskām un citām juridiskām personām.

"Plānots, ka jau 2012. gada nogalē Valsts darba inspekcija piedāvās 16 e-pakalpojumus."

Līdz 2012. gadam iecerēti apjomīgi uzlabojumi inspekcijas darbībā, attīstot pakalpojumu pieejamību un pilnveidojot VDI informatīvo sistēmu. Plānots, ka jau 2012. gada nogalē inspekcija piedāvās 16 e-pakalpojumus:

  1.  Iesniegums VDI un VDI atbildes saņemšana;
  2. VDI amatpersonas lēmuma apstrīdēšana;
  3.  VDI izdoto administratīvo aktu darba devējiem par konstatētajiem pārkāpumiem saņemšana;
  4. Darba devēja paziņojums par novērstajiem pārkāpumiem;
  5. Informācijas saņemšana no citām valsts institūcijām par iespējamiem pārkāpumiem VDI kompetences jomā;
  6. VDI atļauja bērnu nodarbināšanai;
  7. Izziņa par būtiskiem darba tiesību pārkāpumiem;
  8.  Paziņojums par notikušu nelaimes gadījumu darbā;
  9. Darba devēja sastādītā izmeklēšanas akta/atzinuma par notikušu nelaimes gadījumu darbā iesniegšana;
  10. VDI sastādītā izmeklēšanas akta/atzinuma par notikušu nelaimes gadījumu darbā saņemšana;
  11. Paziņojums par kriminālprocesa ierosināšanu, ierosināšanas atteikumu vai izbeigšanu;
  12. Ārstniecības personas/iestādes paziņojuma par cietušo nelaimes gadījumā darbā sniegšana;
  13. Izziņa par veselības traucējumu smaguma pakāpi nelaimes gadījumā darbā;
  14. Darba vietas higiēniskais raksturojums;
  15. Ziņojums par arodslimības gadījumu;
  16. Atzinums par nodarbinātā veselības un drošības apdraudējuma faktu darbā.

Izglītos skolēnus, skolotājus, darbiniekus un darba devējus

Īpašu uzmanību nākamajos trīs gados plānots pievērst „preventīvās kultūras” iedzīvināšanai sabiedrībā un uzņēmumos. Tādēļ plānots paaugstināt sabiedrības, bet jo īpaši darba devēju un darbinieku, zināšanu un informētības līmeni par darba aizsardzības jautājumiem.

Katru gadu iecerēti četri semināri 150 cilvēku auditorijai par aktuāliem darba aizsardzības jautājumiem, tāpat ik gadu plānots radīt desmit veidu informatīvos materiālus, četrus video sižetus, 12 televīzijas raidījumus un tikpat radio raidījumus par darba aizsardzības un darba tiesību jautājumiem. Tāpat ik gadu iecerēts organizēt Vispasaules darba aizsardzības dienai veltītu konferenci un 10 seminārus – sešus par VDI īstenoti tematisko pārbaužu rezultātiem un četrus par aktualitātēm reģionos.

"2013. gada nogalē iecerēts izvērtēt iespējas ieviest diferencētas likmes sociālajai apdrošināšanai pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām."

Nav aizmirsta arī jaunatne. Plānā izvirzīts atsevišķs rīcības virziens: darba aizsardzības jautājumu integrēšana visu izglītības līmeņu mācību programmās. Gan 2011., gan 2012. gada otrajā pusē tiks izstrādāti pieci izglītības programmu moduļi dažādām nozarēm – mācību programmas un mācību materiāli pedagogiem – par darba aizsardzību profesionālajām izglītības iestādēm. 2011. gadā plānots apmācīt 62 šo skolu pedagogus, 2012. un 2013. gadā – 42 ik gadu. Vēl plāna īstenošanas pirmajos divos gados plānots izstrādāt arī moduļus darba tiesisko attiecību, darba vides, drošības un darba aizsardzības profesionālās kompetences paaugstināšanai. Apmācības plānots īstenot tālākizglītības kursos un e-vidē, apmācot ap 1500 profesionālo izglītības iestāžu pedagogu un prakses vadītāju.

Kā skaidro LM Darba departamenta Darba attiecību un darba aizsardzības politikas nodaļas speciāliste Māra Vīksne, arī nākamajos trīs gados iecerēts turpināt konkursu „Profs” profesionālo skolu audzēkņiem par darba tiesību un darba aizsardzības jautājumiem, katru gadu tajā iesaistot apmēram 2000 audzēkņus no 50 skolām. 2011. gadā plānota kampaņa „Drošais Todo” pamatskolas jaunāko klašu skolēniem par darba aizsardzības jautājumiem, iesaistot apmēram 5000 audzēkņus no 60 skolām. Šāda kampaņa tika organizēta jau 2009. gadā un guva lielu atsaucību no bērniem. Vēl vispārizglītojošo skolu skolotājiem ik gadu plānots seminārs, kurā viņi tiks iepazīstināti ar darba aizsardzības jautājumiem.

Ekonomiskais stimuls un atbalsts darba devējiem

Tuvāko gadu laikā plānots pilnveidot normatīvos aktus. Jau 2011. gada nogalē iecerēti grozījumi MK noteikumos par prasībām kompetentām institūcijām un kompetentiem speciālistiem darba aizsardzības jautājumos un kompetences novērtēšanas kārtību.

Iecerēts ieviest vairākus ekonomiskos stimulus darba devējiem. 2011. gada pirmajā ceturksnī Latvijas Darba devēju konfederācijas īstenotā ESF projekta ietvaros turpināsies iespēja bīstamo nozaru uzņēmumiem saņemt bezmaksas pakalpojumus no kompetentajām institūcijām – darba vides risku novērtējumu, bet 2013. gada nogalē plānots izvērtēt iespējas ieviest diferencētas likmes sociālajai apdrošināšanai pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām. Visā periodā plānots nodrošināt bezmaksas pieejamību elektroniskās darba vides risku novērtēšanas programmai, tāpat katru gadu tiks aktualizēts un 12 000 eksemplāros nodrukāts materiāls jaunajiem komersantiem par darba aizsardzības prasību ieviešanu jaunizveidotos uzņēmumos dažādās nozarēs.

Vēl tuvāko trīs gadu laikā plānots izstrādāt, apstiprināt un publicēt skaidrojošus dokumentus darba aizsardzības prasību piemērošanai dažādās nozarēs: 2011. gadā iecerēts apstiprināt darba aizsardzības prakses standartus būvniecībai, biroju darbam, kokapstrādei, veselības un sociālās aprūpes nozarei un lauksaimniecībai, 2012. gadā – transportēšanas nozarei un pārtikas ražošanas nozarei, bet 2013. gadā – mazumtirdzniecības nozarei un tekstilizstrādājumu ražošanas un apstrādes nozarei.

"Veidos darba koplīgumu datubāzi par darba koplīgumiem un ģenerālvienošanos nozarēs."

Noteikti pasākumi arī sociālā dialoga veicināšanai nozaru un uzņēmumu līmenī. Ik gadu Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība iecerējusi organizēt apmācības kursus uzticības personām “Darba aizsardzība un drošība”. 2011. un 2012. gadā plānots rīkot sešus kursus, apmācot 90 cilvēkus, 2013. gadā – četrus kursus 60 cilvēkiem. Vēl ik gadu plānoti 10 semināri par sociālo dialogu uzņēmumos, īpaši par darba aizsardzības jautājumu risināšanu. Iecerēts nodrošināt darba koplīgumu datubāzi par darba koplīgumiem un ģenerālvienošanos nozarēs, regulāri atjaunojot informāciju. Savukārt 2012. gada pirmajā pusē tiks aktualizēta un 10 000 eksemplāru izdota rokasgrāmata darbinieku pārstāvjiem un uzticības personām efektīga sociālā dialoga veicināšanai uzņēmumos.

Iecerēta arī adekvātas un efektīvas sodu sistēmas ieviešana un piemērošana, 2011. gada otrajā pusē MK atbalstot grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kur par mazāk bīstamiem pārkāpumiem paredzētu iespēju noteikt brīdinājumu.

Lai paaugstinātu nodarbināto veselības uzraudzības kvalitāti, ik gadu tiks organizēta Latvijas Arodslimību ārstu konference, informējot 200 dalībniekus par konstatētajām problēmām obligāto veselības pārbaužu veikšanā, kā arī par arodslimību diagnostikas aktualitātēm. Savukārt 2012. gada nogalē iecerēts interneta mājaslapās www.arodslimibas.lv un www.osha.lv publicēt iztulkotas ES vadlīnijas par arodslimību diagnosticēšanu.

Ministrija plāno pilnveidot arī darba aizsardzības normatīvos aktus. 2011. gadā plānots izstrādāt MK noteikumus par darba aizsardzības prasībām, strādājot augstumā, nosakot jaunas prasības nodarbināto aizsardzībai pret kritieniem no augstuma, savukārt 2012. gada nogalē iecerēts pieņemt grozījumus MK noteikumos par darba aizsardzības prasībām nodarbināto aizsardzībai pret elektrības radīto risku.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI