SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
28. decembrī, 2011
Lasīšanai: 6 minūtes
1
1

Bīstamo nozaru uzņēmumos - tikai darba aizsardzības speciālisti ar augstāko izglītību vai kompetentas institūcijas

Publicēts pirms 12 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Augsti darba vides riski ir daudzās darbavietās, tāpēc arī prasības darba aizsardzībā ir stingrākas.

FOTO: Arnis Blumbergs

Nākamā gada sākumā apritēs jau seši gadi, kopš bija noteikts pārejas periods attiecībā uz darba aizsardzības speciālista izglītību bīstamo nozaru uzņēmumos. Kāpēc pārejas periods bija nepieciešams, un kādas izmaiņas skars darba aizsardzības speciālistus, tam beidzoties, skaidro Labklājības ministrijas (LM) Darba departamenta pārstāve Māra Vīksne.

Pārejas perioda nepieciešamība

Ministru kabineta noteikumi Nr.99 par komercdarbības veidiem, kuros darba devējs iesaista kompetentu institūciju, tika pieņemti 2005.gada 8.februārī, tie stājās spēkā 2006.gada 1.janvārī. Noteikumu pielikumā ir iekļauti komercdarbības veidi, kas no darba aizsardzības viedokļa uzskatāmi par bīstamiem (bīstamās nozares), skaidro LM pārstāve.

Noteikumi paredz, ka uzņēmumā, kas darbojas bīstamajā nozarē, darba aizsardzības sistēmas izveidē un uzturēšanā ir jāiesaista kompetentā institūcija. Tomēr to drīkst nedarīt, ja uzņēmumā ir izveidota un darbojas darba aizsardzības sistēma un darba vides iekšējo uzraudzību un risku novērtēšanu uzņēmumā veic darba aizsardzības speciālists ar augstāko izglītību darba aizsardzībā.

Tā kā tolaik tikai nesen bija uzsākta augstākās izglītības programmu īstenošana darba aizsardzības jomā, trūka darba aizsardzības speciālistu ar augstāko izglītību, kas varētu strādāt bīstamo nozaru uzņēmumos, stāsta M.Vīksne. Tādēļ sākotnēji bija noteikts pārejas periods līdz 2009.gadam. Tā laikā visus darba aizsardzības speciālista pienākumus varēja veikt arī speciālists ar 160 stundu apmācību darba aizsardzībā, kam papildus ir iegūta augstākā izglītība dabaszinātnēs, inženierzinātnēs, tiesību zinātnēs vai veselības aizsardzībā un ir vismaz piecu gadu darba pieredze attiecīgajā profesijā vai darba aizsardzībā.

"Iespējams izmantot kompetento institūciju pakalpojumus."

Tuvojoties 2009.gadam jeb toreiz noteiktā pārejas perioda beigām, Labklājības ministrijas speciālisti konstatēja, ka tas tomēr ir pārāk īss laika periods un vēl joprojām trūkst iepriekšminēto speciālistu. Turklāt iespēja iegūt 1.līmeņa augstāko profesionālo izglītību darba aizsardzībā bija tikai no 2007.gada.

Lai dotu ilgāku laiku gan darba aizsardzības speciālistiem, gan darba devējiem sagatavoties jaunajām prasībām, pārejas periods tika pagarināts līdz 2012.gada 1.janvārim.

LM speciāliste uzsver, ka šobrīd situācija ir mainījusies. Proti, praksē ir pietiekami daudz darba aizsardzības speciālistu, kuri ieguvuši augstāko izglītību darba aizsardzībā, tai skaitā arī speciālisti ar 1.līmeņa augstāko izglītību darba aizsardzībā, un katru gadu tiek sagatavoti arvien jauni speciālisti. Uzņēmumiem ir iespējams izmantot arī kompetento institūciju piedāvātos pakalpojumus darba aizsardzībā.

Bīstamās nozares

Bīstamo nozaru saraksts ir apkopots jau minēto Ministru kabineta noteikumu 1. pielikumā. Kā izplatītākās nozares jāmin būvniecība, kokapstrāde, ražošana, lauksaimniecība. Lai gan bīstamo nozaru saraksts bija izstrādāts jau 2006.gadā, to pārskatīja 2009.gadā, ņemot vērā Valsts darba inspekcijas (VDI) statistiku par visbiežāk konstatētajiem letālajiem un smagajiem nelaimes gadījumiem un arodslimībām, norāda LM pārstāve.

Vairākas no 2006.gadā sarakstā iekļautajām bīstamajām nozarēm 2009.gadā netika ietvertas sarakstā, jo tajās samazinājās nelaimes gadījumu skaits. Tādas, piemēram, ir automašīnu remonts, farmaceitisko preparātu ražošana. Savukārt no jauna sarakstā iekļauta lauksaimniecība, slimnīcu darbība un citas nozares. Tāpat mainījās arī saimnieciskās darbības NACE klasifikators, kas ir pamatā nozaru formulējumam. 

Izmaiņas no 2012.gada 1.janvāra

Pēc 2012.gada 1.janvāra uzņēmumos, kas nodarbojas ar bīstamajiem komercdarbības veidiem, ja tajos ir vairāk par pieciem nodarbinātajiem, darba vides iekšējo uzraudzību un risku novērtēšanu vairs nevarēs veikt speciālisti ar pamatlīmeņa jeb 160 stundu apmācību darba aizsardzībā, kas ieguvuši augstāko izglītību dabaszinātnēs, inženierzinātnēs, veselības aizsardzības jomā vai tiesību zinātnēs un kuriem ir vismaz piecu gadu pieredze attiecīgajā profesijā vai darba aizsardzībā.

Tas nozīmē, ka bīstamo nozaru uzņēmumos, kuros ir vairāk kā pieci nodarbinātie, darba aizsardzības organizatorisko sistēmu varēs veidot, piesaistot kompetento institūciju darba aizsardzības jautājumos vai arī nodarbinot uzņēmumā darba aizsardzības speciālistu, kas ieguvis profesionālo augstāko izglītību darba aizsardzībā.

"Prasību ievērošanu pārbaudīs Valsts darba inspekcija."

Būtiski, ka šādā gadījumā darba aizsardzības speciālistam ir jābūt uzņēmumā nodarbinātam uz darba līguma pamata – jābūt vienam no darbiniekiem, kas pārzina uzņēmuma darba vidi, uzsver speciāliste. Uz uzņēmuma līguma pamata kompetentais speciālists bīstamo nozaru uzņēmumos pakalpojumus sniegt nedrīkst. Šādus pakalpojumus (ārpakalpojumus) drīkst sniegt vienīgi kompetentās institūcijas.

Iepriekšminētais neattiecas uz tiem bīstamo nozaru uzņēmumiem, kuros nav vairāk kā pieci strādājošie, kā arī uz tiem uzņēmumiem, kas nedarbojas bīstamajās nozarēs. Tajos, tāpat kā līdz šim, arī pēc 2012.gada 1.janvāra visus darba aizsardzības speciālista pienākumus varēs veikt uzņēmumā nodarbināts speciālists ar pamatlīmeņa izglītību (160 stundu) vai augstāko izglītību darba aizsardzībā. Šādos uzņēmumos darba devējs uz uzņēmuma līguma pamata varēs piesaistīt arī kompetento institūciju vai kompetento speciālistu darba aizsardzībā.

Kontrole

Ministru kabineta noteikumu prasību ievērošanu pārbaudīs Valsts darba inspekcija. Veicot darba aizsardzības prasību kontroli uzņēmumos, VDI kā vienu no faktoriem pārbaudīs, kāds darba aizsardzības speciālists strādā uzņēmumā un kāda ir viņa izglītība. Labklājības ministrijas interneta mājaslapā ir pieejams Kompetento speciālistu un kompetento institūciju saraksts.
Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI