SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
30. martā, 2010
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Tieslietas
4
15
4
15

Kas jāzina, ejot ciemos uz cietumu

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Notiesātajiem nav atļautas satikšanās ar apcietinātām personām un personām, kas izcieš sodu citās brīvības atņemšanas iestādēs.

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Latvijas cietumos pašlaik atrodas vairāk nekā 5000 notiesāto. Lielākā daļa no viņiem gaida un arī sagaida apmeklētājus. Par to, kas jāievēro, dodoties pie kāda apmeklējumā uz cietumu, stāsta Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks Visvaldis Puķīte.

Notiesātā apciemošanas kārtība noteikta MK 30.05.2006. noteikumos Nr. 423 „Brīvības atņemšanas iestādes iekšējās kārtības noteikumi”. Tie paredz, ka satikšanās iniciators ir notiesātais. Viņš raksta iesniegumu brīvības atņemšanas iestādes priekšniekam, un katra mēneša sākumā iestādes administrācija sagatavo ilgstošo satikšanās grafiku nākamajam mēnesim. Kad grafiks gatavs, notiesātais ar to var iepazīties un paziņot par iespējamo satikšanos tuviniekiem vai draugiem. Kā stāsta V.Puķīte, ieslodzītie visbiežāk tiekas ar sievām vai vīriem, nāk arī bērni.

Divu veidu tikšanās – īslaicīgās un ilglaicīgās

Notiesātajiem ir atļautas īslaicīgās satikšanās uz laiku no stundas līdz divām stundām un ilgstošās satikšanās uz laiku no 6 līdz 48 stundām.

Īslaicīgās satikšanās ir atļautas ar radiniekiem vai citām personām brīvības atņemšanas iestādes pārstāvja klātbūtnē. Savukārt ilgstošās satikšanās laikā ir atļauts dzīvot kopā ar tuviem radiniekiem. Par tuviem radiniekiem uzskatāmi vecāki, bērni, adoptētāji, brāļi un māsas, vecvecāki, mazbērni, kā arī laulātais. Ja notiesātajam nav tuvu radinieku vai tie viņu neapmeklē, ar brīvības atņemšanas iestādes administrācijas lēmumu ilgstošas satikšanās var atļaut arī ar citiem radiniekiem vai citām personām.

"Ieslodzītie visbiežāk tiekas ar sievām vai vīriem, nāk arī bērni. "

Notiesātajiem nav atļautas satikšanās ar apcietinātām personām un personām, kas izcieš sodu citās brīvības atņemšanas iestādēs.

Ilgstošās satikšanās laikā kopā ar notiesāto vienlaikus var uzturēties divas pilngadīgas un divas nepilngadīgas personas. Tātad - pie notiesātā var doties pat četri cilvēki, piemēram, divi bērni, mamma un sieva.

Pārbaudīs, pārbaudīs un pārbaudīs

Ejot ciemos uz cietumu, līdzi jābūt personu apliecinošam dokumentam, vislabāk – pasei. Vēlams līdzi ņemt arī dokumentu, kas apliecina radniecību ar notiesāto, ja tāda ir. Tomēr tikties drīkst arī tad, ja nekādas radniecības pakāpes nav. Galvenais, lai notiesātais šo tikšanos ir pieprasījis. Uz satikšanos ieteicams ierasties vismaz stundu iepriekš, jo var gadīties, ka jāgaida rindā.

Pirms ilgstošās satikšanās apmeklētāju brīdina par aizliegumu nodot notiesātajam mantas, izstrādājumus un vielas, kas ir aizliegtas brīvības atņemšanas iestādēs, kā arī iepazīstinās ar iestādes iekšējās kārtības noteikumiem.

Nav iespējams nosaukt visas mantas un vielas, ko nav atļauts ienest, tomēr galvenais, kas jāsaprot: cietumā nedrīkst ienest narkotikas, alkoholu, mobilos telefonus, SIM kartes utt. Tāpat satikšanās laikā aizliegts nodot notiesātajam vai apmeklētājam dokumentus, piezīmes, shēmas, rasējumus, vēstules un pierakstus.

"Izrādījās, ka narkotikas paslēptas ķermeņa sievišķīgākajā vietā. Sieviete tās labprātīgi izņēma un atdeva."

Pirms ilgstošā apmeklējuma ciemiņu pārbauda – apskata gan mantas, gan apģērbu. Nesen Brasas cietumā bijis šāds gadījums: atnāk māte ciemos pie dēla. Tā kā jau iepriekš bija saņemta operatīvā informācija, ka māte cietumā ienesīs narkotikas, apsargi viņas pārmeklēšanai pievērsa pastiprinātu uzmanību. Sievietei tika pateikts: mēs zinām, ka pie jums ir narkotikas, tādēļ atdodiet ar labu! Izrādījās, narkotikas bija paslēptas ķermeņa sievišķīgākajā vietā, sieviete tās labprātīgi izņēma un atdeva.

 „Apmeklētājiem ir jābūt gataviem visu veidu pārmeklēšanai,” uzsver V.Puķīte. Jā, vajadzības gadījumā var pat tikt pieaicināts medicīniskais personāls. Ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieks gan skaidro, ka pastiprināta pārmeklēšana notiek vien tad, ja ir pamatotas aizdomas vai informācija par neatļautu priekšmetu ienešanu. Ieslodzījuma vietās strikti ievēro noteikumus, ka sievieti pārmeklē sieviete, bet vīrieti – vīrietis. Tomēr savas tiesības ir arī apmeklētājam – viņš var pārmeklēšanai nepiekrist. Ja apmeklētājs no pārbaudes atsakās, - tikšanos atceļ.

Kad apskate beigusies, pavadonis viesi pavada uz ilgstošās tikšanās telpu.

Ēdiet, ko sirds kāro!

Ilgstošās satikšanās telpā apmeklētāji drīkst ienest tādus priekšmetus un pārtikas produktus, kurus notiesātajiem atļauts glabāt, bet kurus nedrīkst iznest no satikšanās telpas. Tātad: ejot uz ilgstošo satikšanos cietumā, drīkst ņemt līdzi visu, kas vajadzīgs mājīgas atmosfēras vai attiecīgas noskaņas radīšanai. Līdzi var ņemt traukus, drēbes, apavus, personiskās higiēnas priekšmetus, kancelejas piederumus, arī grāmatas (izņemot literatūru par cīņas sporta veidiem, ieročiem, pornogrāfiju), mācību burtnīcas un grāmatas, fotogrāfijas ietvarā un vēstules; tabakas izstrādājumus, gāzes šķiltavas un sērkociņus, kā arī pārtiku. Pats galvenais: jāsaprot, ka to, kas ienests satikšanās telpā, notiesātais pēc tam sev līdzi nedrīkstēs ņemt.

"Neviens te pa atslēgas caurumu nelūr un durvis nemitīgi nevirina, tomēr pastāv iespēja, ka aizdomu gadījumā kontrole tomēr notiks."

Atkal jāpatur prātā - visa atnestā mantība tiks pārbaudīta. „Tas nenozīmē, ka ciemiņa atnesto ananasu sagriezīsim 28 šķēlēs, bet, ja, teiksim, maizes kukulis būs pārgriezts uz pusēm un glīti salikts kopā, to, protams, pārbaudīs pastiprināti,” skaidro V.Puķīte.

Pirms un pēc tikšanās pārmeklē arī ieslodzīto – viņš uz ilgstošās tikšanās telpu līdzi drīkst ņemt tikai higiēnas un smēķēšanas piederumus.

Dariet, ko gribat, bet noteikumi jāievēro!

Ilgstošās satikšanās laikā notiesātais ar viesi tiekas speciālā telpā, kur ir gan istaba, gan virtuve, gan labierīcības. Neviens te pa atslēgas caurumu nelūr un durvis nemitīgi nevirina, tomēr pastāv iespēja, ka aizdomu gadījumā kontrole tomēr notiks. Ilgstošās tikšanās laikā notiesātais ierastajā cietuma ikdienā neiesaistās: viņš neiet kopīgās pusdienās, pastaigās, bet paliek kopā ar saviem viesiem.

Kad tikšanās laiks pagājis, viesim jādodas prom, jo ciemošanās laiku pagarināt nav iespējams – rindā uz ilgstošās satikšanās telpu atbilstoši laikus saplānotam grafikam jau gaida cits apcietinātais un viņa viesi. Satikšanās var tikt pārtraukta priekšlaikus, ja tiek pārkāpti iekšējās kārtības noteikumi, piemēram, ir troksnis, atklājas alkohola lietošana utt. Promejot viesi atkal, iespējams, pārmeklēs, tad pavadīs līdz cietuma vārtiem.

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI