SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
23. decembrī, 2009
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Valsts pārvalde
6
6

Katram viena eglīte – valsts mežā augusi

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Sarežģījumi eglītes tīkotājiem visbiežāk rodas ar it kā visvienkāršāko – ar valsts meža atrašanu.

FOTO: A.F.I

Jau devīto gadu valsts akciju sabiedrība „Latvijas valsts meži” (LVM) katram Latvijas iedzīvotājam ziemas svētku svinēšanai atvēl nocirst vienu eglīti Latvijas valstij piederošajā mežā. Tiesa, šī ir atļauja ar piebildi – ne visā meža teritorijā un ne katru eglīti.

Eglīti valsts mežā drīkst cirst:

  • uz stigām,
  • zem elektrolīnijām,
  • virs un zem citām komunikācijām - gāzesvada, siltumvada,
  • grāvju malās un
  • līdz vienam metram gar grāvja malu.

Kategoriski cirst un zāģēt eglītes aizliegts jaunaudzēs.

Cirst drīkst tikai to eglīti, kuras celma caurmērs ir mazāks par 12 cm - tas parasti atbilst 2-3 metru garam kociņam.

Šie nosacījumi ir viegli ievērojami un izpildāmi, un cilvēki tos godprātīgi arī centušies ievērot visus līdzšinējos gadus. Sarežģījumi eglītes tīkotājiem visbiežāk rodas ar it kā visvienkāršāko – ar valsts meža atrašanu.

Kā atrast valsts mežu

Līdz šim par meža piederību varēja pārliecināties dabā – valsts mežā ir izvietotas dažādas krāsainas norādes ar meža piederību LVM un uzņēmuma simboliku, ar meža kvartāla numuriem, brīdinājumi nerotaļāties ar uguni, mežu nepiemēslot vai vēl citi norādījumi. Tāpat par valsts meža robežām allaž pastāstījuši uzrunātie mežniecības (http://www.vmd.gov.lv/?sadala=169) vai mežsaimniecības (http://www.lvm.lv/lat/lvm/mezsaimniecibas/) darbinieki.

"VAS „Latvijas valsts meži” mājaslapā atrodama digitāla karte, kurā precīzi redzamas valstij piederošā meža robežas."

Uzreiz gan var piebilst, ka valstij mežs Rīgā un tās tiešā tuvumā nepieder – valsts mežs sākas aiz Carnikavas un Vangažiem, aiz Siguldas, aiz Ķekavas un Dzelzāmura, aiz Tukuma, aiz Kalnciema tilta pa kreisi. Lai iedzīvotājiem palīdzētu orientēties, LVM mājaslapā (http://www.lvm.lv/lat/presei/pazinojumi_presei/?doc=11877) atrodama digitāla karte, kurā precīzi redzamas valstij piederošā meža robežas.

Ja svētku rotai izvēlēti tikai egles zari, arī tos drīkst vākt valsts mežā, īpaši vēlams - mežizstrādes vietā. Cirsmā sakritušus zarus ikviens var paņemt savām vajadzībām bez kādas atļaujas.

Dzīvā eglīte

Ja esat gatavi par eglīti izdod nedaudz vairāk naudas (virs 10 latiem), tad cirstas eglītes vietā varat iegādāties Latvijā „dzimušu” eglīti podiņā. Latvijas izcelsmes eglīti (http://www.lvm.lv/lat/seklas_un_stadi/kokaudzetavas/), kaut tā ir dārgāka par šādām ievestām „māsām” (īpaši tām, kas atrodas uz dienvidiem no Latvijas), pavasarī var izstādīt dārzā un tad katrā nākamajā ziemā dekorēt pēc sirds patikas.

Tā būs arī vienreizēja iespēja vērot, cik ātri (lēni) kociņš aug. Par to Ziemassvētkos, piemēram, liecinās elektrisko spuldzīšu virtene, kas ik gadu „saruks” aizvien īsāka.

Latvijā dzimušās eglītes, pareizi saglabātas un izstādītas, ieaugas tiešām lieliski! Iesaku pamēģināt!

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI