SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
09. decembrī, 2009
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ekonomika
2
2
2
2

Darba devēja dāvanas un ienākuma nodoklis

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šogad darba devēja dāvanas minimālās algas apmērā ar algas nodokli vēl neapliek, bet nākamgad tas būs apliekamais objekts jau no pirmā lata.

2009. gada 23. oktobrī pieņemtie Ministru kabineta grozījumi 1998. gada 31. marta noteikumos Nr. 112 „Noteikumi par ienākumiem, par kuriem jāmaksā algas nodoklis” paredz, ka no nākamā gada ienākumi, par kuriem jāmaksā algas nodoklis, ir arī darba devēja dāvanas un balvas darbiniekam.

Valdības noteikumi tika izdoti saskaņā ar likuma “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 8. panta “Gada apliekamā ienākuma avoti” otro daļu. Saeimas 1. decembrī apstiprinātie grozījumi šajā likumā nosaka: “Pie ienākumiem, par kuriem ir jāmaksā algas nodoklis, atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem tiek pieskaitīta darba alga, prēmijas, vienreizēja un sistemātiska atlīdzība un citi ienākumi, ko darbinieks saņem uz pašreizējo vai iepriekšējo darba attiecību pamata komercsabiedrībās, kooperatīvajās sabiedrībās, Eiropas komercsabiedrībās, Eiropas kooperatīvajās sabiedrībās, Eiropas ekonomisko interešu grupās, valsts un pašvaldību iestādēs, biedrībās, nodibinājumos, individuālajos uzņēmumos, zemnieku vai zvejnieku saimniecībās, organizācijās un no fiziskajām personām (arī individuālā komersanta), kā arī atlīdzība par valsts dienesta pienākumu izpildi un ienākumi no cita darba līguma izpildes.”

Līdz šim darba devēja dāvanas un balvas darbiniekam, kuru kopējā vērtība taksācijas gadā nepārsniedz minimālās mēnešalgas apmēru, netika apliktas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.

Tā kā 2009. gadā neapliekamais minimums ir 180 latu, tad, izmaksājot šādu summu darbiniekam līdz 2009. gada 31. decembrim, piemēram, uz Ziemassvētkiem, nodokļi – iedzīvotāju ienākuma nodoklis un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas – nav jāmaksā.

Savukārt uzņēmumu ienākuma nodoklis par dāvanu minimālās algas apmērā 180 latu ir jāpalielina. Taču, tā kā nākamajā gadā darba devēja izmaksātās dāvanas darbiniekam būs apliekamas ar IIN un VSAOI, tad uzņēmumu apliekamais ienākums nebūs jāpalielina.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI