SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
25. novembrī, 2009
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Ekonomika
3
43
3
43

Inventarizācijas lieta un derīguma termiņš

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šobrīd normatīvie akti nenosaka kadastrālās uzmērīšanas lietas derīguma termiņu. Tehniskās inventarizācijas lietai jābūt aktuālai - tehniskā inventarizācija veikta pēc 1999. gada 15. decembra un tehniskās inventarizācijas lieta atbilst kadastra dokumenta nosacījumiem - ir izdrukāta no Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas.

FOTO: Boriss Koļesņikovs, LV

Nekustamo īpašumu darījumu patlaban ir maz, tomēr tie notiek. Kaut ko pārdodot pirmoreiz, rodas virkne jautājumu un nereti pat nav iedvesmas iesākto turpināt, sastopoties ar it kā sarežģīto. Viena no tiem – inventarizācijas lieta, ko nepieciešamo dokumentu sarakstā minēs gan notārs, gan jebkurš paziņa jurists, kam vaicāsiet padomu. Skaidrību par inventarizācijas datu aktualitāti diemžēl iegūt nevar arī interneta vietnēs sastopamo atbildēto jautājumu klāstā. Turklāt arī normatīvajos aktos ir veiktas korekcijas. Uz LV.LV jautājumiem atbild Valsts zemes dienesta speciālisti.

Inventarizācijas lieta nepieciešama, kārtojot pirkuma-pārdevuma darījumu. Kādos gadījumos vēl?

No 2006. gada 1. janvāra tehniskās inventarizācijas lieta tiek saukta par kadastrālās uzmērīšanas lietu. Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma 15. punkts nosaka, ka nekustamā īpašuma objekta – būves vai telpu grupas – noteikšana, kuras ietvaros kā viena no veicamajām darbībām ir būvju vai telpu grupu kadastrālā uzmērīšana (šī likuma 18. pants), nepieciešama,

1) lai Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā

  • reģistrētu jaunu būvi vai telpu grupu,
  • dzēstu ierakstu par reģistrētu būvi vai telpu grupu,
  • aktualizētu kadastra datus par reģistrētas būves vai telpu grupas ārējo kontūru vai konstruktīvo elementu savstarpējo novietojumu;

2)  lai veiktu darījumu ar būvi vai telpu grupu;

3) lai nostiprinātu īpašuma tiesības zemesgrāmatā.

2007. gada 20. marta Ministru kabineta noteikumu Nr. 182 „Noteikumi par nekustamā īpašuma objekta noteikšanu”  242.12. apakšpunkts nosaka, ka būves kadastrālās uzmērīšanas rezultātā tiek izgatavota būves kadastrālās uzmērīšanas lieta.

"Būvju /telpu grupu kadastrālo uzmērīšanu veic Valsts zemes dienests."

Savulaik bija noteikums, ka inventarizācijas lietas derīguma termiņš ir 5 gadi. Vai tas joprojām ir spēkā?

Šobrīd normatīvie akti nenosaka būves/telpu grupas tehniskās inventarizācijas/ kadastrālās uzmērīšanas lietas derīguma termiņu. Taču tehniskās inventarizācijas lietai jābūt aktuālai, t.i., jābūt diviem nosacījumiem – tehniskā inventarizācija veikta pēc 1999. gada 15. decembra, un tehniskās inventarizācijas lieta atbilst kadastra dokumenta nosacījumiem (ir izdrukāta no Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas). Minētās prasības nosaka 2007. gada 20. marta MK noteikumu Nr. 182 „Noteikumi par nekustamā īpašuma objekta noteikšanu”  432. punkts.

Ja tehniskās inventarizācijas lieta nav aktuāla, attiecīgajā Valsts zemes dienestā jāierosina jauna būves/telpu grupas kadastrālā uzmērīšana, kuras ietvaros tiek izgatavota kadastrālās uzmērīšanas lieta.

Kādi dienesti sniedz šo pakalpojumu - veic inventarizāciju? Kas nosaka pakalpojumu cenas? Vai tās ir pēdējā laikā mainījušās?

Būvju/telpu grupu kadastrālo uzmērīšanu veic Valsts zemes dienests. Cenas par nekustamā īpašuma noteikšanas procesa ietvaros veicamajiem darbiem šobrīd ir noteiktas ar 2006. gada 14. februāra MK noteikumiem Nr. 147 „Noteikumi par Valsts zemes dienesta sniegto maksas pakalpojumu cenrādi”. Samaksas kārtību par Valsts zemes dienesta sniegtajiem maksas pakalpojumiem nosaka 2009. gada 14. jūlija MK noteikumi Nr. 770 „Valsts zemes dienesta sniegto maksas pakalpojumu samaksas kārtība”.

Vai, piemēram, lauku viensētu ar dzīvojamo māju un saimniecības ēkām var pārdot, ja inventarizācijas lieta nav aktualizēta?

Ja ēkas tehniskās inventarizācijas lieta nebūs aktuāla (sk. atbildi uz 2. jautājumu), Valsts zemes dienests neizsniegs izziņu no Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmas iesniegšanai zemesgrāmatā. Atbilstoši likuma „Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” 4. pantam nostiprinājuma lūgumam attiecībā uz ēkām (būvēm), dzīvokļu īpašumiem un jaunbūvēm uzrādāma kadastrālās uzmērīšanas lieta vai iesniedzama Nekustamā īpašuma valsts kadastra izziņa ar grafisko pielikumu par būves novietojumu zemes vienībā. Pārējos gadījumos aktualizēt kadastrālās uzmērīšanas lietu nav nepieciešams.

"Samaksas kārtību par Valsts zemes dienesta sniegtajiem maksas pakalpojumiem nosaka MK 2009. gada 14. jūlija noteikumi Nr. 770."

Kāda nozīme ir dzīvojamās mājas/dzīvokļa inventarizācijas lietas esamībai vai neesamībai, gaidāmā dzīvojamās platības nodokļa aprēķināšanā?

Kadastrālās vērtības, kas tiek izmantota nekustamā īpašuma nodokļa aprēķina vajadzībām, noteikšanai izmanto nevis tehniskās inventarizācijas (kadastrālās uzmērīšanas) lietas, bet gan Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrētos pēdējās kadastrālās uzmērīšanas datus:

  • ēkai – ēkas tipu, ēkas apjoma rādītāju, fizisko stāvokli un apgrūtinājumus (2006. gada 18. aprīļa MK noteikumi Nr. 305 „Kadastrālās vērtēšanas noteikumi”, 106. punkts);
  • inženierbūvei – inženierbūves tipu, inženierbūves apjoma rādītāju un inženierbūves fizisko stāvokli (šo noteikumu 123. punkts).

Ja būve nav reģistrēta Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma 13. punkts noteic, ka nekustamā īpašuma īpašniekam vai, ja tāda nav, - tiesiskajam valdītājam, vai, ja tāda nav, - lietotājam vai kadastra subjektam ir pienākums triju mēnešu laikā ierosināt nekustamā īpašuma objekta noteikšanu, ja kadastrālajā uzmērīšanā konstatēta Kadastra informācijas sistēmā nereģistrēta būve. Šī likuma Pārejas noteikumu 15. punkts paredz, ka līdz 2010. gada 1. janvārim arī zemes īpašnieks ir tiesīgs ierosināt nekustamā īpašuma objekta noteikšanu attiecībā uz būvi ar nenoskaidrotu īpašuma piederību, kas atrodas uz viņa zemes.

Labs saturs
43
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI