SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
11. augustā, 2009
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Izglītība
4
4

Kā iegūt pedagoga privātprakses sertifikātu

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai pedagogs varētu sākt privātpraksi, viņam ir jāsaņem sertifikāts Izglītības kvalitātes valsts dienestā.

FOTO: Aigars Jansons, A.F.I.

Pedagoga profesionālo kvalifikāciju apliecina diploms par augstāko pedagoģisko izglītību vai attiecīgs sertifikāts. Lai pedagogs varētu uzsākt privātpraksi, Izglītības likuma 48. panta otrajā daļā teikts, ka pedagoga privātprakses sākšanai ir jāsaņem sertifikāts Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD), kas ir Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārraudzībā esoša iestāde (līdz 2009. gada 1. jūlijam – Izglītības valsts inspekcija).

Tiesības strādāt par pedagogu

Personai, kura vēlas realizēt mērķi par savu privātpraksi, vispirms jābūt tiesībām strādāt par pedagogu. To drīkst persona, kurai ir pedagoģiskā izglītība vai kura apgūst pedagoģisko izglītību, kas atbilst LR Ministru kabineta (MK) 2000. gada 3. oktobra noteikumiem Nr. 347 „Noteikumi par prasībām pedagogiem nepieciešamajai izglītībai un profesionālai kvalifikācijai”, kas izdoti saskaņā ar Izglītības likuma 14. panta 13. punktu, 48. panta pirmo daļu un Profesionālās izglītības likuma 18. pantu.

Savukārt pedagogu profesionālās meistarības pilnveides prasības ir noteiktas 2007. gada 28. augusta MK noteikumos Nr. 570 „Vispārējās izglītības pedagogu un interešu izglītības pedagogu profesionālās pilnveides kārtība". Saskaņā ar šiem noteikumiem pedagogs ir atbildīgs par savas profesionālās meistarības pilnveidošanu, apgūstot profesionālās pilnveides programmas, kuru apjoms triju gadu laikā nav mazāks kā 36 stundas (kopā).

Ierobežojumi strādāt par pedagogu 

Izglītības likuma 50. pantā ir uzskaitīti ierobežojumi, kuri liedz strādāt pedagoģisko darbu. Par pedagogu nedrīkst strādāt:

1) persona, kas sodīta par tīšu noziegumu un nav reabilitēta;

2) persona, kuras rīcībspēja ierobežota normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā;  

3) valsts vai pašvaldību dibinātās izglītības iestādēs – persona, kurai nav Ministru kabineta noteiktajā kārtībā izsniegta dokumenta, kas apliecina valsts valodas prasmi augstākajā pakāpē, izņemot augstskolu akadēmisko personālu – citu valstu pilsoņus un bezvalstniekus, kuri piedalās noteiktu izglītības programmu īstenošanā uz starptautiska līguma pamata, kā arī ārvalstu dibinātās izglītības iestādēs vai to filiālēs strādājošos pedagogus;  

4) persona, kurai ar tiesas lēmumu atņemta vecāku vara.

Tā kā saskaņā ar Izglītības likuma 30. panta pirmo daļu par izglītības iestādes darbību, tās rezultātiem un izglītības iestādes darbību reglamentējošo normatīvo aktu ievērošanu atbild izglītības iestādes vadītājs, tad, pieņemot darbā pedagogu, viņš vispirms pārliecinās, vai šī persona nav sodīta par tīšu noziegumu, par kuru nav reabilitēta.

Saskaņā ar Sodu reģistra likuma 15. panta pirmās daļas 5. punktu tiesības saņemt šādas ziņas no reģistra ir darba devējiem, lai pārbaudītu fiziskās personas atbilstību normatīvajos aktos noteiktajiem ierobežojumiem, pieņemot to darbā vai dienestā, un saskaņā ar šī likuma 15. panta otro daļu šīs ziņas MK noteiktajā kārtībā izsniedz Iekšlietu ministrijas Informācijas centrs.

Dokumenti privātprakses sertifikāta iegūšanai

Ja personai ir tiesības strādāt par pedagogu, sertifikāta saņemšanai IKVD jāiesniedz šādi dokumenti:

1) iesniegums par sertifikāta izsniegšanu;

2) izglītības dokumenta kopija, uzrādot oriģinālu;

3) dokuments par pedagoga tālākizglītības un profesionālās pilnveides programmas apguvi (mācību apjoms nav mazāks kā 36 stundas (kopā) triju gadu laikā);

4) mācību programma, norādot tās mērķauditoriju un īstenošanas iespējas.

"Tā kā pedagoga pienākums ir ik pēc trim gadiem atjaunot savu profesionālo meistarību, privātprakses sertifikāts tiek izsniegts uz trim gadiem."

IKVD Licencēšanas un reģistru departamenta direktora vietnieks Rimants Krūmiņš portālam „LV.LV” skaidro, ka mēneša laikā komisija izskata pedagoga iesniegumu un pieņem lēmumu par sertifikāta piešķiršanu vai noraidīšanu. Ja komisijas lēmums ir pozitīvs, pedagogs tiek uzaicināts uz IKVD (Zigfrīda Annas Meierovica bulv. 14, 3. stāvā) saņemt šo dokumentu, bet, ja sertifikāta piešķiršana tiek noraidīta – pedagogs par attiecīgo lēmumu tiek informēts rakstveidā. Saskaņā ar Administratīvā procesa likumu persona ir tiesīga apstrīdēt pieņemto lēmumu, vispirms vēršoties IZM, pēc tam – arī Administratīvajā tiesā.

Tā kā pedagoga pienākums ir ik pēc trim gadiem atjaunot savu profesionālo meistarību, privātprakses sertifikāts tiek izsniegts uz trim gadiem. Pēc tam iepriekš minētajā kārtībā tas ir jāatjauno. Ja pedagogs praktizē vairākos mācību priekšmetos, katra priekšmeta pasniegšanai viņam jāiegūst atsevišķs sertifikāts.

Visi izglītības iestādēs un privātpraksē strādājošie pedagogi tiek reģistrēti Pedagogu reģistrā. Atbilstoši IKVD sniegtajai informācijai patlaban Latvijā ir 86 pedagogi, kam nav beidzies privātprakses sertifikāta derīguma termiņš, bet šā gada jūlijā sertifikāta iegūšanai ir saņemti 14 pedagogu iesniegumi.

Privātskolotājs – nodokļu maksātājs

Kad sertifikāts par privātpraksi saņemts un privātskolotājs masu medijos vai citādi paziņojis par savas darbības uzsākšanu, viņam jārēķinās ar to, ka jebkurā brīdī pie viņa var ierasties Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieki un pārbaudīt šo informāciju, tāpēc pedagogam vispirms ir jādodas uz VID un jāreģistrējas kā nodokļu maksātājam.

Pēc VID mājaslapā www.vid.gov.lv pieejamās informācijas, ja persona laikus nereģistrējas individuālā komersanta vai saimnieciskās darbības veicēja statusā, ja nesniedz ziņas vai sniedz nepareizas ziņas, viņu var sodīt ar naudas sodu no 150 līdz 250 latiem. 

Par komercdarbības uzsākšanu bez reģistrēšanas vai komersanta darbības turpināšanu pēc izslēgšanas no Uzņēmumu reģistra fiziskās personas var sodīt ar naudas sodu no 200 līdz 500 latiem.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI