SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Laura Studente
LV portālam
04. novembrī, 2013
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Eiro nāk: atšķirīga dizaina eiro monētas

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Monētu kopīgās puses dizaina autors ir beļģu mākslinieks Luks Luikss. Uz monētu aversa attēlota Eiropas Savienības vai Eiropas karte, kas simbolizē Eiropas Savienības vienotību.

FOTO: Evija Trifanova/ LETA

Eirozonas valstīs ir astoņu nominālu eiro monētas. Monētu viena puse (averss) visās valstīs ir vienāda, bet otra (reverss) katrā valstī izdotajām monētām atšķiras. Šīs dažādās monētas visas ir likumīgs maksāšanas līdzeklis ikvienā eirozonas valstī.

Ikviena valsts pirms pievienošanās eirozonai speciāli izstrādā savu monētas dizainu, kam jāatspoguļo tās īpašā vēsture vai kultūra. Piemēram, uz visu nominālu Beļģijas eiro monētām attēlots karalis Alberts II, uz Grieķijas 2 eiro monētas – Zevs, kas vērša izskatā nolaupījis Eiropu, bet Somijas 2 eiro rotā lācenes un lāceņu ziedi.

Arī Latvija ir izstrādājusi savu eiro monētu, uz kuras ir attēlota latviešu tautumeita. Eiro monētas izgatavo ne tikai eirozonas dalībvalstīs, bet arī Monako, Sanmarīno, Vatikānā un Andorā.1

Eiro monētas pieejamas astoņos nominālos – 1, 2, 5, 10, 20, 50 eiro centi un 1, 2 eiro. Eiro monētu kopīgā puse averss attēlo Eiropas karti. Uz lielāka nomināla attēlotā Eiropas karte var atšķirties, jo tas atkarīgs no tā, kad šī monēta ir izdota. Uz vecākajām monētām ir attēlota ES pirms 2004.gada, bet uz jaunākajām, kas izdotas jau pēc 2007.gada, attēlota visa Eiropa, kas simbolizē ES paplašināšanos.2

Eirozonas dalībvalstis divreiz gadā var izlaist arī divas eiro piemiņas zīmes. Šīs monētas arī neatšķiras aversā, bet ir ar katras valsts unikāli veidotu dizainu reversā.3

Līdz eiro ieviešanas brīdim Latvijā ir atlikušas 58 dienas, un tas nozīmē, ka eiro patiešām nāk. Lai nostiprinātu mūsu zināšanas par turpmāk ikdienas dzīvē izmantojamo naudas vienību un ar pāreju uz to saistītajiem praktiskas dabas jautājumiem, LV portāls līdz eiro ieviešanas brīdim 2014.gada 1.janvārī trīs reizes nedēļā piedāvās īsas informatīvās uzziņas par vienoto Eiropas valūtu. Uzziņas vienos kopējs virsraksts "Eiro nāk". Ērtībai tās būs pieejamas arī vienkopus – veidojot pie katras jaunās uzziņas jau iepriekš publicēto uzziņu sarakstu. Lai pārejai uz eiro patiešām esam gatavi gan savās zināšanās, gan praksē!

Eiro nāk: eiro un tā priekštecis ekijs

Eiro nāk: monetārās politikas koordinators – Eiropas Centrālā banka

Eiro nāk: skaidrās naudas ieviešana ikdienā

Eiro nāk: Māstrihtas jeb konverģences kritēriji

Eiro nāk: banknošu dizains – dažādie Eiropas arhitektūras stili

 

1Vienotai Eiropai – viena valūta. Ceļš uz eiro. Eiropas Komisija. Luksemburga: Eiropas Savienības Publikāciju birojs, 2013, 19.lpp.

2Turpat

3Turpat

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI