NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
11. janvārī, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Drošība
1
7
1
7

Latvija atbalstīs Ukrainu līdz tās pilnīgai uzvarai

FOTO: Evija Trifanova, LETA.

11. janvāra vakarā, noslēdzot savu pirmo Baltijas valstu apmeklējumu kopš Krievijas pilnapmēra iebrukuma Ukrainā, Rīgā ieradās Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis (Volodymyr Zelenskyy), kurš tikās ar valsts augstākajām amatpersonām. Vizītes laikā tika parakstīts Latvijas­–Ukrainas starpvaldību līgums par tehnisko un finansiālo sadarbību, kā arī saprašanās memorands par sadarbības veicināšanu militārajā nozarē kopīgu aizsardzības un drošības industrijas projektu īstenošanā. 

Uzņemot V. Zelenski Rīgas pilī, Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs apliecināja, ka Latvija un tās iedzīvotāji turpinās sniegt palīdzību Ukrainai, tās aizstāvjiem un civiliedzīvotājiem līdz pilnīgai Ukrainas uzvarai.

“Mums ir jāmaina stratēģiskais uzsvars. Ukraina ir jāatbalsta līdz tās pilnīgai uzvarai, nevis, kā mēdz teikt, tik ilgi, cik tas ir nepieciešams,” norādīja E. Rinkēvičs.

GALERIJA

Foto: Valsts prezidenta kanceleja.

35

Tāpat Valsts prezidents paziņoja par šī gada pirmās militārās palīdzības pakotnes piešķiršanu Ukrainai. Līdz ar to Latvijas valsts un sabiedrības atbalsts Ukrainai pārsniedz 600 miljonus eiro, kas veido gandrīz 1% no IKP.

Piešķirot šī gada pirmo militārās palīdzības pakotni, Latvijas puse ir ņēmusi vērā Ukrainas konkrētas vajadzības. Jaunā militārās palīdzības pakotne ietver pašgājējartilērijas iekārtas jeb haubices, artilērijas munīciju, prettanku un pretgaisa ieročus un munīciju, visurgājējus, sakaru ierīces, ģeneratorus, ziemas ekipējumu, dronus, kā arī cita veida bruņojumu.

Valsts prezidents E. Rinkēvičs informēja, ka Latvija apņēmusies šogad apmācīt vismaz 3000 Ukrainas karavīru un turpināt Ukrainas karavīru un robežsargu rehabilitāciju.

Sarunā ar Ukrainas prezidentu V. Zelenski Valsts prezidents apstiprināja Latvijas valdības apņemšanos atvēlēt 15 miljonus eiro Ukrainas atjaunošanai, turpinot Černihivas pilsētas un apgabala rekonstrukciju trijos gados.

“Latvija turpinās sniegt atbalstu Ukrainai, tās aizstāvjiem un iedzīvotājiem gan cīņā pret agresorvalsti Krieviju, gan Ukrainas eiroatlantiskajā integrācijā. Palīdzot Ukrainai, mēs sargājam Eiropu un Latviju,” uzsvēra Valsts prezidents.

Savukārt Ministru prezidente Evika Siliņa akcentēja, ka “atbalstu sniegušas ne tikai valsts un pašvaldības iestādes, bet arī sabiedrība, aktīvi iesaistoties pilsoniskās aktivitātēs un ziedojot”.

Ministru prezidente, uzņemot Ukrainas prezidentu Ministru kabinetā, apliecināja, ka Latvija turpinās atbalstīt Ukrainas civiliedzīvotājus, kuri mūsu valstī ir patvērušies no kara.

Kopš 2022. gada marta Latvijā ir reģistrēti 52 660 Ukrainas civiliedzīvotāju.

Parakstīts Latvijas­–Ukrainas starpvaldību līgums par tehnisko un finansiālo sadarbību

Klātesot Ukrainas prezidentam V. Zelenskim un Latvijas Ministru prezidentei Evikai Siliņai, Latvijas ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš un Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba (Dmytro Kuleba) parakstīja Latvijas Republikas valdības un Ukrainas Ministru kabineta līgumu par tehnisko un finansiālo sadarbību.

Valsts prezidents E. Rinkēvičs iepriekš norādīja, ka Latvijas–Ukrainas starpvaldību līgums atvieglos palīdzības sniegšanu Ukrainai, tai skaitā rekonstrukcijai, attīstības sadarbības projektiem un Ukrainas eirointegrācijas veicināšanai.

“Līgums sniegs juridisko ietvaru Latvijas attīstības sadarbības programmu un rekonstrukcijas projektu īstenošanai Ukrainā, kā arī atvieglos tehniskās un finansiālās palīdzības sniegšanu Ukrainai.

Saskaņā ar tehniskās un finansiālās palīdzības projektu ievestās preces un sniegtie pakalpojumi būs atbrīvoti no nodokļiem.

Latvijas puses ekspertiem tiks piemēroti atvieglojumi uzturēšanās laikā Ukrainā,” informē Ārlietu ministrija.

Latvija kopš 2022. gada iesaistās Ukrainas rekonstrukcijā, atjaunojot sociālo infrastruktūru, mājokļus un sniedzot psiholoģisko atbalstu karā cietušajām sievietēm. Latvija iesaistīsies Ukrainas rekonstrukcijā arī turpmākajos gados, norāda Ārlietu ministrija.

“Šodien noslēgtais līgums ir vēl viens solis ciešākā sadarbībā, atvieglojot palīdzības sniegšanu Ukrainas civilās infrastruktūras atjaunošanai un tās iedzīvotāju atbalstīšanai,” uzsvēra ārlietu ministrs Krišjānis Kariņš.

GALERIJA

Foto: Laura Celmiņa, Ārlietu ministrija.

8

Parakstīts saprašanās memorands par sadarbības veicināšanu militārajā nozarē kopīgu aizsardzības un drošības industrijas projektu īstenošanā

11. janvārī tika parakstīts arī Ukrainas Stratēģisko nozaru ministrijas un Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas saprašanās memorands par aizsardzības un drošības industriju sadarbību.

Memorandu parakstīja Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāja Elīna Egle un Ukrainas Stratēģisko nozaru ministrijas ministra vietnieks Eiropas integrācijas jautājumos Sergijs Bojevs.

Paredzēts stiprināt Latvijas un Ukrainas aizsardzības industrijas uzņēmumu sadarbību, īpaši bezpilota lidaparātu, sauszemes transportlīdzekļu un citu autonomo platformu, elektroniskās karadarbības risinājumu u. c. inovāciju piegādē un ražošanā.

GALERIJA

Foto: Gatis Rozenfelds, Valsts kanceleja.

13

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Saeimā pateicas Latvijas tautai par nepagurstošo atbalstu

Apmeklējot Saeimu, Ukrainas prezidents V. Zelenskis pateicās visai Latvijas tautai par nepagurstošo atbalstu: “Kaut arī runājam dažādās valodās, mūs vieno kopīgas vērtības. Brīvība mūsu valstīs nozīmē vienu un to pašu. [..] Paldies, ka vienmēr esat bijuši Ukrainas un taisnīguma pusē. Briesmīgā, asiņainā kara laikā jūs esat kopā ar mums līdz uzvarai.”

GALERIJA

Foto: Reinis Inkēns, Saeima.

14
Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI