NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Santa Galiņa
LV portāls
Aiga Nulle
LV portāls
11. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 13 minūtes
RUBRIKA: Problēma
TĒMA: Veselība
11
11

Aicinājumam veikt vēža skrīningu atsaucas mazāk nekā puse iedzīvotāju

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika.

Valsts apmaksāta vēža skrīninga programma Latvijā tiek organizēta jau no 2009. gada, tomēr dati rāda, ka joprojām vairāk nekā puse iedzīvotāju neizmanto iespēju veikt profilaktisko pārbaudi. LV portāls atgādina, kādus vēža skrīninga veidus apmaksā  valsts, kam un kad tie pienākas, kā arī skaidro, kāpēc esam tik nevērīgi pret savu veselību un ko darīt, lai situāciju uzlabotu.

īsumā
  • Vēža skrīningi ir iekļauti valsts organizētajā medicīniskās palīdzības minimumā, un tos, valsts apmaksātus, var veikt visi Latvijas iedzīvotāji.
  • Šobrīd valsts apmaksā: dzemdes kakla vēža skrīningu, krūts vēža skrīningu, zarnu vēža skrīningu un prostatas vēža skrīningu.
  • Uz skrīningiem aicina ģimenes ārsts vai Nacionālais veselības dienests (NVD) vēstulē. Pakalpojumu var izmantot arī tad, ja uzaicinājuma vēstule ir nozudusi vai nav saņemta.
  • Vēža skrīningus veic mazāk nekā puse no mērķgrupas. Turklāt rādītājiem nav būtiska tendence uzlaboties.
  • Lai uzlabotu atsaucības rādītājus, ir nepieciešams mainīt valsts īstenoto komunikācijas stratēģiju.
  • Latvijā pārāk maz tiek iesaistīti zinātnieki, kuri spētu rast radošu un saistošu pieeju problēmu risinājumam.

Šobrīd valsts organizē četrus vēža skrīningus:

  • dzemdes kakla vēža skrīningu, kas ar šķidruma citoloģijas metodi tiek veikts sievietēm 25 un 28 gadu vecumā; ar cilvēka papilomas vīrusa izmeklējuma metodi – reizi piecos gados sievietēm vecumā no 30 līdz 70 gadiem. No 2022. gada 1. jūlija līdz 2025. gada 30. jūnijam dzemdes kakla vēža skrīnings ar cilvēka papilomas vīrusa izmeklējuma metodi sievietēm no 30 gadiem tiek veikts reizi trijos gados;
  • krūts vēža skrīningu ar mamogrāfijas metodi, kas reizi divos gados tiek veikts sievietēm no 50 līdz 69 gadiem;
  • zarnu vēža skrīningu, kas tiek veikts reizi divos gados pacientiem no 50 līdz 74 gadiem;
  • prostatas vēža skrīningu, kas reizi divos gados tiek veikts vīriešiem no 50 līdz 75 gadiem un vīriešiem no 45 gadiem, ja ģimenes anamnēzē ir konstatēts prostatas vēzis.

Uzaicinājums veikt vēža skrīningu

Dzemdes kakla un krūts vēža pārbaudei sievietēm noteiktos vecumos tiek nosūtītas uzaicinājuma vēstules. Zarnu vēža pārbaudi sievietēm un vīriešiem un prostatas vēža skrīningu vīriešiem organizē ģimenes ārstu prakses.

Ja uzaicinājums kādu iemeslu dēļ nav saņemts vai ir nozaudēts, dati par nosūtītās uzaicinājuma vēstules numuru un nosūtīšanas datumu ārstniecības iestādēs ir pieejami elektroniski, tādēļ visa nepieciešamā informācija valsts apmaksātas pārbaudes veikšanai ir pakalpojuma saņemšanas vietā, vēsta NVD.

Ir iespējams saņemt papīra formātā izsūtītās uzaicinājuma vēstules kopiju. Vēstules un skrīningtestēšanas kartes kopiju var iegūt:

  • savā ģimenes ārsta praksē;
  • NVD teritoriālajās nodaļās (ar pasi vai personas apliecību);
  • ārstniecības iestādēs, kas sniedz skrīninga pakalpojumus (ar pasi vai personas apliecību).

Ir gadījumi, kad valsts organizētais skrīnings, kaut arī pastāv atbilstība konkrētajai vecuma grupai, nepienākas. Izņēmumi ir paredzēti Ministru kabineta noteikumos Nr. 555.

Kāda ir iedzīvotāju atsaucība aicinājumam veikt skrīningu

Valsts apmaksāts dzemdes kakla vēža, krūts vēža un zarnu vēža skrīnings tiek veikts jau no 2009. gada.

NVD apkopotie dati par atsaucību skrīningiem rāda, ka atsaucība dzemdes kakla vēža skrīningam kopš 2009. gada bijusi mainīga, ar mērenu augšupejošu tendenci un nelielu kritumu Covid-19 pandēmijas laikā, taču ne reizi nav sasniegusi pat pusi no mērķgrupas.

LV portāla infografika.

Vēl mazāks kāpums ir atsaucībai krūts vēža skrīningam, turklāt iepriekšējā gadā tā saglabājusies tikpat zema kā pandēmijas gados.

LV portāla infografika.

Viszemākā atsaucība, ņemot vērā datus, ir zarnu vēža skrīningam. Lai gan pozitīva tendence pieaug, rezultāti ne reizi nav sasnieguši pat 20% no mērķgrupas.

LV portāla infografika.

Prostatas vēža skrīnings valsts apmaksāto skrīningu sarakstā iekļauts no 2021. gada 1. maija. Dati par atsaucību šim skrīningam ir pieejami par 2022. gadu, un tie rāda, ka pērn skrīningu veikuši 79% no mērķgrupas, kas ir visaugstākais atsaucības skrīningam rādītājs.

LV portāla infografika.

Riskējam ar veselību baiļu un kūtruma dēļ

Starptautiskā projekta “Vēža aprūpes koordinācijas un skrīninga uzlabošana Latvijā un Slovākijā” preses konferencē 9. martā Latvijas Universitātes Klīniskās un profilaktiskās medicīnas institūta direktors un profesors Mārcis Leja, vērtējot atsaucības skrīningiem datus, sacīja: “Nav noslēpums, ka organizētais vēža skrīnings Latvijā ir pieejams no 2009. gada, taču līdz pat šim brīdim mēs ar saviem rezultātiem nesasniedzam kritērijus, kas Eiropā noteikti kā minimums, un diezgan tālu no tiem atpaliekam.”

Lai noskaidrotu iespējamos iemeslus zemajiem atsaucības rādītājiem, vērsāmies pie Latvijas Veselības asociācijas valdes priekšsēdētājas, Rīgas Stradiņa universitātes doktorantes un lektora p. i. Veselības psiholoģijas un pedagoģijas katedrā, Mg. psych. Zanes Gulbes un Latvijas Onkoloģijas pacientu organizāciju apvienības “Onkoalianse” dibinātājas Olgas Valciņas.

“Pamatemocijas ir bailes no diagnozes uzzināšanas, kā arī turpmākās ārstēšanas. Rīcību kavējoša un nemobilizējoša trauksmainība un bažas par savu veselības stāvokli ir tik lielas, ka kavē spēju un vēlmi veikt skrīningu,” skaidro Z. Gulbe. Speciāliste uzskata, ka, iespējams, var būt arī nevēlēšanās apstiprināt sev pašam un atklāt ārstam dzīvesveida negatīvos faktorus, respektīvi, sākas sevis vainošana, attaisnošana, nožēla un dusmas.

Onkoloģijas pacientu organizāciju apvienības “Onkoalianse” dibinātāja O. Valciņa norāda, ka mūsu domas un rīcību ietekmē arī politiski vēsturiskie faktori, proti, esam viena no postpadomju valstīm, kur pozitīva attieksme pret savu veselību jau vēsturiski nav lielā cieņā.

Vai atsaucības rādītājus var uzlabot

Z. Gulbe uzsver, ka atsaucību būtiski ietekmē personas attiecības ar ģimenes ārstu un līdzcilvēku iedrošinājums, kas ir netiešs kontroles mehānisms. “Tādēļ ir svarīgi aicināt ne vien sabiedrību rūpēties par veselību, bet arī līdzcilvēkus būt vērīgiem un iedrošināt pārbaudīt veselības stāvokli,” mudina speciāliste. Pēc viņas domām, būtiska loma ir arī reklāmai plašsaziņas līdzekļos, digitālajiem bukletiem un informatīvajiem materiāliem ar aicinošu, vienlaikus arī iedrošinošu, atbalstošu un attiecīgajam izmeklējumam sagatavojošu vēstījumu.

Reklāmas nozīmi atsaucības rādītāju paaugstināšanā uzsver arī O. Valciņa. Viņa skaidro: “Mums jādomā par reklāmu. Nepietiek, ka pasakām: “Lūdzu, aizej uz skrīningu!” Jāstāsta, cik cilvēku iepriekš aizgāja, cik daudziem skrīningā tika atklāts vēzis, turklāt tas tika diagnosticēts agrīnā stadijā, kad bieži vien pietiek ar operāciju un kad nav starošanas, matu izkrišanas. Jācenšas iedrošināt.”

Piemēri atsaucības veicināšanai nav jāizdomā no jauna, tos var aizgūt no citu valstu pieredzes. LV portālam O. Valciņa stāsta: “Mēs esam runājuši ar pacientiem vairākās valstīs. Tajās, kurās pēc vēstules nosūtīšanas personai tiek piezvanīts, atsaucība ir lielāka. Sagaidām, ka trešais cilvēks ģimenes ārsta praksē varēs nodarboties ar profilaksi.”

Cits piemērs: “Kolēģis, kurš strādā Vācijā, pastāstīja, ka pie viņiem ģimenes ārsts izveido plānu, kas jāizpilda. Kad esi visu izdarījis, saņem bonusu. Tās ir, piemēram, bezmaksas masāžas, apmaksātas protēzes vai citi maksas pakalpojumi, kas šajā gadījumā pienākas par velti. Tam var pieiet radoši.” Sarunas izskaņā O. Valciņa secina, ka Latvijā šajā aspektā pārāk maz tiek iesaistīti zinātnieki, kuri varētu rast radošu un saistošu pieeju problēmu risinājumam.


Informācijas trūkums, noliegums un bailes no izmeklējuma

2020. gadā Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) veica Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu pētījumu, kurā tika meklētas atbildes arī uz jautājumu, kādi ir iemesli, kāpēc iedzīvotāji neveic valsts apmaksātās vēža profilaktiskās pārbaudes. Pētījuma dalībnieku atbildes atklāja gan informācijas trūkumu par profilaksi un skrīninga programmu, maldīgus priekšstatus par slimības riskiem, gan bailes no izmeklējuma, grūtības nokļūt ārstniecības iestādē.

Atbildot uz jautājumu par iemesliem, kāpēc nav veikušas dzemdes kakla skrīningu, 61,9% no 338 pētījuma dalībniecēm atbildēja, ka jūtas veselas un nav nekādu sūdzību. Interesanti, ka 28% sieviešu, kuras nav veikušas pārbaudi, ir pārliecinātas, ka vēzis viņas neskars. Šāds domāšanas veids raksturīgāks sievietēm vecumā no 45 līdz 49 gadiem. Savukārt 14,6% uzskata, ka risks saslimt uz viņām neattiecas, jo  nav seksuālu attiecību. Uzmanības vērti ir aptaujas rezultāti, kas liecina, ka gandrīz trešā daļa sieviešu, kuras nebija veikušas skrīningu (27,9%), nebija informētas par tā nepieciešamību, savukārt 2,8% neesot sapratušas, kas uzaicinājuma vēstulē ir rakstīts, un uz šo iemeslu biežāk norādīja jaunas sievietes (piemēram, 5,7% vecuma grupā no 25 līdz 29 gadiem). Tikmēr 7,5% šo sieviešu vienkārši baidās no izmeklējuma, 21,3% nevēlas to veikt. Daļai no mērķgrupas nav līdzekļu, lai nokļūtu pie ginekologa (10,3%). Veikt izmeklējumu attur arī garās gaidīšanas rindas (25%) un laika trūkums (20,5%). 12,5% netic, ka izmeklējums ir informatīvs.

Vērtējot iemeslus, kāpēc sievietes nebija veikušas mammogrāfiju, pētījums atspoguļoja līdzīgu ainu. 57,7% no 210 aptaujas dalībniecēm savu izvēli pamatoja ar labu pašsajūtu, bet 27,2% ir pārliecinātas, ka vēzis viņas neskar. 12% sieviešu domā, ka no krūts vēža pasargā tas, ka viņas ir zīdījušas bērnu. 10% sieviešu ir bail no izmeklējuma, 22,9% nevēlas to veikt, savukārt 45% regulāri pašas veicot krūšu pašpārbaudi, 31% paļaujas uz ginekologa izmeklējumu. Vienu ceturto daļu aptaujāto sieviešu no izmeklējuma attur garās gaidīšanas rindas (24,6%), 16,5% tam nav laika, bet 9,6% sieviešu nepietiek līdzekļu, lai nokļūtu ārstniecības iestādē. 13,5% uzskata, ka izmeklējums ir nepietiekami informatīvs.

Arī, vērtējot iemeslus, kāpēc cilvēki neveic zarnu vēža skrīningu, vairums no 879 aptaujas dalībniekiem (63,7%) to pamato ar labu pašsajūtu un sūdzību neesamību, turpretī 62,7% nemaz nebija informēti par tā nepieciešamību. 17,4% testu neveica, jo tas, viņuprāt, ir nepatīkams un sarežģīts; 5% nebija sapratuši instrukciju; 15,8% tam nav laika. Tikai 10% aptaujas dalībnieku izvairījās no testa veikšanas, jo baidījās no rezultātiem. Desmit procentiem no mērķgrupas trūkst līdzekļu, lai nokļūtu līdz laboratorijai. 14,2% netic, ka izmeklējums ir informatīvs.

Valsts apmaksāti vēža skrīningi pienākas visiem Latvijas iedzīvotājiem

MK noteikumu Nr. 555 “Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība” 3.7. punktā ir paredzēts, ka personai, kurai ir tiesības saņemt valsts apmaksātās medicīniskās palīdzības minimumu, saskaņā ar šiem noteikumiem tiek sniegti valsts organizētā vēža skrīninga pakalpojumi.

Valsts apmaksātais medicīniskās palīdzības minimums pienākas Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem, bēgļiem vai personām, kurām piešķirts alternatīvais statuss, aizturētajiem, patvēruma meklētājiem un citām personām saskaņā ar Veselības aprūpes finansēšanas likuma 9. pantu.

Par valsts organizētā vēža skrīninga īstenošanu ir atbildīgs NVD. Tas ir paredzēts MK noteikumos Nr. 850. NVD vēža skrīninga īstenošanu regulē jau iepriekš minētie MK noteikumi Nr. 555. Noteikumu 71. punktā norādīts, ka NVD organizē un pārrauga valsts apmaksāto skrīningu, kas ir uz Fizisko personu reģistra datiem balstīta veselības aprūpes programma ar centralizētu uzaicinājumu nosūtīšanu un pastāvīgu rezultātu monitorēšanu.

Lai izpildītu funkciju, dienests slēdz līgumus par valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu. Ārstniecības iestāžu saraksts, ar kurām noslēgts līgums un kurās var saņemt valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, ir pieejams NVD mājaslapā.

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI