NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
29. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: Ekonomika
4
4

Vasaras laiks beigsies 30. oktobrī, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Tā kā Eiropas Savienības līmenī vienots redzējums par jauniem nosacījumiem attiecībā uz laika maiņu divas reizes gadā joprojām nav panākts, šīgada 30. oktobrī (naktī no sestdienas uz svētdienu) plkst. 04.00 pulksteņa rādītāji jāpagriež vienu stundu atpakaļ.

Latvijā pāreju uz vasaras laiku veic atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr. 1010 “Par pāreju uz vasaras laiku”, kas nosaka, ka vasaras laiks Latvijā ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai. Savukārt Eiropas Savienībā pāreju uz vasaras laiku nosaka Eiropas Parlamenta un Padomes 2001. gada 19. janvāra Direktīva 2000/84/EK par noteikumiem attiecībā uz vasaras laiku. Tā vienoti visām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm nosaka vasaras laika sākumu un beigas.

Kā zināms, 2018. gadā Eiropā aktualizējās jautājums par nepieciešamību pārskatīt pašreizējo pulksteņa pārregulēšanas kārtību, tāpēc Eiropas Komisija veica ES dalībvalstu iedzīvotāju aptauju, kurā lielākā daļa iedzīvotāju pauda viedokli, ka pastāvošā kārtība būtu atceļama. Līdz ar to 2018. gada 12. septembrī Eiropas Komisija iepazīstināja ES dalībvalstis ar jaunas direktīvas projektu, rosinot pārtraukt sezonālo laika maiņu visā Eiropas Savienībā. Diskusijas par priekšlikumu Eiropas Savienībā turpinās, gala lēmums vēl nav pieņemts un šobrīd nav indikāciju par iespējamo apstiprināšanas laiku. Latvijas valdība lēmusi, ka Latvija kopumā atbalsta atteikšanos no sezonālās laika maiņas un pēc jaunās direktīvas pieņemšanas ir gatava pāriet uz vasaras laiku (GMT+3) un tajā palikt pastāvīgi. Šobrīd Eiropas Komisijā aktīvas diskusijas par šo jautājumu ir pārtrauktas citu prioritāšu dēļ.

Vasaras laiks Latvijā pirmo reizi tika ieviests 1981. gadā. Sākot no 1997. gada, tas ir spēkā no marta pēdējās svētdienas līdz oktobra pēdējai svētdienai.

Pāreja atpakaļ uz vasaras laiku notiks 2023. gada 26. martā un būs spēkā līdz 29. oktobrim.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI