NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Oskars Rekšņa
LV portāls
22. martā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tieslietas
2
2

Pieejams psiholoģiskais atbalsts ieslodzīto tuviniekiem un ģimenes locekļiem

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Edijs Pālens, LETA

Ar Ieslodzījuma vietu pārvaldes (IeVP) īstenotā Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta “Bijušo ieslodzīto integrācija sabiedrībā un darba tirgū” atbalstu uzsākta psihologu bezmaksas konsultāciju sniegšana ieslodzīto ģimenes locekļiem. Kā to saņemt, skaidro IeVP pārstāve Ksenija Vītola.

Pakalpojuma sniedzēju SIA “Gaišo domu platforma” un SIA “Dauser” konsultācijas var saņemt gan pieaugušie, gan jaunieši un bērni, tostarp pirmsskolas vecuma, lielākajās Latvijas pilsētās. Tas ir būtisks atbalsts ieslodzīto ģimenēm, jo situācija, kad kāds no ģimenes atrodas ieslodzījuma vietā, atstāj negatīvu iespaidu arī uz pārējiem – izraisa emocionālās traumas gan pieaugušajiem, gan bērniem, pasliktina ģimenes materiālo stāvokli, rada sarežģījumus komunikācijā ar pārējiem sabiedrības locekļiem dzīvesvietā, mācību iestādēs, darbavietās.

Šīs problēmas var mazināt ar profesionālu psihologu iesaisti un atbalstu. Konsultācijas ir konfidenciālas. To skaits tiek noteikts atbilstoši risināmās problēmas smagumam.

Iespēja saņemt konsultācijas IeVP ESF īstenotajā projektā tiks nodrošināta līdz 2022. gada 31. oktobrim.

Pieteikties psihologa konsultāciju saņemšanai iespējams darbdienās, zvanot projekta koordinatoram pa tālruni +371 20001695.

Turklāt patlaban, kad joprojām ir jāievēro Covid-19 infekcijas izplatības mazināšanas ierobežojumi, konsultācijas tiek sniegtas tiešsaistē. Tādējādi tiek nodrošināts, ka atbalsts ir pieejams arī ārpus lielajām pilsētām – attālākās apdzīvotās vietās, kurās ir interneta pieslēgums.

Vītola norāda, ka pašlaik ir sniegtas vairāk nekā 70 konsultācijas, taču to saturs, jautājumi, kas satrauc ieslodzīto tuviniekus, nav izpaužami.

Palīdzības saņemšanai izveidots buklets

Ieslodzījuma vietu pārvalde ir izstrādājusi informatīvu materiālu – bukletu – ar mērķi vienuviet apkopot informāciju par normatīvo regulējumu un atbalsta iespējām ieslodzīto personu ģimenēm.

Bukletā skaidroti praktiskie aspekti, kā tuvinieki var pārvarēt psiholoģiskās problēmas ģimenē un kā veidot pareizu izpratni par ģimenes locekļu atbalsta nozīmi gan laikā, kad tuvinieks atrodas ieslodzījumā, gan pēc ieslodzījuma, lai viņam palīdzētu iekļauties sabiedrībā.

“Situācijas katrā ģimenē atšķiras, un tieši tāpat atšķiras arī tuvinieku reakcija un uzvedība attiecībās ar ieslodzīto, jo ģimenei, īpaši bērniem, tas ir ļoti liels stress un pārdzīvojums, kurš jāspēj pārvarēt. Šīs izmaiņas skar ikdienas dzīvi un tajā ievieš būtiskas korekcijas. Tāpēc bukletā ir ietverta informācija arī par valsts apmaksāto psiholoģisko palīdzību ģimenes locekļiem. Ģimenei ir ļoti svarīgi censties nenovērsties un turpināt uzturēt saikni ar ieslodzīto, jo ignorēšana tikai saasinās problēmas. Savukārt brīdī, kad persona iznāk brīvībā, tuviniekiem ir jāsaprot, ka šis cilvēks noteiktu laiku ir pavadījis slēgtā iestādē, un tādēļ viņa socializēšanās un sadzīves jautājumu risināšanas prasmes ir būtiski ietekmētas. Liela nozīme ir tuvinieku atbalstam sociālajos un sadzīves jautājumos,” uzsver Ieslodzījuma vietu pārvaldes vadība.

Bukletā ir iekļauta informācija par psihologu konsultācijām, kuras bez maksas ir pieejamas ieslodzīto radiniekiem. Tās ir konfidenciālas un pieejamas visā Latvijā. Konsultāciju skaits tiek noteikts atbilstoši risināmo problēmu smagumam.

Tāpat bukletā ir norādīti iespējamie saziņas veidi ar ieslodzīto (saziņas nosacījumi ir noteikti Sodu izpildes kodeksā), kā arī saraksts ar primāri risināmajiem sociālajiem jautājumiem.

Ieslodzījuma vietu pārvaldes buklets: “Kāpēc ieslodzītajam ir nepieciešams ģimenes, tuvinieku un draugu atbalsts?”

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI