NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Oskars Rekšņa
LV portāls
06. decembrī, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Tieslietas
20
20

Liepājas cietums. Kāds tas izskatīsies?

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Avots: Tieslietu ministrija

Jaunā Liepājas cietuma teritorijā novembra sākumā tika uzsākti atmežošanas darbi, lai to sagatavotu jaunā Liepājas cietuma būvniecībai. Atmežošanas darbus bez atlīdzības veic Ogres tehnikuma audzēkņi, kuri mācās mežsaimniecības jomas profesionālās izglītības programmās. Liepājas cietuma būvniecību plānots pabeigt līdz 2025. gada 31. decembrim. Tieslietu ministrija publicējusi arī skices, kurās redzams, kā jaunais cietums izskatīsies.

īsumā
  • Visā kompleksā ietilpst astoņas dažādas ēkas. Kopējā teritorijas platība ir 305 116 m², kopējais apbūves laukums – 64 053,7 m², kopējā telpu platība – 51 092 m².
  • Jaunajā Liepājas cietumā plānots nodarbināt 450 darbinieku.
  • Paredzēts, ka jaunajā Liepājas cietumā būs vietas 1200 ieslodzītajiem.
  • Jauno cietumu paredzēts pabeigt līdz 2025. gada beigām.
  • Liepājas cietuma būvniecībai paredzētais valsts budžeta finansējums ir 146 898 298 eiro.

Kāpēc Latvijā nepieciešams jauns cietums?

Par esošo cietumu infrastruktūras stāvokli TM ir regulāri ziņojusi valdībai pēdējo gadu laikā, norādot, ka tā ir nepiemērota šodienas izpratnei par soda izpildi, tā ir katastrofāli novecojusi un ka ir izsmeltas ieslodzījuma vietu infrastruktūras iespējas to pilnveidot, lai nodrošinātu resocializācijas procesam nepieciešamo vidi.

Jaunais cietums nodrošinās dažādus ieguvumus, kas saistīti ar drošību vairākos līmeņos, LV portālam stāsta Tieslietu ministrijas pārstāve Lana Mauliņa. Piemēram, jauna infrastruktūra uzlabos ieslodzīto savstarpējo drošību (divvietīgas kameras), kā arī nodrošinās atbilstošus darba apstākļus ieslodzījuma vietu darbiniekiem, atšķirīgu soda izpildes modeli, kas palielina resocializācijas iespējas un tās pozitīvos efektus, iespējami mazāku personāla iesaisti ieslodzīto ikdienas procesu tehniskajā nodrošināšanā, modernu un drošu tehnoloģiju izmantošanu ieslodzīto apsardzē un uzraudzībā, kas ļaus vairāk personāla resursu novirzīt resocializācijas īstenošanai.

Tieslietu ministrija norāda, ka jaunais Liepājas cietums ir nozīmīgs infrastruktūras objekts arī kopējai sabiedrības drošībai, jo ļaus uzsākt jaunas sodu izpildes sistēmas ieviešanu, pilnveidojot ieslodzīto resocializācijas procesu. Iecerēts, ka tam būs pozitīva ietekme uz atkārtotu noziegumu izdarīšanas jeb recidīva rādītāju samazināšanu. Ja resocializācijas rezultātā izdodas reģistrēto noziegumu skaitu samazināt kaut par vienu procentu, tad valstij nebūs jātērē līdzekļi vismaz 432 noziegumu izmeklēšanai un iztiesāšanai, kā arī par šiem noziegumiem notiesāto personu soda izpildei, tai skaitā brīvības atņemšanas izpildei (brīvības atņemšanas soda izpildes izdevumi 400 personām veido apmēram 6,7 miljonus eiro).

Latvijā pašlaik ir deviņas ieslodzījuma vietas, no tām sešas ēkas ir vairāk nekā 100 gadu senas. Ēkas un infrastruktūra ir fiziski un morāli novecojušas, tās neatbilst cietuma vajadzībām, jo tās arī sākotnēji netika būvētas kā cietumi, bet gan laika gaitā pielāgotas. Turpretim Igaunija kopš 1991. gada ir sekmīgi īstenojusi ieslodzījuma vietu reformu, slēdzot visus vecā tipa cietumus un to vietā izbūvējot trīs pilnīgi jaunas, starptautiskām prasībām atbilstošas ieslodzījuma vietas. Latvijā šis būs pirmais no jauna būvētais cietums pēc Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas.

Liepājas cietumā paredzētas vietas 1200 ieslodzītajiem. Visā kompleksā ietilps astoņas dažādas ēkas. Kopējā teritorijas platība ir 305 116 m², kopējais apbūves laukums – 64 053,7 m², kopējā telpu platība – 51 092 m². Komplekss atradīsies 5,6 km attālumā no Liepājas centra. Kā viens no galvenajiem faktoriem cietuma projektēšanā izvirzīta gan ieslodzīto, gan personāla drošība. Cietuma kompleksā ietilpst ieslodzīto dzīvojamie korpusi. Jaunajā cietumā tiks nodrošināta jauna pieeja ieslodzījuma izpildes organizācijai, plašas ieslodzīto resocializācijas iespējas, plašs nodarbinātības centrs ar darba iespējām ieslodzītajiem, kā arī vieta ieslodzīto apmācībām.

Liepājas cietuma būvniecības iepirkums izsludināts, pamatojoties uz valdības deklarāciju un 2020. gada 4. jūnija Ministru kabineta nolemto attiecībā uz informatīvo ziņojumu “Par Ministru kabineta 2019. gada 13. septembra sēdē noteiktā uzdevuma izpildi”.

Jaunā Liepājas cietuma būvniecībai paredzētajā teritorijā noslēdzas atmežošanas darbi

Noslēdzies viens no jaunā Liepājas cietuma būvniecības projekta ieviešanas posmiem. Nedaudz vairāk kā pēc mēneša sagaidām sākotnējos būvnieku piedāvājumus, lai izvēlētos saimnieciski izdevīgāko piedāvājumu, norāda tieslietu ministrs Jānis Bordāns.

Kopumā jaunā un mūsdienu prasībām atbilstošā Liepājas cietuma būvniecības projekts dos būtisku pienesumu Liepājai un tās apkārtējiem reģioniem – 400 jaunu darbavietu cietuma darbības laikā, kā arī ievērojamu darbavietu skaitu būvdarbu veikšanas laikā, – pauž ministrs.

Uzbūvējot pirmo jauno un drošo cietumu pēc Latvijas valsts neatkarības atgūšanas, mums būs iespēja aizvērt pašreizējo cietumu pašā Liepājas pilsētas centrā, kā arī vēl vairākus, mūsdienu prasībām neatbilstošus cietumus Latvijā, uzsver J. Bordāns.

Finansējums

Informācija par precīzām izmaksām būs pieejama pēc tam, kad tiks noslēgta konkursa procedūra un sarunas, kuras šobrīd norit, ar jaunā cietuma būvniecības pretendentiem. Cietuma darbības uzturēšanas izmaksas lielā mērā ietekmēs būvnieka piedāvātie tehniskie risinājumi. Liepājas cietuma būvniecībai paredzētais valsts budžeta finansējums ir 146 898 298 eiro.

Publikācijā izmantoti Tieslietu ministrijas attēli.

Labs saturs
20
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI