NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Ričards Klimovičs
speciāli LV portālam
12. martā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: Kultūra
44
44

Tapusi Latvijas Nacionālā vēstures muzeja digitālā resursu krātuve eMuzejs

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes attēls

Sākot ar 11. martu, interesentiem ir pieejama jauna digitālo resursu vietne emuzejs.lnvm.lv. Vietni izstrādājis Latvijas Nacionālais vēstures muzejs, un tajā atrodama daudzveidīga un interaktīva informācijas krātuve par vēsturi no vissenākajiem laikiem līdz pat mūsdienām.

Izmantojot eMuzeju, apmeklētāji var izzināt Latvijas valsts vēsturi no jebkura datora vai viedtālruņa, apmeklēt interaktīvas un viegli saprotamas izstādes, klausīties un skatīties muzeja krājumos atrodamos video un audio ierakstus, lasīt vēsturiskos pētījumus un izdevumus, kā arī izmantot mācību un izklaides materiālus skolām un ģimenēm.  

eMuzejs projekta ietvaros interesentiem pieejams plašs informācijas klāsts, ar fokusu uz satura daudzveidību, interaktivitāti un viegli izmantojamu meklēšanas sistēmu. Daudzus materiālus iespējams lejupielādēt, pārlapot, kā arī ar tiem dalīties sociālajos tīklos. Resursi ir viegli atlasāmi, vēsturiskos materiālus var meklēt gan pēc laika līnijas, gan atslēgvārdiem.

Vietne izveidota, lai muzeja plašāko lietotāju auditoriju savienotu ar materiāliem, kuri pieejami speciālistiem un pētniekiem, informāciju pasniedzot saprotamā, izglītojošā, un izklaidējošā veidā.

Krātuves saturs tiks pastāvīgi papildināts ar jauniem resursiem. Piemēram, 2017. gadā īstenotā projekta “Gadsimta albums ietvaros ikviens Latvijas iedzīvotājs tika aicināts iesūtīt savu ģimenes fotogrāfiju un stāstu par to. Gadsimta albuma izveidotā kolekcija ar vairāk nekā 1100 attēliem pēc projekta noslēguma tiks pievienota eMuzeja krātuvei, saglabājot iespēju interesentiem virtuāli pievienot savas vēstures liecības. Vietnē atrodamas arī daudzas citas izstādes, piemēram, “Versija – latvieši?”, “Tuvplāni. Kā darbojas LNVM?” un “Latvijas gadsimts”.

eMuzejs ir daļa no visā pasaulē novērojamā satura digitalizācijas paātrinājuma tendences, kas sākusies līdz ar pandēmiju. Ar lapas ieviešanu LNVM pievienojies aizvien augošajam pasaules muzeju klāstam, kuri piedāvā savus pakalpojumus elektroniski. Vietne būs arī neaizvietojams palīgs skolotājiem un skolēniem, tajā tiks piedāvāti materiāli, kuru mērķauditorija ir tieši izglītības iestādes.

Krātuvē atrodamā informācija šobrīd tiek tulkota arī angļu valodā, tulkojums pilnībā pieejams būs no 2021. gada aprīļa.

Labs saturs
44
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI