NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
09. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Vide
1
7
1
7

“Vides SOS”: par vides pārkāpumiem ziņo arvien aktīvāk

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Avots: Valsts vides dienests

LV portāla infografika

Lai ikviens iedzīvotājs varētu nekavējoties paziņot Valsts vides dienestam (VVD) par pārkāpumiem pret vidi, jau ceturto gadu darbojas mobilā lietotne “Vides SOS”. Gan amatpersonas, gan vides aktīvisti to vērtē atzinīgi, jo ļauj ikvienam viedtālruņa lietotājam nofotografēt un iesniegt informāciju VVD par iespējamiem vides pārkāpumiem. Visbiežāk iedzīvotāji ziņo par vides piegružošanu. VVD novērojumi liecina, ka pēdējā laikā aktīvāki kļuvuši nelegālie pakalpojumu sniedzēji, kas atkritumus izmet, piemēram, mežā.

īsumā
  • Mobilā aplikācija “Vides SOS” sāka darboties 2015. gada 14. oktobrī.
  • Cilvēku izpratne par vides pārkāpumiem palielinās, kā arī pieaug vēlme aktīvi rīkoties, lai tos novērstu.
  • Gandrīz 90% ziņojumu par vides piegružošanu ir nosūtīti rīcībai zemes īpašniekiem un pašvaldībām.
  • Daļa no vidē izmestajiem atkritumiem radušies personu vai komersantu, kas nelegāli sniedz atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus, darbības rezultātā.

Lietotne “Vides SOS” tika izveidota ar Latvijas Vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu, lai attīstītu sabiedrības atbildīgu attieksmi pret vidi, izglītotu par tās saudzēšanu un saglabāšanu, kā arī veicinātu valsts, pašvaldību un nevalstisko organizāciju (NVO) sadarbību vides aizsardzības jomā, skaidro VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Kļaveniece. Mobilā aplikācija sāka darboties 2015. gada 14. oktobrī.

Ātri un ērti paziņot par pārkāpumiem

Ar lietotnes palīdzību ikviens Latvijas iedzīvotājs var ātri un ērti fiksēt pārkāpumus pret vidi, ziņot par pārkāpumiem VVD un iegūt atgriezenisko saiti par to novēršanas gaitu. Vienlaikus lietotne ir bijis lielisks instruments, lai veicinātu sabiedrības atbildīgu attieksmi pret apkārtējo vidi, uzskata VVD.

Kopš 2015. gada 14. oktobra ar lietotnes starpniecību saņemts vairāk nekā 11 700 ziņojumu.

Biedrības “Zaļā brīvība” valdes priekšsēdētājs Jānis Brizga piekrīt VVD teiktajam un uzskata “Vides SOS” aplikāciju par vienu no veiksmīgākajām VVD inovācijām. “”Vides SOS” rezultātā VVD ir būtiski palielinājies cilvēku iesūtīto sūdzību apjoms, bet, neskatoties uz dienesta ierobežoto darba kapacitāti, vienmēr esam saņēmuši adekvātu atbildi par saviem iesūtītajiem jautājumiem un sūdzībām,” atzīst J.Brizga. “Pozitīvi, ka VVD sūdzības, kas nav viņu kompetencē, pārsūta atbildīgajai iestādei.”

Popularizēs kopā ar vides NVO

Vienlaikus “Zaļā brīvība” pārstāvis norāda, ka aplikāciju izmanto tikai neliela daļa Latvijas iedzīvotāju, tie, kas visaktīvāk interesējas par vides tēmām, tāpēc VVD būtu svarīgi popularizēt šo iespēju un stiprināt savu kapacitāti reaģēt uz cilvēku ierosinājumiem.

VVD rīcībā nav precīzas informācijas par lietotāju skaitu, kas ir lejuplādējuši šo lietotni savās mobilajās ierīcēs, tomēr zināms, ka “Android” mobilajās ierīcēs lietotne lejup lādēta vairāk nekā 10 000 reižu. Detalizēta informācija, kā lietot lietotni, t.sk. par funkcionalitāti “Dari pats!”, pieejama šeit.

Dienesta pārstāve atklāj, ka lietotnes popularizēšanu plānots turpināt sadarbībā ar vides NVO sektoru.

Šogad ziņojumu trīs reizes vairāk

VVD ir secinājis, ka cilvēku izpratne par vides pārkāpumiem palielinās, kā arī pieaug vēlme aktīvi rīkoties, lai tos novērstu. Par to liecina “Vides SOS” šogad saņemtais rekordlielais ziņojumu skaits par vides pārkāpumiem. Salīdzinot ar 2019. gadu, 2020. gada pirmajos četros mēnešos tika saņemti trīs reizes vairāk pieteikumu nekā šādā periodā 2019. gadā.

Tendenci palielināties “Vides SOS” pieteikto ziņojumu skaitam var novērot visus pēdējos gadus – 2018. gadā iesniegti 1974 ziņojumi, 2019. gadā – 2844, bet 2020. gada pirmajā pusgadā saņemti jau 2998 ziņojumi.

Kopš 2015. gada 14. oktobra ar lietotnes starpniecību saņemti vairāk nekā 11 700 ziņojumi.

Tīmekļa vietnē www.videssos.lv ir pieejama informācija par visiem saņemtajiem ziņojumiem un to statusu, tomēr šobrīd informācijas atspoguļojums kartē ir vairāk indikatīvs.

Visvairāk ziņo par vides piegružošanu

No VVD saņemtajiem pieteikumiem gandrīz 90% ir iedzīvotāju ziņojumi par vides piegružošanu, kas nosūtīti rīcībai zemes īpašniekiem un pašvaldībām.

Kopumā no šogad “Vides SOS” reģistrētajiem ziņojumiem 28% nosūtīti rīcībai pašvaldībām, 28% – SIA “Rīgas meži”, 26% – AS “Latvijas Valsts meži” un 18% – Dabas aizsardzības pārvaldei.

Plašāka informācija par biežāk konstatētajiem pārkāpumiem pret vidi pieejama šeit.

Analizējot šogad saņemtos ziņojumus, secināts, ka vidē nonākuši galvenokārt mājsaimniecību radītie atkritumi, kā arī atkritumi, kas radušies mazo uzņēmumu darbības rezultātā (piemēram, riepas no autoservisiem u.c.). Vislielākais ziņojumu skaits saņemts par pārkāpumiem Rīgā un Pierīgas reģionā.

VVD ir aicinājis Latvijas pašvaldības aktīvi rīkoties, lai kopīgi cīnītos ar cēloņiem, kas ietekmē mājsaimniecību atkritumu nonākšanu vidē. Tā kā vidē visbiežāk nonāk sadzīves atkritumi no mājsaimniecībām, kam nav līgumu par radīto atkritumu apsaimniekošanu vai arī tie ir formāli un neatbilst faktiskajam mājsaimniecības radītajam atkritumu apjomam, pašvaldībām nepieciešams īstenot stingrāku uzraudzību pār mājsaimniecību noslēgtajiem līgumiem ar atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniedzējiem, uzskata VVD. 

Komersanti atkritumus izved mežā

Šogad ir novērots, ka daļa no vidē izmestajiem atkritumiem radušies personu vai komersantu, kas nelegāli sniedz atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumus, darbības rezultātā. Situācijās, kad, iegūstot savā īpašumā nekustamo īpašumu, jaunie īpašnieki vēlas izvest visu iepriekšējā īpašnieka uzkrāto mantu par iespējami zemāko cenu, šo pakalpojumu sniedz komersanti bez darbībai nepieciešamās atļaujas, izvedot šos atkritumus nevis uz atkritumu poligonu noglabāšanai, bet izmetot tos apkārtējā vidē.

VVD plānojis ciešāk sadarboties ar Valsts ieņēmumu dienestu un Valsts policiju, lai ierobežotu šādas nelikumīgas darbības, kas rada tiešu vides piesārņojuma risku, kropļo tirgu un rada zaudējumus valsts budžetam.

Par lietotnes pilnveidošanu un turpmāku attīstību

Lietotnes četru gadu darbības laikā notikusi būtiska mobilo lietotņu tehniskā attīstība, uzsver K.Kļaveniece. Lai nodrošinātu pilnvērtīgu un efektīvu lietotnes izmantošanu, 2020. gadā plānots izvērtēt, uzlabot un papildināt tās funkcionalitāti, kā arī atjaunot tehnisko platformu.

“Vides SOS” lietotāju atsauksmēs VVD mājaslapā lasāmas piezīmes, ka aplikācijas ideja tiek vērtēta kā laba, taču pietrūkst funkcijas “pievienot attēlus/video no galerijas”, kā arī ir jābūt iespējai atzīmēt notikuma vietu kartē, jo bieži vien piesārņojuma avots nav fiziski sasniedzams.

K.Kļaveniece norāda, ka šogad plānots analizēt lietotāju priekšlikumus, arī iespēju pievienot fotoattēlus no krātuves, atzīmēt notikuma vietu kartē attālināti u.c.

VVD atzīst, ka lietotnes mērķis ir sniegt maksimāli precīzu informāciju par iespējamo pārkāpumu un īpaši būtiski šajā kontekstā ir tā ģeogrāfiskā atrašanās vieta, jo tas ļauj atbildīgajiem dienestiem rīkoties, netērējot papildu resursus vietas noskaidrošanai reālā vidē.

VVD plāno pilnveidot sadarbību ar partneriem, īpaši ar pašvaldībām, kurām rīcībai tiek nodota informācija par to administratīvajā teritorijā konstatētajiem vides pārkāpumiem, kas visbiežāk saistīti ar vides piegružošanu. “Tādējādi tiks uzlabota arī atgriezeniskā saite, ko ziņojuma sniedzējs saņems, jo bieži pašvaldības neaktualizē informāciju par tās sakoptajām vietām, radot maldinošu iespaidu, ka uz ziņojumiem netiek reaģēts,” saka VVD pārstāve.

Darbu pie mobilās lietotnes attīstības plānots turpināt arī 2021. gadā. Šobrīd tiek apzinātas iespējas piesaistīt papildus finanšu resursus lietotnes pilnveidošanai, kura notiks ciešā sadarbībā ar vides NVO sektoru.

Darbojas diennakts režīmā

Lai nodrošinātu vienotu ziņojumu pārvaldību, VVD ieviesta jauna pieteikumu pārvaldības sistēma, kurā tiek reģistrēti visi pieteikumi par vides pārkāpumiem, kas saņemti lietotnē “Vides SOS” vai zvanot uz VVD vienotā zvanu centra tālruni +371 26 33 88 00 (24 stundas diennaktī visas septiņas nedēļas dienas), vai rakstot e-pastā, gan Facebook un Twitter un ir VVD kompetencē.

Savukārt 2020. gada 1. jūnijā darbu uzsācis VVD Operatīvais koordinācijas centrs, kas izveidots, lai nodrošinātu saņemto pieteikumu, t.sk. “Vides SOS”, par iespējamiem vides pārkāpumiem efektīvu un vienotu pārvaldību VVD.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI