NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
03. jūnijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: Tava drošība
20
20

Uzzini, kā rīkoties krīzes gadījumā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Mūsdienu pasaulē krīze var pienākt negaidot; dabas katastrofas, satricinājumi elektroniskajā vidē u. c. draudi var radīt ķēdes reakciju, kas apgrūtina ikdienas dzīves ritumu – var nestrādāt veikali, var nebūt pieejams internets, var tikt ierobežota ūdens vai siltuma apgāde. Šādā situācijā būtisks ir katra iedzīvotāja ieguldījums krīzes pārvarēšanā.

FOTO: Aizsardzības ministrija

Šodien, 2020. gada 3. jūnijā, Aizsardzības ministrija prezentēja bukletu “Kā rīkoties krīzes gadījumā”. Tā mērķis ir sniegt praktiskās zināšanas ikvienam Latvijas iedzīvotājam par to, kā uzlabot savu un savu tuvinieku gatavību krīzes situācijām, lai pirmajās 72 stundās spētu parūpēties par sevi un kopdarbībā – par valsts drošību. Buklets sagatavots, ieviešot visaptverošo valsts aizsardzības sistēmu.

Kāda informācija atrodama bukletā

Iepazīstinot plašsaziņas līdzekļus ar bukletu, aizsardzības ministrs Artis Pabriks uzsvēra, ka bukletā ir apkopota informācija, kā katram cilvēkam un mājsaimniecībai labāk sagatavoties dažādām krīzes situācijām valstī.

Bukletā ir atrodama informācija:

  • par rīcību pirmajās krīzes 72 stundās;
  • ieteikumi, kā sagatavoties;
  • par rīcību kara gadījumā.

Tur pieejams arī saraksts ar lietām, kurām vienmēr jābūt katrā mājsaimniecībā, lai tās būtu gatavas bez grūtībām izdzīvot 72 stundas bez palīdzības no malas, kā arī ieteikums, kā salikt ārkārtas gadījumu somu. “Katrs var šo sarakstu piemērot savām vajadzībām un vēlmēm,” uzsver A. Pabriks.

Bukletā atrodama informācija, kā atpazīt atbildīgos valsts dienestus, kuri krīzes gadījumā veiks evakuāciju, sniegs medicīnisko palīdzību un atbildēs par sabiedrisko kārtību.

Skaidrojot, kāpēc izvēlētas 72 stundas, aizsardzības ministrs atsaucās uz pasaules pieredzi: “Tā rāda, ka tieši pirmajās krīzes dienās valstij ir visgrūtāk nodrošināt iedzīvotājiem nepieciešamos pakalpojumus. Ja krīze nav totāla, parasti divu trīs dienu laikā situācija normalizējas”.

Visaptverošā aizsardzība – sabiedrības kopdarbs

Buklets sagatavots, ieviešot visaptverošo valsts aizsardzības sistēmu, kuras mērķis ir nodrošināt visas sabiedrības iesaisti krīzes plānošanā un pārvarēšanā.

“Mēs kā sabiedrība – iedzīvotāji, nevalstiskās organizācijas, uzņēmēji un bruņotie spēki – varam daudz labāk pārvarēt krīzi, ja turamies kopā un esam sagatavojušies. 

72 stundas ir periods, kura laikā katram Latvijas iedzīvotājam būtu jāspēj parūpēties pašam par sevi, tādējādi ļaujot atbildīgajiem dienestiem krīzes pirmajās dienās sniegt palīdzību tur, kur tā visvairāk nepieciešama.

“Lai gan šādu bukletu bija iecerēts izdot tikai rudenī, Covid-19 pandēmija izgaismoja nepieciešamību pēc skaidras informācijas par rīcību krīzes situācijā jau tagad,” skaidro aizsardzības ministrs.

Bukletu Aizsardzības ministrija izstrādājusi ciešā sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, Valsts policiju un Valsts robežsardzi, kā arī citiem sadarbības partneriem un nevalstiskajām organizācijām.

Lejuplādē pats un iepazīstini citus

Buklets sagatavots trīs valodās – latviešu, krievu un angļu –, lai tas būtu saprotams un nepastarpināti pieejams ikvienam Latvijas iedzīvotājam, un ir pieejams šeit:

Lai ar bukletu iepazīstinātu pēc iespējas vairāk Latvijas iedzīvotāju un sniegtu noderīgu informāciju, Aizsardzības ministrija aicina ikvienu interesentu kļūt par 72 stundu vēstnesi, izvietojot bukletu un tā reklāmas materiālus savās mājaslapās un daloties ar to sociālo tīklu profilos.

Iestādes, uzņēmumi un nevalstiskās organizācijas, kas bukletu izvietojušas savās vietnēs, aicinātas dalīties šajā informācijā sociālo mediju kontos, lietojot tēmturi #72hvēstnesis.

Stiprinot katrs savu gatavību, mēs stiprinām visas sabiedrības un valsts drošību!

Labs saturs
20
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI