NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
21. maijā, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Dienas fakts
TĒMA: Tiesu sistēma
1
1

Saeima Augstākās tiesas priekšsēdētāja amatā apstiprina Aigaru Strupišu

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Paula Čurkste, LETA

Ceturtdien, 21. maijā, Saeima vienbalsīgi apstiprināja Aigaru Strupišu Augstākās tiesas priekšsēdētāja amatā. A. Strupišu kā vienīgo pretendentu amatam bija izvirzījusi Tieslietu padome.

Līdz 16. martam Augstākās tiesas tiesneši varēja izvirzīt kandidātus Augstākās tiesas priekšsēdētāja amatam. Senāta Civillietu departamenta senatori un Administratīvo lietu departamenta senatori izvirzīja vienu kandidātu – Senāta Civillietu departamenta priekšsēdētāju Aigaru Strupišu.

Uzklausot Aigara Strupiša redzējumu par Senāta un tiesu sistēmas stāvokli un attīstību, Tieslietu padome atbalstīja kandidāta virzīšanu Augstākās tiesas priekšsēdētāja amatam turpmākajiem pieciem gadiem un savu lēmumu darīja zināmu Augstākās tiesas plēnumam. Arī Augstākās tiesas plēnums, uzklausot Augstākās tiesas priekšsēdētāja amata kandidātu, pieņēma lēmumu – ierosināt Saeimai par Augstākās tiesas priekšsēdētāju apstiprināt Augstākās tiesas tiesnesi A. Strupišu.

Juridiskās komisijas un Tiesu politikas apakškomisijas deputāti kopsēdē uzklausīja A. Strupiša redzējumu par iecerēto Augstākās tiesas attīstību, kā arī pārsprieda jautājumu, kā stiprināt sabiedrības uzticību tiesu varai.

Saeimas Juridiskā komisija 19. maijā virzīja izskatīšanai Saeimā lēmuma projektu par A. Strupiša apstiprināšanu Augstākās tiesas priekšsēdētāja amatā. Saskaņā ar likumu “Par tiesu varu” Augstākās tiesas darbu vada Augstākās tiesas priekšsēdētājs, kuru no Augstākās tiesas tiesnešu vidus pēc Augstākās tiesas plēnuma ierosinājuma apstiprina Saeima uz pieciem gadiem. Viena un tā pati persona var būt Augstākās tiesas priekšsēdētājs ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

A. Strupišs komisijas sēdē norādīja, ka būtiski ir uzlabot tiesas spriešanas, arī spriedumu, kvalitāti. Tāpat viņš uzsvēra, ka plāno turpināt pašreizējo darbu tiesnešu izglītošanas jomā, jau pašlaik tiek intensīvi strādāts, lai padarītu saprotamākus AT Senāta lēmumus.

“Es kā Augstākās tiesas priekšsēdētājs lielāku uzmanību veltītu tieši tiesai. Kā zināms, tiesai ir divas daļas – tiesa kā iestāde un tiesa kā tiesa. Tiesa, kas spriež tiesu, un iestāde, kas pieņem sūdzības, atbild uz sūdzībām, kas organizē visu administratīvo darbu utt. Ar administratīvo pusi Augstākajā tiesā, šķiet, vairāk vai mazāk viss ir kārtībā, tā tiek uzturēta un vadīta normāli, vismaz es neredzu nekādas būtiskas problēmas. Līdz ar to, manuprāt, lielāka uzmanība nākotnē būtu jāpievērš tieši tiesas darba tiesas pusei, respektīvi, juridiskajai pusei, tiesas prakses nodrošināšanai,” komisijas sēdē uzsvēris A. Strupišs.

A. Strupišs kopš 2014. gada ir AT tiesnesis un kopš 2018. gada – Senāta Civillietu departamenta priekšsēdētājs. Viņš ir bijis Disciplinārtiesas priekšsēdētājs, bet pašlaik ir Tieslietu padomes loceklis. Pašreizējā AT priekšsēdētāja Ivara Bičkoviča amata pilnvaras beidzas 2020. gada 15. jūnijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI