NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
25. martā, 2020
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Tava drošība
8
8

Precizēts un papildināts ierobežojumu un pasākumu klāsts Covid-19 izplatības samazināšanai

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Evija Trifanova, LETA

Ņemot vērā, ka noteiktām iedzīvotāju riska grupām bīstamās koronavīrusa slimības Covid-19 izplatība sasniegusi globālas pandēmijas apmērus, Latvijas valdība 12. marta vakarā pieņēma lēmumu valstī izsludināt ārkārtējo situāciju līdz 2020. gada 14. aprīlim. Lai efektīvāk ierobežotu slimības izplatību, no 25. marta tiek paplašināti un precizēti piesardzības un drošības pasākumi – tiks slēgti sporta klubi, un brīvdienās tiks ierobežota tirdzniecības centru darbība. Tāpat papildu piesardzības pasākumi sagaidāmi skaistumkopšanas, sabiedriskās ēdināšanas un transporta nozarē.

īsumā
  • Brīvdienās un svētku dienās tiks ierobežota tirdzniecības centru darbība.
  • Noteikti ierobežojumi veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai, saglabājot tos, ar kuriem tiek glābta vai uzturēta dzīvība.
  • Rīkojums ierobežo ārstniecības personas tiesības sniegt veselības aprūpes pakalpojumus vairākās ārstniecības iestādēs.
  • Izmaiņas rīkojumā attiecas arī uz skaistumkopšanas pakalpojumu nozari. Papildu ierobežojumi sagaidāmi sabiedriskās ēdināšanas un transporta jomā.
  • Jaunums ir rīkojums pārtraukt sporta nodarbību norisi slēgtās vietās (telpās). Turpmāk tiek pārtraukta arī sporta klubu darbība.

25. martā stājās spēkā grozījumi Ministru kabineta rīkojumā Nr. 103 “Par ārkārtējās situācijas izsludināšanu”. Rīkojuma konsolidētā versija ir pieejama vietnes www.likumi.lv sadaļā “Covid-19”, tāpat kā citi ar Covid-19 krīzi saistītie valdības pieņemtie normatīvie akti. 

Slēgs tirdzniecības centrus

Rīkojums papildināts ar 4.22.3 punktu, nosakot, ka turpmāk līdz ārkārtējās situācijas beigām brīvdienās un svētku dienās tiek ierobežota tirdzniecības centru darbība. Nodrošinot sociālās distancēšanās pasākumus, klientiem atvērti būs tikai:

  • pārtikas veikali;
  • aptiekas (arī veterinārās aptiekas);
  • optikas veikali;
  • dzīvnieku barības veikali;
  • higiēnas un saimniecības preču veikali;
  • būvniecības un dārzkopības preču veikali.

Ierobežojumi skaistumkopšanas pakalpojumu jomā

Izmaiņas rīkojumā šoreiz attiecas arī uz skaistumkopšanas pakalpojumu nozari. Tas papildināts ar 4.22.2 punktu. Tuvākajā laikā Veselības ministrija sagatavos un apstiprinās pasākumus tetovēšanas, pīrsinga un skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem sociālās distancēšanās nodrošināšanai.

Savukārt tetovēšanas, pīrsinga un skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzējiem epidemioloģiskās uzraudzības nodrošināšanai turpmāk ir pienākums saglabāt par klientu šādu informāciju: vārds, uzvārds, tālrunis.

Aizliedz sporta nodarbības slēgtās telpās

Tāpat kā iepriekš, tiek pārtraukts visu veidu izglītības process klātienes formā ārpus izglītības iestādēm, arī visi kultūrizglītības un sporta profesionālās ievirzes un interešu izglītības programmu mācību procesi (treniņi, sacensības un mēģinājumi) un bērnu nometņu darbība.

Papildus jaunums ir rīkojums pārtraukt sporta nodarbības slēgtās vietās (telpās). Turpmāk tiek pārtraukta arī sporta klubu darbība.

Tāpat kā iepriekš, ir atcelti un aizliegti – neatkarīgi no apmeklētāju skaita – visi sabiedrībai publiski pieejamie svētku, piemiņas, izklaides, kultūras, sporta un atpūtas pasākumi (arī naktsklubos, diskotēkās), sapulces, gājieni un piketi (atbilstoši likumā “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem” minētajām definīcijām), kā arī reliģiskās darbības, kas veicamas pulcējoties.

Ierobežota tiek arī neorganizēta (privāta) pulcēšanās kultūras, izklaides, atpūtas, ārpustelpu sporta un reliģisko norišu vietās, ja tajās vienlaikus pulcējas vairāk par 50 cilvēkiem. Kultūras, izklaides, ārpustelpu sporta un citas atpūtas vietas darbu var uzsākt ne agrāk kā plkst. 8.00 un beigt ne vēlāk kā plkst. 23.00.

Papildu drošības pasākumi veselības aprūpē

Rīkojums papildināts ar 2.1 punktu, kas paredz papildu tiesības veselības ministram ierobežot veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu, saglabājot tos veselības aprūpes pakalpojumus, ar kuriem tiek glābta dzīvība un kuri nodrošina terapijas nepārtrauktību.

Rīkojums ierobežo ārstniecības personas tiesības sniegt veselības aprūpes pakalpojumus vairākās ārstniecības iestādēs. “Šādas rīcības mērķis ir maksimāli samazināt risku, ka inficēta ārstniecības persona darba pienākumu sniegšanas laikā nokļūst citā ārstniecības iestādē, apdraudot pacientus un citus mediķus. Citu valstu pieredze rāda, ka ārstniecības personas ir Covid-19 augsta riska grupā, jo tieši kontaktējas ar slimniekiem, savukārt no inficētas ārstniecības personas var inficēties gan kolēģi, gan slimnīcu pacienti, kuriem Covid-19 var noritēt smagā formā,” skaidrots Ministru kabineta paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem.

Sagaidāmi papildu ierobežojumi ēdināšanas un transporta jomā

Rīkojumā iekļauts uzdevums atbildīgajām ministrijām sagatavot un apstiprināt pasākumus sociālās distancēšanās nodrošināšanai sabiedriskās ēdināšanas vietās, kā arī sabiedriskajā transportā. Ministrija līdz darba nedēļas beigām izstrādās ierobežojošus pasākumus, lai samazinātu personu skaitu sabiedriskajā transportā, vienlaikus nodrošinot gan sociālo distancēšanos, gan iespēju iedzīvotajiem nokļūt darbā.

Preču imports un eksports

Tāpat kā iepriekš, uzņēmumiem primāri jānodrošina pārtikas, zāļu un pirmās nepieciešamības preču piegāde, kā arī minēto preču ražošanai nepieciešamo izejvielu piegāde vietējā tirgus vajadzībām.

Rīkojums papildināts ar vairākiem pārrobežu tirdzniecības ierobežojumiem. Tas paredz ierobežot farmācijas nozares eksportu, aizliedzot zāļu vairumtirgotājiem jebkādu Latvijas tirgum paredzētu zāļu eksportu uz trešajām valstīm, kā arī to zāļu izvešanu uz Eiropas Ekonomikas zonas valstīm, kuras minētas Zāļu valsts aģentūras tīmekļvietnē publicētajā sarakstā.

Tāpat noteikts, ka Ārlietu ministrija sadarbībā ar Veselības ministriju un Ekonomikas ministriju lemj par Eiropas Savienības Komisijas 2020. gada 14. marta Īstenošanas regulā (ES) 2020/402, ar ko uz noteiktu ražojumu eksportu attiecina prasību uzrādīt eksporta atļauju, minēto preču eksporta licenču izsniegšanu.

Informatīvā telpa

Tāpat rīkojumā noteikts, ka Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome, pieņemot attiecīgu lēmumu, varēs nodot Latvijas sabiedrisko mediju veidotos un pārraidītos ziņu un informatīvi analītiskos raidījumus bezatlīdzības lietošanā citiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, kā arī lemt par to lietošanas pārtraukšanu, ja elektroniskais plašsaziņas līdzeklis neievēros Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes lēmumu.

Informāciju nodos Valsts policijai

LV portāls atgādina, ka valdības rīkojumā noteiktie ierobežojumi ir obligāti ikvienam. Par sanitāri higiēniskās un epidemioloģiskās drošības noteikumu neievērošanu ir paredzēta administratīvā atbildība vai pat kriminālatbildībaPastiprināta atbildība iestājas arī par ierobežojumu pārkāpšanu, kas saistīti ar valstī izsludināto ārkārtējo situāciju.

Lai Valsts policija varētu efektīvāk kontrolēt pārkāpumus, kas saistīti ar obligātu pašizolāciju, izmaiņas rīkojumā paredz, ka turpmāk Valsts robežsardze nodos informāciju par repatriantu aizpildītajiem apliecinājumiem Valsts policijai.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI