NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
29. jūlijā, 2019
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Izglītība
3
3

Nestrādājošiem jauniešiem – bezmaksas mācības 40 profesijās

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Avots: Centrālā statistikas pārvalde.

LV portāla infografika

Vēl līdz 30. augustam 22 profesionālās izglītības iestādēs Latvijā turpinās uzņemt 17–29 gadus jauniešus, kuri ieguvuši vidējo izglītību un ir bez darba. Mācības bez maksas pieejamas 40 darba tirgū pieprasītās profesijās, kuras var apgūt pusotra gada laikā.

Eiropas Savienības (ES) līdzfinansētajā projektā “Sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošana Jauniešu garantijas ietvaros” ir iespējams apgūt tādas līdz šim pašu jauniešu pieprasītas profesijas kā pavārs, konditors, grāmatvedis, SPA speciālists, automehāniķis, loģistikas darbinieks, auklis, klientu apkalpošanas speciālists, finanšu darbinieks, programmēšanas tehniķis un citas, informē Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) Komunikācijas un programmu publicitātes nodaļas vadītāja Inita Blačforda

Jaunajā mācību gadā jauniešiem ir iespēja apgūt arī jaunas vai atbilstoši jauniem standartiem izstrādātas profesijas, piemēram, restorāna pavārs, ainavu būvtehniķis, interjera dizainera asistents, telekomunikācijas tehniķis, tūrisma pakalpojumu konsultants un citas.

70–115 eiro liela ikmēneša stipendija

Lai pieteiktos mācībām, jāatbilst šādiem nosacījumiem:

  • vecums – no 17 līdz 29 gadiem;
  • statuss – nestrādājošs;
  • izglītība – vidējā vai vidējā profesionālā (var būt iegūta arī augstākā izglītība);
  • ja jaunietim jau ir profesionālā kvalifikācija, tai jābūt iegūtai agrāk nekā 12 mēnešus pirms mācību uzsākšanas.

Potenciālie mācību reflektanti nevar atrasties akadēmiskajā vai bērna kopšanas atvaļinājumā, kā arī nevar būt pilna laika studenti. Viņi drīkst būt nepilna laika izglītības programmu studenti un reģistrēti bezdarbnieki, kas saņem bezdarbnieka pabalstu.

Mācību laikā audzēkņiem ir iespēja saņemt dažāda veida atbalstu – stipendiju no 70 līdz 115 eiro mēnesī par sekmīgu mācīšanos, apmaksātu vietu dienesta viesnīcā un nepieciešamos mācību līdzekļus. Savukārt mācību noslēgumā ir jādodas kvalifikācijas praksē, kuras laikā tiek apmaksāti ceļa izdevumi un naktsmītne, ja tas ir nepieciešams.

Ar visām profesijām, izglītības iestādēm, uzņemšanas noteikumiem un priekšrocībām var iepazīties VIAA mājaslapā.

72% absolventu atrod darbu

Jauniešu mācības projekta ietvaros pieejamas kopš 2014. gada. Dažādas izglītības programmas apguvuši jau gandrīz 8000 jauniešu, un šīs mācības ir palīdzējušas viņiem iekļauties darba tirgū, skaidro I. Blačforda. Kā liecina VIAA veiktās absolventu aptaujas, pusgadu pēc izlaiduma 72% aptaujāto jauniešu iekārtojas darbā, turklāt puse no viņiem – tieši mācību laikā iegūtajā profesijā.

Projektu “Sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošana Jauniešu garantijas ietvaros” finansē ar Eiropas Savienības Jaunatnes nodarbinātības iniciatīvas un Eiropas Sociālā fonda atbalstu, kā arī no Latvijas valsts budžeta, un to bija plānots noslēgt 2019. gada 30.septembrī. Tā kā šī projekta aktivitāte nesusi labus rezultātus un jauniešu bezdarbs Latvijā turpina samazināties, VIAA īstenotā aktivitāte pagarināta līdz 2021. gada 31. janvārim. Projekta kopējais finansējums ir 36 874 267,80 eiro.

Jauniešu bezdarbs

Centrālās statistikas pārvaldes dati liecina, ka 2019. gada 1. ceturksnī 15–24 gadu vecuma grupā bez darba bija 8700 jaunieši jeb 13,5%.

1. ceturksnī 37,4% no visiem jauniešiem bija ekonomiski aktīvi, t. i., bija nodarbināti vai aktīvi meklēja darbu (bezdarbnieki), bet 62,6% jauniešu bija ekonomiski neaktīvi – pārsvarā vēl mācījās un darbu nemeklēja.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI