NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
28. jūnijā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Latvijai 100
5
5

FOTOREPORTĀŽA: Kuģa “Saratov” sagaidīšanai Liepājā – 100

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Reinis Oliņš, Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs

Piedaloties Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, Latvijas augstākajām amatpersonām un ārvalstu viesiem, liepājniekiem un pilsētas apmeklētājiem, ar plašu pasākumu programmu un vērienīgu vēsturisko notikumu rekonstrukciju ceturtdien sākās trīs dienu svinības par godu Kārļa Ulmaņa vadītās Latvijas Pagaidu valdības nokāpšanai no tvaikoņa “Saratov”, ar kuru tādējādi tika nostiprināta jaundibinātās Latvijas valsts faktiskā neatkarība.

Svētku programmu ievadīja ekumeniskais dievkalpojumu Liepājas Sv. Annas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā, bet jau vakarā pilsētnieki un viesi pulcējās laukumā pie Muitas mājas, kur norisinājās vēsturiskā notikuma “Kuģa “Saratov” sagaidīšanai Liepājā – 100” rekonstrukcijas iestudējums.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis atzīmēja: “Par Latvijas Pagaidu valdības darba cēlienu uz kuģa “Saratov” poētiski mēdz teikt – “republika uz ūdens”. Es gribētu teikt – tā bija republika Latvijas cilvēku sirdī, kad teju visi noticēja neatkarīgas Latvijas idejai un bija motivēti doties cīņās par savu valsti.”

Simbolisko Pagaidu valdības nokāpšanu no klāja ar svinīgajām uzrunām, dziesmām un parādi izspēlēja kupls dalībnieku skaits – aktieri un dažādi mūzikas kolektīvi. Īpaši svētku viesi bija arī divu Latvijas vēsturē nozīmīgu personību – pirmā britu diplomāta neatkarīgajā Latvijā Herberta Granta-Vatsona un Lielbritānijas militārās misijas vadītāja 1919. gadā Ostina Kīnena – radinieki.

Pasākuma norises vieta tika iekārtota precīzi un stilistiski atbilstoši 1919. gada vēsturisko fotoattēlu piemēriem. Latvijas valdības pārstāvju lomas bija uzticētas Liepājas teātra aktieriem, bet sagaidītāju pulkā bija brīvprātīgie statisti. Ceremonijas laikā tika ievērota vēsturiskā notikuma secība, gan iekļaujot repertuārā toreiz dziedātās dziesmas “Dievs, dod mūsu tēvu zemei” un “Latvju himnu”, gan aktieru izpildījumā atkārtojot valstsvīru uzrunas. Visas norises muzikāli pavadīja Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Štāba orķestris.

Vēsturiskajai rekonstrukcijai sekoja gājiens no Vecās ostmalas uz Jāņa Čakstes laukumu, kur svinības turpinājās ar NBS Štāba orķestra priekšnesumiem, koru sadziedāšanos un ASV, Francijas un Apvienotās Karalistes kolektīvu piedalīšanos, informē Liepājas pilsētas Kultūras pārvaldes komunikācijas speciāliste Jurita Krūma.

Svinības turpinās arī piektdien un sestdien: svētku programma (PDF).

GALERIJA

Foto: Reinis Oliņš, Kultūras ministrijas Latvijas valsts simtgades birojs

21
Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI