NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Juris Kaža
neatkarīgais žurnālists
27. februārī, 2019
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Tava drošība
1
7
1
7

Vai “Huawei” telefonu lietotājiem būtu jāuztraucas par noklausīšanos?

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Chris Wattie, REUTERS

“Huawei” telefoni ir vieni no populārākajiem Latvijas mobilo sakaru lietotāju vidū. Neskatoties uz starptautiski izskanējušiem skandāliem par Ķīnas kompānijas it kā pastāvošām saiknēm ar izlūkdienestiem un bažām, ka “Huawei” jaunākās 5G paaudzes tīkla ierīces izmantos spiegošanai, “parastiem” lietotājiem diez vai jāuztraucas par saviem “Huawei” telefoniem, uzskata datu drošības eksperti.

īsumā
  • Latvijā populāro “Huawei” telefonu lietotāji diez vai ir interesanti Ķīnas spiegiem.
  • “Huawei” telefonus var aizsargāt pret datu noplūdi ar labi zināmām metodēm.
  • ASV draud pārtraukt informācijas apmaiņu ar valstīm, kas izmantos “Huawei” 5G sistēmas.
  • Latvijā tikai “Bite” apsver iespēju izmantot Ķīnā ražoto 5G sistēmu.

Latvijas informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas “CERT.LV” vadītāja Baiba Kaškina norāda, ka, vērojot datu plūsmas un iespējamo izlūkdienestu hakeru darbību, “ar Ķīnu saistītas spiegošanas kampaņas Latvijā nav redzētas”. Vienlaikus viņa akcentēja, ka “CERT.LV” nav kapacitātes un aparatūras, ar kuru testēt “Huawei” ierīces.

Bažas par “Huawei” sistēmām galvenokārt attiecas uz t.s. tīkla infrastruktūras ierīcēm – mobilajām bāzes stacijām un datu maršrutēšanas ierīcēm, nevis privātpersonām pieejamiem mobilajiem telefoniem un planšetēm. Jāpiebilst, ka visi mobilo sakaru operatori seko līdzi telefonu atrašanās vietām un dažādiem to darbības parametriem, lai nodrošinātu iespējami labāku servisu, un glabā šos milzu datu krājumus vēlākai analīzei. Jautājums ir – vai šos operatoru datu krājumus var nesankcionēti izmantot trešā puse (piemēram, kādas valsts izlūkdienesti), ja 5G tīkla ierīcēm ir slepenas “sānu durtiņas”, kur šos datus nopludināt?

Var aizsargāt ar vispārzināmiem paņēmieniem

Kā norāda B. Kaškina, “Huawei” viedtālruņu lietotāji no datu noplūdes sevi var pasargāt ar vispārzināmiem paņēmieniem:

  • nelietot nezināmas izcelsmes programmatūru – tā vietā paļauties tikai uz oficiālā “Google Play” veikala (“Huawei“ lieto “Google” izstrādāto “Android” operētājsistēmu) piedāvājumu;
  • sekot līdzi, kādas tiesības izmantot telefona datus pieprasa jebkura programmatūra;
  • “nerūtot” telefonu, respektīvi, neieslēgt augstāka līmeņa piekļuves tiesības telefonam, kas dažkārt tiek darīts, lai paātrinātu “Android” sistēmas telefona darbību;
  • neklikšķināt uz aizdomīgām saitēm;
  • sargāt savas paroles;
  • izmantot antivīrusu programmatūru.

Tikai “Bite” domā sadarboties ar “Huawei”

Gan Latvijā, gan daudzās Eiropas Savienības (ES) valstīs visi vadošie mobilo sakaru operatori ir apņēmušies šogad sākt ieviest jaunākās 5G tehnoloģijas, kas piedāvā milzu datu pārraides ātrumus un padara iespējamu virkni jaunu risinājumu, tostarp autonomas automašīnas, t.s. viedās pilsētas, “gudrās mājas” un lielu industriālu sistēmu automatizētu vadīšanu ar mākslīgā intelekta palīdzību. Globālajā konkurences cīņā “Huawei” uzskata par vadošo tieši 5G sistēmu izbūvē, jo uzņēmums piedāvā labākās tehnoloģijas par izdevīgu cenu un tieši tādēļ var konkurēt ar Eiropas uzņēmumiem, piemēram, “Nokia” un “Ericsson”.

Latvijā tikai mobilais operators “Bite Latvija” ir teicis, ka pagaidām nedomā mainīt savu agrāk sākto sadarbību ar “Huawei”, gatavojoties 5G tīkla izbūvei.

““Tele2” mobilo sakaru tīkls ir uzbūvēts un strādā, izmantojot jaunākās “Nokia” tehnoloģijas, un šobrīd izskatām, kurš varētu būt mūsu sadarbības partneris 5G ieviešanā,” informēja “Tele2 Latvia” valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs un uzsvēra, ka “drošības aspekts būs viens no svarīgākajiem kritērijiem, it īpaši ņemot vērā pēdējā laika notikumus”, ar ko domāti ASV amatpersonu brīdinājumi par “Huawei” sistēmu izmantojumu.

Arī “LMT” preses sekretāre Elīna Lidere apstiprināja, ka uzņēmuma infrastruktūras izbūves partneris ir Somijā bāzētais uzņēmums “Nokia”.

Starp populārākajiem telefoniem

“Tele2 Latvia” preses sekretārs Oskars Fīrmanis apstiprināja, ka “Huawei” ir starp populārākajiem telefoniem Latvijā. “Šobrīd mūsu “Top 3” ir “Samsung Galaxy A7 2018”, “Samsung Galaxy J6+ 2018 “un “Huawei Y6 Honor 7S”, bet pagājušajā gadā pirktākais telefons mūsu uzņēmumā bija “Huawei P20 Lite”, kam sekoja “Apple iPhoneX” un “Samsung Galaxy S9”,” viņš stāstīja.

Taujāts, vai izskanējušie skandāli un brīdinājumi par “Huawei” ir ietekmējuši klientu telefonu izvēli, O. Fīrmanis teica: “Šobrīd neesam novērojuši kaut kādas būtiskas svārstības attiecībā uz telefonu zīmoliem, jo “Huawei” skandāls vairāk ir saistīts ar 5G un mobilā tīkla tehnoloģijām, ne gala ierīcēm mobilo sakaru lietotājiem – telefoniem vai (mājas) rūteriem.”

Ķīnas kompānija starp globāliem dzirnakmeņiem

Latvijā visai populāro Ķīnas “Huawei” viedtālruņu un telekomunikācijas iekārtu ražotājs ir nonācis starp globāliem dzirnakmeņiem – vienā pusē ir ASV un vairākas citas valstis, kas saredz draudus valsts drošībai, izmantojot “Huawei” ražojumus, bet otrā – Eiropas valstis, kas uzskata, ka jebkādi riski saistībā ar Ķīnas uzņēmuma risinājumiem ir kontrolējami.

“Huawei” tiek pārmesta gan sadarbība ar Ķīnas armiju un drošības dienestiem, gan dažāda rakstura negodīga komercprakse – centieni iegūt “Apple” komercnoslēpumus no tā Ķīnas piegādātājiem, dažādu dizaina elementu kopēšana no citiem, pat it kā neveiksmīgi centieni nozagt operatora “T-Mobile” telefonu testēšanas iekārtu. Tas viss minēts februāra vidū publicētā IT medija “Engadget” rakstā. Kompānija arī nonākusi pasaules mediju redzeslokā saistībā ar tās finanšu direktores apcietināšanu Kanādā pēc ASV lūguma it kā par sankciju pret Irānu pārkāpšanu.

Jaunāko brīdinājumu par “Huawei” izteica ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo (Mike Pompeo), kurš ASV televīzijā izteicās, ka ““Huawei” radītais risks privātumam ir reāls”, un brīdināja, ka Vašingtona nedalīsies informācijā (domātas aizsardzības un tiesībsargāšanas lietas, kā arī komercnoslēpumi) ar valstīm, kuras izmantos “Huawei” 5G sistēmas.

Labs saturs
7
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI