NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
21. februārī, 2019
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Ekonomika
4
4

Uzņēmēji un zinātnieki Vācijā apzinās jaunas sadarbības iespējas

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

LV portāla infografika; Avots: CSP

Valsts prezidentu Raimondu Vējoni oficiālajā vizītē Vācijā, kas ilgst no 21. līdz 25. februārim, pavada valdības pārstāvju un uzņēmēju delegācija. Vizītes mērķis ir stiprināt valstu politisko, ekonomisko un kultūras sadarbību.

īsumā
  • Latviju un Vāciju jau šobrīd saista cieša ekonomiskā sadarbība.
  • Vizītē pārstāvētās nozares ir dzīvības zinātnes – medicīna un biomedicīna –, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, elektronika, aviācija, gudrās mobilitātes risinājumi.
  • Delegācijā pārstāvētie uzņēmumi un pētniecības institūcijas dodas vizītē, lai tiktos ar potenciālajiem sadarbības partneriem.
  • 2018. gadā Vācija bija Latvijas piektais lielākais preču eksporta un otrais lielākais preču importa partneris.

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Ārējās tirdzniecības veicināšanas departamenta Eksporta veicināšanas nodaļas projektu vadītāja Elīze Šulte informē, ka vizītē piedalās 34 pārstāvji no 23 uzņēmumiem. Savukārt Valsts prezidenta kancelejā informēja, ka uz Vāciju dodas vairāk nekā desmit zinātnieki un pētnieki no Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Universitātes un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas.

Vizītes laikā 21. un 22. februārī Valsts prezidentam paredzētas tikšanās ar Vācijas federālo prezidentu Franku Valteru Šteinmeieru, Bundestāga prezidentu Volfgangu Šoibli un federālo kancleri Angelu Merkeli, skaidroja Valsts prezidenta preses padomniece Kristīne Kļaveniece.

Latviju un Vāciju jau šobrīd saista cieša ekonomiskā sadarbība. Lai apzinātu jaunus ekonomiskās sadarbības veidus, valsts vizītes laikā viena diena – 25. februāris – tiks veltīta ekonomiskās sadarbības jautājumiem. Tāpat Valsts prezidents kopā ar Latvijas zinātniekiem apmeklēs uzņēmumu “European XFEL GmbH”.

Valsts prezidentu Raimondu Vējoni ārvalstu vizītēs jau iepriekš ir pavadījuši Latvijas uzņēmēji, piemēram, oficiālajā vizītē Korejas Republikā, darba vizītē Kazahstānā un Apvienotajos Arābu Emirātos.

Nozīmīgākais biznesa pasākums

Nozīmīgākais biznesa pasākums vizītes laikā ir Latvijas–Vācijas seminārs, kurš notiks 25. februārī Hamburgas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā. Semināru atklās Valsts prezidents Raimonds Vējonis, tā laikā tiks prezentēta Latvijas ekonomika, investīciju un uzņēmējdarbības vide.

Vizītē pārstāvētās nozares ir dzīvības zinātnes – medicīna un biomedicīna –, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, elektronika, aviācija, gudrās mobilitātes risinājumi. Atbilstoši šīm nozarēm ir piesaistīti septiņi Vācijas sadarbības partneri – Hamburgas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, Vācijas–Baltijas Tirdzniecības kamera Igaunijā, Latvijā un Lietuvā u. c. “Neskatoties uz to, ka Vācijas tirgus ir labi pazīstams un pieejams Latvijas uzņēmējiem, interese no uzņēmēju vidus ir liela. Īpaši pārsteidza pētniecības institūciju lielā atsaucība,” atklāj E. Šulte. “Ir arī liela Vācijas uzņēmēju interese piedalīties vizītes laikā organizētajā forumā “Magnetic Latvia”. Tai pieteikušies ap 140 dalībnieku no Vācijas.”

Jaunu projektu meklējumos

Delegācijā pārstāvētie uzņēmumi un pētniecības institūcijas dodas vizītē, lai tiktos ar potenciālajiem sadarbības partneriem – piedāvātu savus inovatīvos risinājumus Vācijas uzņēmumiem, kā arī sadarbotos kopīgos pētniecības projektos. To apstiprina arī Latvijas Universitātes (LU) Cietvielu fizikas institūta direktora vietnieks pētniecības jomā Andris Šternbergs. Vizītes ietvaros trīs zinātnieki dodas uz Vāciju, lai parādītu kolēģiem institūta zinātnisko kapacitāti un meklētu jaunus projektus. “Iepriekšējā sadarbība pie citu projektu izpildes ar Hamburgas zinātnes centru bija kļuvusi abpusēji interesanta, tāpēc Latvijas zinātnieki vēlas parādīt, ka sadarbība ir bijusi auglīga un vajadzīga, gribam to cementēt, jo ir parādījušies jauni, interesanti projekti,” uzsver zinātnieks.

Savukārt SIA “Latvijas Mobilais telefons” (LMT) mērķis ir iepazīstināt potenciālos klientus un partnerus Vācijā ar LMT izstrādātajām tehnoloģiju inovācijām. “Sekojot nozares tendencēm, LMT eksporta īpatsvars nākotnē varētu pieaugt līdz pat 30% uzņēmuma apgrozījuma,” atklāja uzņēmuma preses sekretāre Elīna Lidere. “Tas ir iespējams, pateicoties 5G ienākšanai un LMT inovāciju projektiem. Tāpēc šobrīd jāizmanto visas iespējas iepazīstināt ar LMT piedāvājumu eksporta tirgos. LMT piedāvā tehnoloģiju inovācijas četros virzienos: produkti citiem operatoriem – zvanu centrāles risinājums mobilajā tīklā un viedtelevīzija; digitālo ceļu un savienoto auto tehnoloģijas; lietu interneta sensori un vārtejas; glābšanas droni ar datorredzi un bezpilota lidaparātu satiksmes pārvaldības risinājums.”

Parakstīs vairākus līgumus

Vizītes laikā plānots parakstīt sadarbības memorandu starp Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociāciju un “Hambur@Work” digitālo nozaru klasteri, lai veicinātu sadarbību starp abu valstu tehnoloģiju uzņēmumiem, organizējot kopīgas aktivitātes un daloties informācijā tehnoloģiju nozarē.

Vizītes laikā plānots parakstīt līgumu arī starp LIAA un “Deutsches Elektronen-Synchrotron DESY” par projekta “Commercial Analytical Research Organisations Transnational Strategy“ īstenošanu komercializācijas veicināšanai.

Vācija – viens no lielākajiem tirdzniecības partneriem

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) provizoriskiem datiem, 2018. gadā Vācija bija Latvijas piektais lielākais preču eksporta un otrais lielākais preču importa partneris. Latvijas preču eksports uz Vāciju bija 858,1 miljons eiro, kas ir par 2% vairāk nekā 2017. gadā. Savukārt preču imports no Vācijas bija 1,6 miljardi eiro, pieaugot par 3%. Salīdzinot ar 2017. gadu, īpaši pieaudzis mašīnu, mehānismu un elektrisko iekārtu eksports uz Vāciju (+44 miljoni eiro), bet sarucis augu valsts produktu eksports (–23 miljoni eiro). 2018. gadā Latvijas preču ārējās tirdzniecības bilance ar Vāciju bija negatīva (–776,8 miljoni eiro). 2018. gadā preču eksports uz Vāciju veidoja 7% no kopējā Latvijas preču eksporta, savukārt imports – 10,6% no kopējā preču importa.

Galvenās Latvijas eksporta preces uz Vāciju ir koksnes izstrādājumi, mašīnas, mehānismi un elektropreces, transportlīdzekļi, metālu izstrādājumi un ķīmiskās rūpniecības produkti. Visvairāk no Vācijas ieved transportlīdzekļus, mašīnas, mehānismus un elektropreces, ķīmiskos produktus, plastmasas un gumijas izstrādājumus.

Savukārt 2017. gadā Latvijas kopējais preču un pakalpojumu tirdzniecības apgrozījums ar Vāciju bija trīs miljardi eiro, kas ierindoja Vāciju otrajā vietā Latvijas ārējās tirdzniecības partneru starpā. Kopējais preču un pakalpojumu eksports uz Vāciju bija 1,2 miljardi eiro, kas veido 7,3% no Latvijas kopējā eksporta. Savukārt preču un pakalpojumu imports sasniedza 1,8 miljardus eiro, kas veido 10,6% no Latvijas importa. Salīdzinot ar 2016. gadu, eksports pieauga par 13%, bet imports – par 9%. 2017. gadā Vācija bija Latvijas ceturtais nozīmīgākais eksporta un otrais nozīmīgākais importa partneris. Tirdzniecības bilance ar Vāciju bija negatīva (–563,5 miljoni eiro).

Vācijas uzkrātās tiešās investīcijas Latvijā 2017. gada beigās bija 651 miljons eiro. Latvijas uzkrātās tiešās investīcijas Vācijā bija 26 miljoni eiro.

2017. gada beigās pēc investīcijām Latvijā reģistrēto uzņēmumu pamatkapitālā Vācija ierindojās 11. vietā ar kopējo investīciju apjomu 175,6 miljoni eiro un 1254 uzņēmumiem.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI