NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
24. septembrī, 2018
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Ārlietas
5
5

Latvijā viesojas pāvests Francisks

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: EPA

Atsaucoties Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa un Latvijas Romas katoļu baznīcas ielūgumam, 24. septembrī pastorālajā vizītē Latviju apmeklē Viņa Svētība pāvests Francisks. “Pāvesta vizīte Latvijā valsts simtgades gadā ir liels pagodinājums mūsu valstij un tās iedzīvotājiem,” iepriekš uzsvēris Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Pāvesta Franciska vizītes programmā ir gan tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni, Latvijas augstākajām amatpersonām un sabiedrības pārstāvjiem, gan arī dalība svinīgajā ziedu nolikšanas ceremonijā pie Brīvības pieminekļa. Programmā ir arī pāvesta dalība ekumeniskajā dievkalpojumā Rīgas Doma baznīcā, kā arī Svētās Mises svinēšana Aglonas bazilikā.

Viņa Svētības pāvesta Franciska vizīte Baltijas valstīs norisinās no 22. līdz 25. septembrim, pirms Rīgas viņš viesosies Lietuvā, bet pēc Latvijas apmeklējuma – Igaunijā. Šogad aprit 25 gadi kopš pāvesta Jāņa Pāvila II vizītes Latvijā.

Pāvesta Franciska 24. septembra vizītes Latvijā programma

  • 08.20 – ierašanās starptautiskajā lidostā “Rīga”.       
  • 08.50 – oficiālā sagaidīšanas ceremonija pie Rīgas pils (visi laipni aicināti).
  • 09.30 – pāvesta uzruna valsts augstākajām amatpersonām, sabiedrības pārstāvjiem un diplomātiskajam korpusam Rīgas pilī (ieeja ar ielūgumiem).
  • 10.10 – ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa (visi laipni aicināti).           
  • Ceļš “papamobilī” no Brīvības pieminekļa uz Rīgas Domu (visi laipni aicināti; Kaļķu iela, Šķūņu iela, Doma laukums).         
  • 10.40 – ekumēniskais dievkalpojums Rīgas Domā (ieeja ar ielūgumiem).
  • Ceļš “papamobilī” no Rīgas Doma uz Rīgas Sv. Jēkaba katedrāli (visi laipni aicināti; Jēkaba iela, Klostera iela.).
  • 11.50 – Rīgas Sv. Jēkaba katedrāles apmeklējums (ieeja ar ielūgumiem).
  • 16.30 – Svētā Mise Aglonā (visi laipni aicināti; ieeja Aglonas bazilikas laukumā no plkst. 9.00; ļoti ieteicams ierasties jau līdz plkst. 14.00.)

Pie Brīvības pieminekļa un Doma laukumā novietoti ekrāni, kur pirmdien iespējams sekot pāvesta Franciska vizītes gaitai citās norises vietās. Savukārt uz Aglonu var doties arī iepriekš nereģistrējušies cilvēki – Latvijas bīskapi ir apliecinājuši, ka uz Svēto Misi Aglonas bazilikas sakrālajā laukumā tiks visi, kas vēlas.

Pāvesta Franciska vizītei Latvijā līdzi sekot iespējams arī medijos. Tiešraides par pāvesta gaitām visas dienas garumā tiks translētas gan “Latvijas Radio 1”, gan LTV1 programmā. Iespējas sekot vizītei nodrošina arī Latvijas Sabiedriskais medijs – portāls “lsm.lv” – un “LMT Straume”. Savukārt “Radio Marija Latvija” (RML) ēterā tiek translēta visa pāvesta vizīte Baltijā.

Iespēja pārdomāt svarīgo

“Šī ir otrā pāvesta vizīte Latvijā. Pirmā bija pirms 25 gadiem, kad tikko bijām kļuvuši brīvi, ar ziņkāri raudzījāmies apkārt un meklējām jaunas pamatnostādnes. Pāvesta Jāņa Pāvila II klātbūtne Latvijā šajā vēsturiski svarīgajā brīdī deva iedrošinājumu un impulsu turpmākai attīstībai,” intervijā LV portālam atzina Latvijas Romas katoļu baznīcas arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs.

“Šodien, pēc 25 gadiem, redzam, ka zināms cikls ir noslēdzies – esam atbrīvojušies no ilūzijām, ka pietiek ar ārējo, formālo brīvību vien. Pasaule ir pārmaiņu procesā, valda zināma neziņa par nākotni, sajukums, īpaši jau vērtību jomā. Pāvesta vizīte, kas sakrīt ar Latvijas simtgadi, atkal ir iespēja atskatīties uz aizvadīto laiku un padomāt par to, kas mums būs svarīgs nākamajā simtgadē,” sacīja arhibīskaps.

Par pāvestu Francisku

  • Dzimis 1936. gada. 17. decembrī Buenosairesā.
  • Ordinēts 1969. gada 13. decembrī.
  • Konsekrēts 1992. gada 27. jūnijā.
  • Iecelts par kardinālu 2001. gada 21. februārī.
  • Ievēlēts par pāvestu 2013. gada 13. martā.

“Francisks nāk no Dienvidamerikas – cita kontinenta ar atšķirīgu kultūru un aktualitātēm – asu sociālo problemātiku, lielu korupciju, tāpēc viņam ļoti rūp tieši šie jautājumi. Arī dabas piesārņojums un, es pat teiktu, cilvēku sirds piesārņojums,” LV portālam skaidroja Z. Stankevičs. “Tādējādi Francisks, pirmkārt, pievēršas praktiskas dabas problēmām, šajā ziņā ir daudz konkrētāks par priekšgājējiem un savu vēstījumu cenšas izteikt nevis filozofiski teoloģiskā, bet ikdienišķi saprotamā valodā. Ar to viņš var šķist ļoti atšķirīgs, bet būtībā dara to pašu darbu, ko iepriekšējie pāvesti, – sludina Labo vēsti visām tautām.”

Jāatgādina, ka Latvija pirmo reizi vēsturē pāvesta apmeklējumu piedzīvoja 1993. gadā, kad no 8. līdz 10. septembrim mūsu valstī viesojās pāvests Jānis Pāvils II. Apliecinot cieņu Latvijai un visai tautai, viņš ierodoties vispirms noskūpstīja mūsu zemi. Sperot pirmos soļus, viņš teica: “Es nāku kā miera svētceļnieks, lai jūs visus, un it īpaši kristiešus, stiprinātu ticībā un cerībā, vēlreiz apliecinot, ka Evaņģēlijs ir būtiski nepieciešams tieši šajos vēsturiskajos apstākļos.”

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI