NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Inese Helmane
LV portāls
03. augustā, 2018
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Ekonomika
5
5

Cūkkopības nozari turpina graut Āfrikas cūku mēris

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Freepik

Latvijā kopš 2014. gada turpina izplatīties lipīga vīrusu slimība – Āfrikas cūku mēris, kuru pārnēsā meža cūkas. Tā skārusi arī vienu no lielākajām saimniecībām – Saldus novada cūkkopības uzņēmumu “Druvas Unguri” ar 15 570 lielu ganāmpulku. Uzņēmumam izmaksājamā kompensācija par zaudējumiem, kas radušies sērgas dēļ, varētu pārsniegt miljonu eiro.

Lūgts vērtēt slimības uzliesmojuma ietekmi uz nozari, zemkopības ministrs Jānis Dūklavs 3. augusta rīta valdības ārkārtas sēdē uzsvēra, ka “tie ir būtiski apgrūtinājumi, nav labi, pat ir dikti slikti cūkkopības nozarei. Tas, ko darām, cīnāmies ar sekām. Slimība pamatā skar meža dzīvniekus, kurus nevar kontrolēt. Diemžēl pret šo slimību nav arī vakcīnas. Cena cūkgaļai patlaban ir 1,1 – 1,4 eiro par kilogramu, tā nekrītas, svārstās”.

Arī Latvijas Cūku audzētāju asociācijas vadītāja Dzintra Lejniece iepriekš aģentūrai LETA atzina: “ĀCM konstatēšana uzņēmumā ir smags notikums ne tikai nozarei, bet arī šķirnes organizācijai, jo “Druvas Unguri” bija viena no lielākajām un vadošajām šķirnes saimniecībām.” Taču viņa noliedza, ka ĀCM atklāšana saimniecībā “pārvilktu svītru” šķirnes cūku audzēšanai, jo ir citas cūkkopības saimniecības, kas ar to nodarbojas. Turklāt pēc noteikta laika “Druvas Unguriem” ir arī iespēja atsākt ražošanu.

Likvidēs deviņās dienās

Lai gan ar ĀCM slimo tikai cūkas un cilvēkam šī slimība nav bīstama, lai novērstu tās izplatību, slimie vai aizdomās turamie dzīvnieki ir jālikvidē un to līķi jāsadedzina. Piektdienas ārkārtas sēdē valdība piešķīra 367 000 eiro no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”, lai “Druvas Unguros” likvidētu slimības skartās cūkas. Kā sēdē skaidroja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis, ganāmpulka likvidēšana aizņems deviņas dienas.

Patlaban uzņēmuma darbs ir apturēts un cūku novietnē tiek veikti slimības apkarošanas pasākumi. Iemesli, kas varēja izraisīt slimības uzliesmojumu, tiks skaidroti epidemioloģiskajā izmeklēšanā. Uzliesmojuma dēļ noteikta karantīna – aizsardzības zona trīs kilometru rādiusā un uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā ap slimības skarto saimniecību. Šajā teritorijā esošajās novietnēs tiks pastiprināti kontrolēta cūku reģistrācijas un biodrošības prasību ievērošana un cūku veselības stāvoklis, kā arī transportlīdzekļu kustība. Īpaša uzmanība tiks pievērsta dzīvnieku, kā arī gaļas produktu pārvadāšanai.

Jārunā visas Eiropas kontekstā

Zemkopības ministrs J. Dūklavs valdības sēdē minēja, ka “Druvas Unguri” biodrošības pasākumu ziņā bija viens no vislabāk nodrošinātajiem kompleksiem Latvijā. Savukārt M. Balodis akcentēja: “Kamēr vidē vīruss būs sastopams, nevar nerēķināties, ka tas nonāk fermās, kurām savā ziņā ir jāstrādā kā augstas biodrošības laboratorijām. Un noturēt šādu cilvēku uzmanību jau četrus gadus, kopš plosās mēris, nav viegli.”

Gan J. Dūklavs, gan M. Balodis uzsvēra, ka par ĀCM ir jārunā visas Eiropas reģiona kontekstā. “Labāk jau nebūs, slimība turpina izplatīties. Tik daudz uzliesmojumu kā šogad nav bijis nekad,” uzsvēra M. Balodis.

Līdz šī gada 30. jūlijam Polijā konstatēti 75 ĀCM saslimšanas gadījumi mājas cūkām, Lietuvā – 38, bet Rumānijā 518.

“Druvas Unguri” Latvijā ir šogad jau astotais ĀCM uzliesmojums mājas cūkām. Visi iepriekšējie konstatēti nelielās piemājas saimniecībās, informēja PVD sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Kristīne Meistere. ĀCM turpina izplatīties arī meža cūku populācijā – šogad slimība konstatēta 666 meža cūkām.

Jāatgādina, ka pērn cūku mēris skāra divus lielus nozares uzņēmumus – “Ancers” un “Latgales bekons”. “Ancers” apsaimniekotajā Krimuldas novada fermā “Rukas” un Salaspils novada fermā “Bunčos” ĀCM uzliesmoja pērnā gada sākumā un kopumā tika likvidētas 13 500 cūkas. Bet Daugavpils novada Višķu pagasta uzņēmumā “Latgales bekons” iznīcināja 6000 cūku.

Aizsardzības pasākumi

ĀCM dēļ visiem cūku audzētājiem, arī mazajās piemājas saimniecībās, ir jāievēro īpaši biodrošības pasākumi. PVD atgādina, ka aizsardzības un uzraudzības zonā esošajiem mājas cūku turētājiem aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības zonas. Tāpat bez PVD inspektora atļaujas nedrīkst pārvietot citus mājdzīvniekus.

Lai pasargātu mājas cūkas no saslimšanas ar ĀCM un neizbēgamas to likvidēšanas, stingri jāievēro biodrošības pasākumi:

  • Jānovērš tiešs un netiešs cūku kontakts ar savvaļas un klaiņojošiem dzīvniekiem.
  • Nedrīkst pieļaut savvaļas putnu iekļūšanu cūku novietnēs un barības uzglabāšanas vietās; pastāvīgi jāapkaro grauzēji.
  • Nedrīkst lietot tādus pakaišus, kuriem varētu būt piekļuvuši savvaļas dzīvnieki.
  • Cūkām nedrīkst izbarot zaļbarību (arī pagalmos pļauto zāli), termiski neapstrādātus kartupeļus u. c
  • Kopjot dzīvniekus, jāizmanto tikai šim darbam paredzēts apģērbs un apavi, kuri netiek valkāti ārpus novietnes.
  • Pie ieejas novietnē jānodrošina apavu dezinfekcija, kā arī novietnē jāveic regulāri tīrīšanas un dezinfekcijas pasākumi. Tāpat rūpīgi jādezinficē fermas teritorijā iebraucošie transportlīdzekļi.
  • Ja cūkas izskatās neveselas, nekavējoties jāizsauc veterinārārsts.

PVD aicina cūku turētājus būt atbildīgiem un, ja tas vēl nav izdarīts, reģistrēt cūkas Lauksaimniecības datu centrā, kā arī rūpīgi ievērot biodrošības noteikumus. Ja biodrošība nebūs ievērota un cūkas nebūs reģistrētas, saimniecība nevarēs saņemt kompensāciju par slimības radītajiem zaudējumiem.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI