NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
Vineta Vilcāne
speciāli LV portālam
25. septembrī, 2015
Lasīšanai: 7 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Drošība
6
2
6
2

Jautājums par sejas aizklāšanu publiskās vietās nezaudē aktualitāti

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vairākās Eiropas valstīs pastāv aizliegums nēsāt apģērbu, kas aizklāj seju.

FOTO: Aiga Dambe, LV portāls

Saistībā ar gaidāmo patvēruma meklētāju ierašanos Latvijā sabiedrībā raisās diskusijas par iespējamiem sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējumiem. Kā viens no šādiem apdraudējumiem tiek uztverts musulmaņu sieviešu apģērbs, kas pilnībā ar audumu nosedz cilvēka ķermeni, un zem tā esošo personu varas iestādēm nav iespējams nedz atpazīt, nedz identificēt, tādējādi radot bažas, ka nepamanīti publiskās vietās var atrasties arī teroristi. Pasauli pēdējā laikā satricinājuši vairāki šādā veidā īstenoti terorakti. Arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis aicinājis sākt diskusiju par nepieciešamību ierobežot vai atļaut publiskās vietās atrasties seju aizsedzošos apģērbos saistībā ar iespējamiem terorisma draudiem.
īsumā
  • Eiropas Savienības valstīs nepastāv vienprātība attiecībā uz atļauju sievietēm nēsāt musulmaņu burku sabiedriskās vietās.
  • Gatavojoties patvēruma meklētāju un bēgļu uzņemšanai, Latvijas sabiedrībā notiek diskusijas, ka musulmaņu sieviešu apģērbs, kas nosedz seju, tiek uztverts kā viens no apdraudējumiem sabiedriskajai kārtībai un drošībai.
  • Reliģiskās pārliecības paušanu var ierobežot, lai aizsargātu citu cilvēku tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrības drošību, labklājību un tikumību.
  • Saeima ir noraidījusi Latvijas Reģionu apvienības sagatavotā likumprojekta "Par personas sejas aizklāšanas regulējumu publiskās vietās" virzību.

Aizliegumu nēsāt seju nosedzošu apģērbu varētu noteikt likumā

Jautājuma virzīšanā soli uz priekšu spērusi Latvijas Reģionu apvienība, sagatavojot un Saeimā iesniedzot likumprojektu "Par personas sejas aizklāšanas regulējumu publiskās vietās". Latvijas Reģionu apvienības frakcijas priekšsēdētājs Dainis Liepiņš norāda, ka likumprojekts sagatavots, jo jautājums ir būtisks, nav atliekams un ir jārisina nekavējoties. "Jau pēc dažiem mēnešiem bēgļi šķērsos Latvijas robežu. Pieņemot likumu tagad, tie zinās, ar kādiem nosacījumiem šeit jārēķinās. Mēs respektējam cilvēkus, kas bēg no kara zonas, un piedāvājam viņus uzņemt un būt solidāriem, bet viņiem ir jāievēro mūsu tradīcijas un mūsu likumi. Šādā situācijā mums nav jāpielāgojas viņiem, šiem cilvēkiem ir jāpielāgojas mums," savu viedokli LV portālam pauda deputāts neilgi pēc likumprojekta iesniegšanas Saeimā.

Iecerētais likums paredzētu, ka publiskās vietās, piemēram, sabiedriskajā transportā, veikalos, bibliotēkās u.tml. vietās, būtu aizliegts atrasties ar aizklātu seju. Vienlaikus precizējot, ka šī norma netiktu piemērota, ja seju nepieciešams aizklāt, veicot darba vai dienesta pienākumus, veselības aizsardzības gadījumā, nodarbojoties ar sportu, mākslu un tradicionālās kultūras svētkos.

Tiesa gan, Saeima ceturtdien, 24.septembrī, iesniegto likumprojektu par personas sejas aizklāšanas regulējumu publiskās vietās nolēma izskatīšanai komisijām nenodot. Lai gan likumprojekts ir noraidīts, jautājuma aktualitāte nemazinās, un, domājams, diskusijas turpināsies un tiks meklēti dažādi risinājumi.

"Viņiem ir jāievēro mūsu tradīcijas un mūsu likumi."

Aizliegums nēsāt apģērbu, kas aizklāj seju, pastāv jau šobrīd vairākās Eiropas valstīs, piemēram, Francijā, Beļģijā, Nīderlandē. Arī Igaunijā dienas kārtībā ir iecere par šāda aizlieguma ieviešanu.

Tiesībsarga biroja Pilsonisko un politisko tiesību nodaļas vadītāja Ineta Piļāne stāsta, ka Eiropas Savienības valstīs nepastāv vienprātība attiecībā uz atļauju sievietēm nēsāt musulmaņu burku sabiedriskās vietās. "Eiropas Cilvēktiesību tiesa 2014.gada 1.jūlija spriedumā S.A.S. pret Franciju ir atzinusi, ka Francijas normatīvajos aktos noteiktais ierobežojums sievietēm sabiedriskās vietās nēsāt musulmaņu burku ir uzskatāms par tiesisku. Tādējādi, lemjot par sejas aizklāšanu publiskās vietās, likumā ir jābūt noteiktam skaidram leģitīmam mērķim, kā arī izvērtētam šāda ierobežojuma samērīgumam Latvijas valsts kontekstā," norāda Tiesībsarga biroja pārstāve.

Biedrības "Arābu kultūras centrs" vadītājs un Saeimas deputāts Hosams Abu Meri atzīmē, ka konceptuāli ideja par galvassegu lietošanas ierobežošanu ir atbalstāma. Tomēr šādam likumprojektam, H.Abu Meri ieskatā, jābūt labi pārdomātam un izsvērtam, lai nākotnē nerastos sarežģījumi ar tām valstīm, ar kurām Latvijai ir diplomātiskās attiecības un kuru kultūrā šādas galvassegas tiek nēsātas.

"Arābu kultūras centra" vadītājs arī piebilst, ka ir pāragri runāt par likuma nepieciešamību, kamēr Latvijā nav cilvēku, kas nēsātu šādu apģērbu.

Sabiedrības drošība un reliģiskā brīvība

Satversmes 99.pants noteic, ka ikvienam ir tiesības uz domas, apziņas un reliģiskās pārliecības brīvību. Vairākās austrumu kultūrās sejas aizklāšana ir viens no veidiem reliģiskās pārliecības paušanai. No vienas puses, liegums aizklāt seju varētu tikt vērtēts kā rīcība reliģiskās pārliecības paušanas ierobežošanai. Tomēr vienlaikus Satversmes 116.pants paredz iespēju ierobežot reliģiskās pārliecības paušanu, lai aizsargātu citu cilvēku tiesības, demokrātisko valsts iekārtu, sabiedrības drošību, labklājību un tikumību. "Demokrātiskā valstī ir jāpieņem, ka, vairākām reliģijām pastāvot līdzās, reliģijas brīvības izpausmes var pakļaut zināmiem samērīgiem ierobežojumiem. Tas ir nepieciešams, lai saskaņotu dažādu reliģisku grupu intereses un nodrošinātu cieņu pret ikvienas personas pārliecību," uzsver I.Piļāne.

Tieši ar ieceri nodrošināt sabiedrisko kārtību un garantēt drošību Saeimā tika virzīts likumprojekts "Par personas sejas aizklāšanas regulējumu publiskās vietās". Kā norādīts likumprojekta anotācijā: "Saistībā ar pieaugušo patvēruma meklētāju un bēgļu skaitu no Āfrikas un citiem bēgļu izcelsmes reģioniem palielinās arī terorisma draudu līmenis."

Ja nākotnē tiks virzīts jauns likumprojekts, kas ierobežos sejas aizklāšanu publiskās vietās, un tas gūs Saeimas atbalstu un likumu pieņems, tiks noteikti arī sodi par aizlieguma neievērošanu. Saistībā ar šonedēļ Saeimā noraidīto likumprojektu bija sagatavoti arī grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Tie paredzētu, ka par sejas aizklāšanu publiskās vietās, izņemot normatīvajos aktos noteiktos gadījumus, varētu uzlikt naudas sodu no 50 līdz 150 eiro. Sodu līdz 350 eiro paredzētu arī tiem, kas personas piespiestu publiskās vietās aizklāt seju.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI