NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
20. augustā, 2012
Lasīšanai: 11 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Nodokļi
1
1

Ēnu ekonomikas apkarotājus motivēs ar papildu naudu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No ēnu ekonomikas gada pirmajā pusē atgūti apmēram 50 miljoni latu. Likums paredz papildus atalgot tos, kuri nodrošinājuši šīs naudas ienākšanu budžetā.

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV portāls

Valsts budžeta ieņēmumi šā gada pirmajā pusē ir pārsnieguši plānotos un iekasēts arī ievērojami vairāk nekā pērn šādā periodā. Finanšu ministrija novērtējusi ne tikai Valsts ieņēmumu dienesta, bet arī citu iesaistīto valsts iestāžu nopelnus cīņā pret ēnu ekonomiku, par ko likums paredz tiesības materiāli motivēt darbiniekus. Ēnu ekonomikas apkarošanā iesaistīto vairāku valsts institūciju darbiniekiem paredzēts piešķirt papildus divus miljonus latu, kas būs jāiekļauj šā gada budžeta grozījumos.

Ministru kabinetā 14.augustā izskatītajā ziņojumā "Par ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumu īstenošanā iesaistīto institūciju darbības rezultātiem 2012.gada sešos mēnešos un šo pasākumu ietekmi uz nodokļu iekasēšanu" Finanšu ministrija (FM) secina, ka ir panākts būtisks nodokļu ieņēmumu pieaugums, īstenojot ēnu ekonomikas apkarošanas un godīgas konkurences veicināšanas plāna pasākumus. Par to liecina rezultatīvo rādītāju palielinājums prioritārajās darbības jomās šā gada sešos mēnešos salīdzinājumā ar 2011.gada sešiem mēnešiem.

Valsts iestāžu realizēto pasākumu ietekme nodokļu ieņēmumu kāpumā gada pirmajā pusē tiek vērtēta aptuveni 50 milj. latu apmērā. Šajā pienesumā uz ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumiem attiecināti vislielākie ieņēmumi: no pievienotās vērtības nodokļa (PVN) – 30 milj. latu, no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) -12 milj. latu, no valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI) – 8 milj. latu.

Piešķīrums – atbilstoši likumā noteiktām proporcijām

Likuma "Par valsts budžetu 2012.gadam" 56.pants paredz: ja 2012.gada sešu un deviņu mēnešu laikā ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumu īstenošanā iesaistīto institūciju darbības rezultātā būtiski uzlabota situācija ēnu ekonomikas apkarošanā un godīgas konkurences veicināšanā un tiek prognozēti ievērojami uzlabojumi arī līdz gada beigām, tad Ministru kabinets pieņem lēmumu par ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumu īstenošanā iesaistīto institūciju amatpersonu (darbinieku) motivēšanu un apropriācijas palielinājumam novirzāmo finansējuma apjomu, kas nepārsniedz 5 procentus no valsts budžetā plānoto nodokļu ieņēmumu pārpildes.

FM ir apkopojusi Valsts ieņēmumu dienesta (VID) un citu iesaistīto iestāžu paveikto ēnu ekonomikas apkarošanā un godīgas konkurences veicināšanā šā gada sešos mēnešos, kā arī izvērtējusi ietekmi uz nodokļu ieņēmumiem. FM ierosina piešķīrumu 4% apmērā (jeb 2 milj. latu) no ēnu ekonomikai atgūtās summas. Ievērojot likumā paredzētās proporcijas, no tās lielākā daļa (80% jeb 1,6 miljoni latu) paredzēta VID, 320 000 latu – Valsts policijai un Valsts robežsardzei, 40 000 latu – Valsts darba inspekcijai, 40 000 latu – Pārtikas un veterinārajam dienestam, Valsts meža dienestam un Valsts augu aizsardzības dienestam.

Nodokļu administrācijas uzmanība prioritātēm

Valsts ieņēmumu dienests gada pirmajos sešos mēnešos iekasējis 2,206 miljardus latu, pārsniedzot plānotos ieņēmumus par 7,3% jeb 149,69 milj. latu un pārsniedzot 2011.gada sešu mēnešu ieņēmumus par 13,2% jeb 256,61 milj. latu.

VID noteiktie prioritārie darba virzieni šim gadam ir novērst PVN ieņēmumu zudumus, samazināt ar nelegālo nodarbinātību saistīto nodokļu pārkāpumus un algu izmaksas aploksnēs, ierobežot nereģistrētu saimniecisko darbību, pastiprināt juridisko personu kontroli, apkarot organizēto noziedzību un korupciju, ierobežot kontrabandu.

Šā gada sešos mēnešos VID atteicis nepamatoti pieprasītu PVN, uzņēmumu ienākuma nodokļa, IIN un VSAOI pārmaksu atmaksu 9,13 milj. latu apmērā. Sešos mēnešos legalizēti 2058 darba ņēmēji, tādējādi palielinātas sociālās iemaksas budžetā un iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksājumi. Kontroles pasākumu rezultātā cīņai pret nelegālo nodarbinātību un algu izmaksām aploksnēs kopā iemaksai budžetā papildus aprēķināti gandrīz 6,8 milj. latu.

"No motivācijas piešķīruma saskaņā ar budžeta likumu uz lielāko daļu ir tiesības Valsts ieņēmumu dienestam. "

Šā gada sešos mēnešos atklāta un pārtraukta septiņu organizētu noziedzīgu grupējumu darbība valsts ieņēmumu jomā, uzsākti 102 kriminālprocesi muitas jomā un kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīti 53 kriminālprocesi. Atklāto likumpārkāpumu rezultātā novērsts kaitējums 6 miljonu latu apmērā.

Ziņojumā norādīts, ka uzlabojušies legālā akcīzes preču tirgus rādītāji, šā gada piecos mēnešos salīdzinājumā ar 2011.gada attiecīgo periodu legālo naftas produktu (degvielas) aprites rādītāji ir par 3% augstāki, savukārt legālo alkoholisko dzērienu patēriņam nodotais daudzums ir par 6% lielāks nekā pērn.

Kontrabandistiem atņem divtik vairāk nekā pērn

Valsts policijas šā gada nopelni novērtēti akcīzes preču kontrolē. Kā laba darba rādītāji uzskaitīti gan alkoholisko dzērienu izņemšana divtik lielākā apjomā (56,9 tūkstoši litru), salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, gan cigarešu izņemšana – kas arī ir divas reizes vairāk (12,7 miljoni cigarešu) nekā pērn pirmajā pusgadā.

Valsts policijas labo darbu sarakstā ir arī uzsāktie 325 kriminālprocesi par kontrabandu un ar akcīzes nodokli apliekamo preču nelikumīgu apriti, kas ir par 16 vairāk nekā pērn; kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtītie 139 kriminālprocesi, kas ir par 20 vairāk nekā 2011.gada 1.pusgadā un citi rādītāji.

Valsts robežsardze cīņā pret cigarešu un alkohola kontrabandu un to nelegālu tirdzniecību pirmajā pusgadā gan uz valsts robežas, gan arī valsts iekšienē patstāvīgi vai sadarbībā ar citām tiesībsargājošām iestādēm konstatējusi 99 nelikumīgus preču pārvietošanas gadījumus. Lielākā daļa no atklātajām kontrabandas precēm bija tabakas izstrādājumi.

Robežsargi patstāvīgi vai sadarbībā ar citām tiesībsargājošām iestādēm aizturējuši un izņēmuši gandrīz 5 miljonus cigarešu, 21,3 tūkstošus litrus degvielas un naftas produktu, 759 litrus alkoholisko dzērienu, kuru kopējā nenomaksātā akcīzes nodokļa aptuvenā vērtība pārsniedz ceturtdaļmiljonu latu.

Valsts robežsardzē uzsākti trīs kriminālprocesi par alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu nelikumīgu uzglabāšanu un pārvietošanu (pārvadāšanu), ko izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, kā arī viens kriminālprocess par kontrabandu. Norādītajos kriminālprocesos kriminālprocesuālo darbību rezultātā izņemts: 249 600 cigarešu, 600 litri spirta un 140 litri dīzeļdegvielas.

Robežsardze, sadarbojoties ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi, Valsts policiju un Valsts darba inspekciju, veic arī pasākumus, lai konstatētu ārzemnieku nodarbināšanas normu pārkāpumus.

VDI: ēnu risks kliedējas uz citām nozarēm

Valsts darba inspekcija apsekojusi 1535 uzņēmumus saistībā ar nereģistrētās nodarbinātības pārkāpumu pārbaudi. 32,8% apsekojumu bija rezultatīvi (plānots - 25%), t.i., gandrīz katrā trešajā uzņēmumā konstatētas nereģistrēti nodarbinātas vai uz "pirmās dienas" darba līgumu pamata nodarbinātas personas. Pirmajā pusgadā konstatēti 1619 nereģistrēti nodarbinātie, kas ir par 29% vairāk nekā 2011.gada sešos mēnešos. Pēc pārbaudes veikšanas ar 248 personām noslēgti rakstveida darba līgumi un minētās personas reģistrētas Valsts ieņēmumu dienestā kā darba ņēmēji. Sešos mēnešos 78 uzņēmumos konstatētas 135 personas, kuras darba attiecības uzsākušas pārbaudes dienā vai dienu pirms tās (uz "pirmās dienas" darba līguma pamata nodarbinātie).

VDI pirmajā pusgadā atklājusi par 14% vairāk tādu nodarbināto, kuri nereģistrēti strādā un vienlaikus atrodas bezdarbnieka statusā: 2011.gada sešos mēnešos konstatētas 107 šādas personas, šogad - 122, no kurām 77 bijušas bezdarbnieka pabalstu vai citu labumu saņēmēji.

FM ziņojumā arī norāda, ka Nodarbinātības valsts aģentūra sadarbībā ar VDI organizē seminārus bezdarbniekiem, kuros tiek izskaidrota darba līguma slēgšanas nepieciešamība, kā arī sniegta informācija par sekām, ja darba attiecības noformē neatbilstoši normatīvo aktu prasībām.

VDI darbība ēnu ekonomikas apkarošanā ir devusi valsts budžetā 620,7 tūkstošus latu, ko veido piemēroto soda naudu summa 581,04 tūkst. latu (pērn 6 mēnešos - 341,635 tūkst. latu) apmērā un nodokļu ieņēmumi 39,709 tūkst. latu apmērā no noslēgtajiem darba līgumiem, pieņemot, ka tie tiek noslēgti vismaz par minimālo mēneša darba algu un vismaz uz vienu mēnesi.

"Ēnstrādnieki: nereģistrēti strādā un vienlaikus atrodas bezdarbnieka statusā. "

No šogad atklātajiem 1619 nereģistrēti nodarbinātajiem būvniecības nozarē bijusi 261 nereģistrēta nodarbināta persona jeb 16% no kopējā nereģistrēti nodarbināto skaita, uzglabāšanas un transporta palīgdarbos (loģistika) - 224 (14%), tirdzniecības pakalpojumu sniegšanas nozarē - 168 (10%) un apstrādes nozarē - 166 (10%), kas norāda, ka minēto nozaru uzņēmumu darbībā ir saskatāmas augsta nereģistrētās nodarbinātības riska pazīmes.

VDI saasina uzmanību uz tendenci, ka izlīdzinājies nereģistrētās nodarbinātības īpatsvars tautsaimniecības nozaru griezumā: iepriekšējos gados būvniecībā bija aptuveni puse no kopumā konstatētajām nereģistrēti nodarbinātajām personām, šogad šīs nozares īpatsvars kopējā ainā ir samazinājies, bet tas pieaudzis vairākās citās nozarēs.

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) sešos mēnešos veicis 19 284 pārbaudes pārtikas uzņēmumos, īpašu uzmanību pievēršot dzīvnieku izcelsmes produktu apritei (svaiga gaļa un piena produkti), kā arī svaigu augļu un dārzeņu izcelsmes kontrolei. Pārbaužu laikā apturēta 33 uzņēmumu darbība un no aprites izņemtas vairāk nekā 16 tonnas neskaidras izcelsmes pārtikas produktu. Par konstatētajiem pārkāpumiem 1580 gadījumos piemēroti naudas sodi – 80,797 tūkst. latu.

Ziņojumā izklāstīts arī PVD paveiktais veterinārās uzraudzības jomā, veterināro zāļu aprites uzņēmumos, dzīvnieku barības aprites objektos un importa kravu kontrolē uz Eiropas Savienības ārējās robežas.

Valsts meža dienesta darbā novērtēts, ka, salīdzinot ar 2011.gada sešiem mēnešiem, pie līdzīga pārkāpumu skaita samazinājušies mežam nodarītie zaudējumi (piemēram, par trešdaļu mazāks ir patvaļīgi izcirstā meža apjoms, gandrīz uz pusi mazākas bijušas platības, kurās mežaudze bojāta).

Valsts augu aizsardzības dienesta galvenās aktivitātes ēnu ekonomikas apkarošanā un godīgas konkurences veicināšanā bija vērstas uz nelegālo augu aizsardzības līdzekļu tirdzniecības ierobežošanu.

Visā gadā prognozē pārpildi

FM ziņojumā norādīts, ka budžeta ieņēmumu kāpumu šogad noteica gan labāka ekonomiskā konjunktūra, gan nodokļu politikas izmaiņas, gan arī administrēšanas uzlabojumi. Izvērtējot administrēšanas ieguldījumu nodokļu ieņēmumos, ziņojumā analizēti tikai lielākie nodokļi - PVN, IIN, VSAOI, akcīzes nodoklis, kas kopā veido aptuveni 88% no kopbudžeta nodokļu ieņēmumiem.

2012.gadā kopbudžeta nodokļu ieņēmumi tiek prognozēti 4,224 miljardi latu - par 343,7 milj. latu jeb 8,9% vairāk nekā 2011.gadā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI