NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
17. oktobrī, 2010
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Vide
3
3

Zaļa un vēl zaļāka ir mana elektrotehnika

Publicēts pirms 13 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Arnis Blumbergs

Eiropas Komisija noteikusi jaunu energoefektivitātes marķējumu sadzīves tehnikai un visbeidzot ierosinājusi ieviest energoefektivitātes marķējumu arī elektrības rēķinu krietni ietekmējošajiem televizoriem. Energoefektivitātes marķējums palīdz pircējam izvēlēties preces, kas patērē mazāk enerģiju, un līdz ar to ļauj nākotnē ietaupīt naudu, tās ekspluatējot. Vienlaikus tas ir stimuls ražotājiem attīstīt energoefektīvas preces un investēt to ražošanā.

A klase var būt vēl ekonomiskāka

Eiropas Savienības (ES) enerģētikas komisārs Ginters Etingers paudis nostāju, ka marķējums palīdz virzīt tirgu uz augstu energoefektivitāti, kas ir svarīgs faktors Eiropas energoefektivitātes un konkurētspējas, kā arī klimata pārmaiņu mērķu sasniegšanā. Protams, pircējiem nav mazsvarīgi, ka vienlaikus tas ļauj arī samazināt elektrības patēriņu un ietaupīt naudu, izmantojot sadzīves tehniku. Piemēram, televizori patērē gandrīz 10% no kopējā mājsaimniecības elektroenerģijas daudzuma. Turpmāk arī uz televizoru iepakojuma veikalā būs norādīta tā energoefektivitāte, izmantojot skalu no A līdz G.

Energoefektivitātes marķējums ieviests jau 1992. gadā. Šobrīd 90% ES pārdotās sadzīves tehnikas atbilst augstākajai energoefektivitātes klasei A. Taču, izmantojot jaunas tehnoloģijas, A klases preču enerģijas patēriņu varētu samazināt vēl uz pusi. Tāpēc ES nolēmusi paplašināt skalu, pievienojot vēl trīs augstākas klases: A+, A++ un A+++.

Pircēji meklē inovatīvas un energotaupošas preces

Mazumtirdzniecības kompānijas „Elkor” elektronikas preču iepirkuma daļas vadītājs Gunārs Vizulis esmaja.lv dalījās savos novērojumos. „Pircējus var sadalīt vairākās grupās. Ir cilvēki, kuri aktīvi seko jaunumiem, un viņiem ir vajadzīga vislabākā sadzīves tehnika. Ir daļa, kuri paši izpēta tirgus piedāvājumus un attiecīgi savām vajadzībām izvēlas preci. Vēl ir pircēji, kurus interesē tikai prece ar atlaidēm. Tie pircēji, kurus interesē jaunumi, īpašu uzmanību pievērš tehniskiem rādītājiem, taču, ja tie ir vienādi, izvēlas energotaupošāku iekārtu. Īpaši tas ir raksturīgs, pērkot ledusskapjus un veļas mašīnas,” esmaja.lv sacīja G. Vizulis, atzīstot, ka cilvēki aizvien vairāk uzmanības pievērš energotaupības rādītājiem. „Elkor” veikalos nesen uzsākta A+++ klases tehnikas tirdzniecība. Kopumā „Elkor” veikalos 95% piedāvātās sadzīves tehnikas atbilst A energotaupības klasei.

A klase kļuvusi par normu

„Samsung Electronics Baltics” mājsaimniecības produktu menedžeris Madars Ginters piekrīt, ka iekārtas energoefektivitāte noteikti kļuvusi par vienu no galvenajiem kritērijiem, kam pircēji pievērš uzmanību, izdarot izvēli. „Mājsaimniecības iekārtas tiek iegādātas salīdzinoši reti, un to dzīves cikls ir garš, tāpēc pircēji veic elektrības un ūdens ietaupījuma aprēķinus, balstoties tieši uz energoefektivitātes klasēm,” viņš norāda. „A klases iekārtas Latvijā jau ir kļuvušas par standartu un pircēju iecienītāko izvēli. Tirgus tendences rāda, ka cilvēki labprāt veic pāreju uz A+ un A++ energoefektivitātes klases iekārtām, jo viņi saskata iespējas ietaupīt nākotnē,” stāsta M. Ginters.

"Tirgus tendences rāda, ka cilvēki labprāt veic pāreju uz A+ un A++ energoefektivitātes klases iekārtām, jo viņi saskata iespējas ietaupīt nākotnē."

„Kā tirgus līderis un vadošais inovators „Samsung” veic ievērojamas investīcijas savu produktu attīstībā, un visi pašlaik Latvijā nopērkamie „Samsung” produkti atbilst A, A+ vai pat A++ energoefektivitātes klasei. Jau no 2011. gada Latvijā būs iespējams iegādāties „Samsung” mājsaimniecības iekārtas, kas atbildīs A-30% (iepriekš A+++) efektivitātes klasei. Tas mūsu klientiem ļaus ietaupīt vēl vairāk naudas par elektrības rēķiniem,” skaidro speciālists.

Iepērkamies „zaļi”

2010. gada jūnijā veiktais socioloģisko pētījumu aģentūras „GFK” pētījums parāda, ka A un augstāku energoefektivitātes klasi Latvijā izvēlas 90% pircēju, tostarp iekārtas ar A+ un pat augstāku klasi izvēlas iegādāties 44% patērētāju.

Energoefektivitātes marķējums ir obligāts visām precēm, ko piedāvā ES tirgos, un tam vienmēr jābūt labi saskatāmam uz katras preces. Preču klasifikācija pēc energoefektivitātes kritērija parādās skalā no A līdz G, kur A (apzīmē ar zaļu krāsu) ir visefektīvākās preces, bet G (apzīmē ar sarkanu krāsu) – vismazāk enerģiju taupošās. Tā kā lielākā daļa preču savā klasē sasniegušas A līmeni, nolemts pievienot trīs papildu klases (A+, A++ un A+++). Šajā gadījumā A klases apzīmējuma krāsa ir dzeltena, jo ar zaļu krāsu tradicionāli tiek apzīmētas visefektīvākās preces. Savukārt jau nākamie standarti nosaka, ka A+ apzīmē kā A-10%, A++ kā A-20% un A+++ kā A-30%.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI