NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
09. maijā, 2010
Lasīšanai: 17 minūtes
RUBRIKA: Ziņa
TĒMA: Politika
2
2

Eiropiešu vienotības diena – idejas sešdesmitgade

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Eiropas diena kā atzīmējama 9. maijā pirms 13 gadiem tika ierakstīta Latvijas likumā “Par svētku un atceres dienām”. Eiropas Savienībā šai kopības dienas idejai šogad aprit 60 gadu.
ES institūciju pārstāvji ik gadu Latvijā rīko atbilstoši tematisku programmu, kurā galvenais ir informēšana par Eiropas Savienības sniegtajām iespējām un Eiropas iepazīšana.

1950. gada 9. maijā – piecus gadus pēc Otrā pasaules kara beigām – Francijas ārlietu ministram Robertam Šūmanam radās šķietami utopisks plāns – apvienot Eiropas valstis (tajā skaitā divas līdz šim Eiropā grūti samierināmās valstis Franciju un Vāciju) vienotā rīcībā. Šogad – 60 gadus vēlāk – 9. maijā vienotas Eiropas idejas dzimšanu suminās 27 šīs Savienības dalībvalstis, ieskaitot Latviju, kopīgās idejas izcelsmi atgādina Latvijas Ārlietu ministrija.

Latvijā Eiropas dienas galvenais pasākums “Eiropas Savienības Dārza svētki” paredzēts svētdien Rīgā, Vērmanes dārzā, un tas noslēgs nu jau tradicionālo Eiropas nedēļu. Rīkotāji īpaši uzsver to kā veltījumu Eiropas gadam 2010, kura uzdevumos ir cīņa pret nabadzību un sociālo atstumtību, īpaši uzsverot savstarpējās palīdzības un solidaritātes, jaunu prasmju apgūšanas un mācīšanās nepieciešamību un nozīmi.

9. maija svētku viesi no pulksten 10.30 līdz pulksten 18 tiks gaidīti Vērmanes dārzā, kur būs iespēja klātienē iepazīties ar Eiropas Savienības dalībvalstu pieredzi, tradīcijām, kā arī jaunu zināšanu ieguves un studiju iespējām.

Svētku norises vietā ar moto “Esi kā mājās” darbosies Latvijas un Eiropas Savienības dalībvalstu izveidotās mājas, kur būs iespēja smelties zināšanas un iepazīt citu valstu aktualitātes un kultūru. Arī Latvijai pasākumā būs īpaša māja, kurā apmeklētāji varēs iepazīties ar Latvijai būtiskām tēmām: eiro ieviešana, atbalsts uzņēmējdarbībai, radošums un inovācijas. Eiropas Gada mājā svētku dalībniekiem uz brīdi būs iespēja iejusties cilvēka ar īpašām vajadzībām dzīvē – paredzēti tehnisko palīglīdzekļu demonstrējumi, riteņkrēslu strītbols, pieredzes apmaiņa, konsultācijas, sarunas, pirmās palīdzības vingrinājumi biedrības “Sustento” un Latvijas Sarkanā Krusta vadībā.

Atsevišķi būs iespēja uzzināt vairāk par Rīgas iecerēm 2014. gadā, kad Latvijas galvaspilsēta kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Īpašu programmu jauniešiem un bērniem piedāvās jauniešu organizācijas, kas informēs par ES sniegtajām iespējām jauniešiem, kā arī aicinās apmeklētājus iesaistīties interaktīvās aktivitātēs par Eiropas Savienības tēmu.

Apmeklētāji tiks aicināti piedalīties arī kopējā pasākuma zināšanu spēlē, izvēloties apmeklēt Vērmanes dārza mājas pa diviem maršrutiem – aktīvo vai atraktīvo.

"Visas dienas garumā uz Vērmanes dārza skatuves uzstāsies orķestri, kori, grupas un ansambļi."

Noslēguma ceremonijā izlozes kārtībā tiks noskaidroti un apbalvoti lielās spēles uzvarētāji ar katras mājas pārstāvju īpaši sarūpēto balvu.

Visas dienas garumā uz Vērmanes dārza skatuves uzstāsies orķestri, kori, grupas un ansambļi.

Eiropas nedēļu un Eiropas dienu Vērmanes dārzā organizē Ārlietu ministrija sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā, Eiropas Parlamenta Informācijas biroju, Rīgas domi un Eiropas Savienības dalībvalstu vēstniecībām Rīgā.

Vairāk no Eiropas ieraudzīt un uzzināt var arī citos Eiropas nedēļas pasākumos gan Rīgā, gan reģionos.

Sagaidot Eiropas dienu 9. maijā, ES mājā un Agijas Sūnas galerijā jau trešo gadu apskatāma izstāde “Eiropas pilsētas Latvijas mākslinieku gleznās”. Izstāde ES mājas (Aspazijas bulvāris 28) mākslas istabā atklāta 5. maijā, un gleznas būs aplūkojamas līdz 31. maijam, informē EK pārstāvniecības Latvijā preses sekretārs Ivars Bušmanis.

Eiropas pilsētas latviešu gleznotāju uzmanības lokā bija 20. gadsimta 20.-30. gados (Svemps, Liberts, Kalniņš), un tad uz vairāk nekā pusgadsimtu šīs tēmas no Latvijas glezniecības pazuda. Pievienošanās ES devusi impulsu arī mākslā – mākslinieki atkal dodas mācīties vai studiju ceļojumos uz dažādu Eiropas valstu pilsētām, un bieži gleznotāju personālizstādēs redzami šo ceļojumu iedvesmoti darbi.

Izstādē apskatāma dažādu paaudžu 32 mākslinieku (Edvarda Grūbes, Valda Buša, Ilmāra Blumberga, Laura Mīlbreta, Zanes Balodes, Annas Baklānes un citu) ieraudzītā un sajustā Eiropa. Līdzās ES mājai ekspozīcija būs aplūkojama arī Agijas Sūnas galerijā Kalēju ielā 9.

Valmieras integrētajā bibliotēkā no 5. maija līdz 28. maijam būs apskatāma informatīvo materiālu izstāde “Tavas iespējas Eiropā”.

EK pārstāvniecība Latvijā dāvinājusi katrai Latvijas vispārizglītojošai skolai vienu DVD komplektu “Atgriešanās Eiropā. Latvija 1988–2008” par Latvijas 20 gadu garo valsts atjaunošanas un demokratizācijas ceļu. Dokumentālajā seriālā ir septiņas sērijas, katra 50 minūšu gara un aptver trīs gadus Latvijas, Eiropas un pasaules vēsturē. Dokumentālais seriāls tika demonstrēts televīzijas kanālā TV3 2009. gada maijā (atkārtoti augustā), kad apritēja pieci gadi, kopš Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā. Seriāls toreiz pulcēja 110 tūkstoš skatītāju lielu auditoriju.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā cer, ka tas būs piemērots ilustratīvs palīgmateriāls jaunākās vēstures skaidrošanai paaudzei, kas dzimusi jau demokrātiskā Latvijas Republikā un augusi līdz ar filmā aplūkotajiem notikumiem.

,,Piedalīšanās ir vienīgā iespēja demokrātijā, kā izmantot iespējas,” uzsver Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā vadītāja Iveta Šulca. ,,Iestāšanās Eiropas Savienībā iedeva mūsu rokās zelta atslēdziņu labākai dzīvei. Tas, kā izmantojam šo zelta iespēju atslēdziņu – gan finansiālās, gan jaunas iekārtas un jaunus tiltus, gan jaunas darbavietas un jaunus tirgus, gan jaunas zināšanas un jaunu pieredzi –, ir atkarīgs vien no mums pašiem.”

Lai arī svētkos nav pieņemts runāt par materiāliem labumiem, taču ES piedāvāto iespēju vidū ir arī papildu finansiālās iespējas, centieni panākt labāku, daudzveidīgāku dzīvi. Ne velti tik daudzi Latvijas ļaudis ir kļuvuši par darba emigrantiem.

Izziņa: ES programmas Latvijā

Detalizēta informācija par šīm programmām (darbības termiņu, finansējuma avotu, atbalsta saņēmējiem) ir pieejama “Informācija par Eiropas Kopienas iniciatīvām un programmām”, kas apkopota 2009. gada aprīlī, pamatojoties uz ministriju un īpašo uzdevumu ministru sekretariātu sagatavotajiem datiem (atrodama adresē: http://esmaja.lv/userfiles/AT%282010%290075.pdf).

Savukārt informācija par pieteikšanās termiņiem ES struktūrfondu aktivitātēm šogad ir pieejama ES struktūrfondu mājaslapā http://www.esfondi.lv/page.php?id=939.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI