E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9973
Lasīšanai: 3 minūtes
13
13

Pietiek ar faktu konstatēšanu par padomju laika būves esamību dabā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūlijā, 2016
Ilga

Privātmājai ir uzbūvēts otrais stāvs, projekts ir izstrādāts un apstiprināts padomju laika 80. gados. Gribam kārtot mājas dokumentus. Būvvalde uzskata, ka tā ir nelikumīga celtniecība, jo padomju laika dokumenti neder. Radi savu lauku māju, kurai bija līdzīga situācija (padomju laika projekts), nodeva. Kuros normatīvajos aktos var atrast informāciju par padomju laika izsniegto projektu lietderīgumu, nevar taču būt tā, ka pilsētai un lauku teritorijai ir dažādi likumi vai noteikumi?

A
atbild:
04. augustā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Jāteic, ka dažādu pašvaldību būvvaldes jautājumu par padomju laiku būvniecības objektiem diemžēl interpretē atšķirīgi. Piemēram, Rīgas pilsētas būvvaldes Patvaļīgās būvniecības izvērtēšanas nodaļas vadītāja Monta Ābele-Sedliņa LV portālam sniedza šādu skaidrojumu: būvniecības saskaņošanā būvvaldē būtiskā robežšķirtne ir 1995. gads. Agrāk celta būve tiek uzskatīta par padomju laika būvniecību, un tās esamība nav jāsaskaņo būvvaldē, jo tā nepārvērtē minētā laika būvniecības normatīvos aktus.

Ja ēka nav ierakstīta zemesgrāmatā, vēl vairāk – nav nodota ekspluatācijā, tad šādas, vairāk nekā 20 gadu vecas būves legalizēšana notiek pēc citādiem principiem nekā to ēku, kuras uzceltas pēc 1995. gada.

Šajā gadījumā tomēr ir svarīgi, kādi dokumenti par mājas būvniecību Jums vēl ir, izņemot projektu. Būvvalde nedrīkst uzskatīt, ka padomju laika dokumenti nav derīgi un tādēļ būvniecība ir nelikumīga. Par šādiem strīdiem ir bijuši gana daudzi tiesvedības procesi.

Šķiet, Jums lieti varētu noderēt internetā pieejamais Būvniecības  valsts kontroles biroja komentārs par padomju laika būvniecības saskaņošanu.

Ja Jums nav iespējams ar būvvaldi vienoties par būves legalizēšanu, ir jāvēršas būvvaldē ar rakstisku iesniegumu, lai būvvalde rakstiski sniedz  pamatojumu atteikumam ēku nodot ekspluatācijā. Tad uz šā dokumenta pamata Jums jāvēršas augstākstāvošā institūcijā – pašvaldībā ar pretenzijas iesniegumu par būvvaldes lēmumu. Ja arī pašvaldība sniedz tādu pašu atzinumu kā būvvalde, uz šīs atbildes pamata varat vērsties administratīvajā tiesā. Taču, pirms to darīt, būtu nepieciešama jurista konsultācija.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas