E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9942
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Pabalsts sakarā ar tuva ģimenes locekļa nāvi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2016
Valentins Ševcovs

Mans vectēvs nomira, viņš nebija man asins radinieks. Vai es varu saņemt pabalstu par radinieka nāvi? Viņš bija precējies ar manu vecmāmiņu vairāk par 15 gadiem.

A
atbild:
15. jūlijā, 2016
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jautājumā neesat norādījis, kur strādājat - valsts pārvaldē vai privātajā sektorā. Šajā gadījumā tas ir svarīgi.

Darba likumā ir paredzēts, ka darba devējam ir pienākums maksāt (saglabāt) darbiniekam noteikto darba algu par divām darba dienām, ja darbinieks neveic darbu attaisnojošu iemeslu dēļ, īpaši gadījumos, kad darbinieks neveic darbu sakarā ar laulātā, vecāku, bērna vai cita tuva ģimenes locekļa nāvi (Darba likuma 74. pants). Taču obligāta pienākuma izmaksāt bēru pabalstu nav. 

Tāpat ne likumā, ne tā komentāros nav dots uzskaitījums, kas ir “tuvs ģimenes loceklis”. Līdz ar to ir ieteicams sniegt šo skaidrojumu iestādes iekšējos normatīvajos aktos, piemēram, darba koplīgumā vai papildu sociālo garantiju nolikumā. Tiek pieņemts, ka par tuvu ģimenes locekli ir uzskatāma jebkura persona, ar kuru darbinieks uztur ciešu saikni un pastāvīgu kontaktu.

No iepriekšteiktā izriet, ka darba devējs darbiniekiem var paredzēt dažādas sociālās garantijas, kuras nav noteiktas normatīvajos aktos. Papildu sociālās garantijas (t.sk. bēru pabalsts) var būt noteiktas darba koplīgumā, kā arī darba līgumā. Ja uz Jums ir attiecināmas darba likuma normas, tad par iespējām saņemt pabalstu Jums jāinteresējas pie sava darba devēja.

Savukārt valsts pārvaldē strādājošo Atlīdzības likuma 20. pantā, kas paredz pabalstu sakarā ar ģimenes locekļa nāvi, ir sniegts konkrētu ģimenes locekļu uzskaitījums - laulātais, bērns, vecāki, vecvecāki, adoptētājs vai adoptētais, brālis vai māsa. Pabalsta saņemšanai jāiesniedz iesniegums un miršanas apliecības kopija.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas