E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9306
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Izveidojušās situācijas risināšanā tomēr jāiesaistās pašvaldībai

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. aprīlī, 2016
Kristīne Ločmele

Labdien, mūsu ģimene adoptēs divus bērniņus, esam pirmsaprūpes procesā, bērni jau dzīvo pie mums. Mūsu pašvaldības saistošajos noteikumos nav paredzēts bērnus ārpuskārtas uzņemt bērnudārzā. Pašvaldības atbalsta arī nav. Vietas privātajā b/d nav. Esam izmisumā. Vai nav kāds kopējs valsts likums?

A
atbild:
19. aprīlī, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 15. panta ceturtajai daļai gādāt par iedzīvotāju izglītību, tai skaitā pirmsskolas un skolas vecuma bērnu nodrošināšanu ar vietām mācību un audzināšanas iestādēs, ir viena no pašvaldības autonomajām funkcijām. Savukārt Izglītības likuma 17. panta pirmajā daļā noteikts katras pašvaldības pienākums nodrošināt bērniem, kuru dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, iespēju iegūt pirmsskolas izglītību bērna dzīvesvietai tuvākajā izglītības iestādē vai tuvākajā izglītības iestādē, kas īsteno izglītības programmu valsts valodā, neatkarīgi no attāluma.

Gadījumā ja bērnam ir iespēja apmeklēt bērnudārzu citā pašvaldībā, ir noteikta kārtība, kādā pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā deklarētie iedzīvotāji izmanto citas pašvaldības izglītības iestādes pakalpojumus, noslēdz līgumus ar citām pašvaldībām par iedzīvotājiem sniegto izglītības pakalpojumu samaksu (skat. Ministru kabineta noteikumus Nr. 250 „Kārtība, kādā veicami pašvaldību savstarpējie norēķini par izglītības iestāžu vai sociālās aprūpes iestāžu sniegtajiem pakalpojumiem”).

Turklāt, atbildot uz līdzīgiem jautājumiem, Izglītības kvalitātes valsts dienests ir vairākkārt uzsvēris - ja nav iespējams izmantot sabiedrisko transportu, pašvaldībai ir pienākums nodrošināt transportu izglītojamo nokļūšanai bērnudārzā un atpakaļ dzīvesvietā (sīkāks izklāsts LV portāla skaidrojumā “Pagastā nav bērnudārza. Kas pavadīs bērnus autobusā?”).

Ja bērns apmeklē privātu bērnudārzu (tas var atrasties arī citā pašvaldībā), Izglītības likuma 17. pants ir papildināts ar 2.daļu, kurā noteikts pašvaldības pienākums segt privātas izglītības iestādes izmaksas gadījumā, ja bērnam, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu un kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, netiek nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā. Izmaksas jākompensē tādā apmērā, kas atbilst vienam audzēknim nepieciešamajām izmaksām attiecīgās pašvaldības uzturētā bērnudārzā.

Savukārt metodika, pēc kuras pašvaldība nosaka vienam izglītojamajam nepieciešamās vidējās izmaksas pirmsskolas izglītības programmā (no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai) pašvaldības bērnudārzā, un kārtību, kādā pašvaldība sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei noteikta Ministru kabineta noteikumos Nr. 709 “Noteikumi par izmaksu noteikšanas metodiku un kārtību, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātai izglītības iestādei”.

Ņemot vērā iepriekš minēto regulējumu, nevar būt tā, ka pašvaldība atsakās risināt problēmu ar bērnudārza nodrošināšanu tās administratīvajā teritorijā deklarētiem bērniem. Tātad, ja rodas jautājumi vai neskaidrības par iespēju saņemt pirmsskolas izglītības pakalpojumu, vecākiem ir jāvēršas pašvaldībā. Ja rodas papildu jautājumi, Jums ir tiesības vērsties Izglītības kvalitātes valsts dienestā (Rīgā, Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 14, 3. stāvā, tālrunis 67367202).

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 247 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas