E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9252
Lasīšanai: 3 minūtes

Par studenta tiesībām uz bezdarbnieka pabalstu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. martā, 2016
Baiba

Vai ir iespēja saņemt bezdarbnieka pabalstu studentam, kurš plāno doties ERASMUS programmā uz citu valsti?

A
atbild:
01. aprīlī, 2016
Nodarbinātības valsts aģentūra
Andris Segliņš, EURES konsultants

Lai sniegtu precīzu informāciju par iespējām studentam saņemt bezdarbnieka pabalstu ārvalstī, būtu nepieciešams zināt, ar kādu nolūku persona dodas uz ārvalsti, kā arī konkrēti, uz kuru valsti persona plāno doties. Tāpēc atbildē sniegta informācija par vispārējiem nosacījumiem bezdarbnieka pabalsta saņemšanā.

Personas tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir balstītas uz sociālajām iemaksām bezdarba apdrošināšanai un tiesībām iegūt bezdarbnieka statusu.

Latvijā personai ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, ja persona ir reģistrējusies Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) un tai ir piešķirts bezdarbnieka statuss, kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu, ir veiktas obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas. Latvijā bezdarbnieka statusu var iegūt arī students. Tātad arī studentam, izpildot iepriekš minētos nosacījumus, ir tiesības uz bezdarbnieka pabalstu Latvijā.

Savukārt, ja persona, kura saņem bezdarbnieka pabalstu, dodas darba meklējumos uz citu Eiropas Savienības (ES) vai Eiropas ekonomikas zonas valsti (EEZ), tad Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) ir iespējams noformēt bezdarbnieka pabalsta eksportu, kas dos tiesības, esot ārvalstīs, turpināt saņemt Latvijas bezdarbnieka pabalstu. Taču jāņem vērā, ka personai ir jādodas uz citu ES/EEZ valsti tikai darba meklējuma nolūkos. Persona, kura dodas uz ārvalsti citu motīvu vadīta, nevar pretendēt uz bezdarbnieka pabalsta eksportu.

Vēl pirms došanās uz citu ES/EEZ valsti nepieciešams noskaidrot, vai attiecīgajā valstī studentam ir tiesības iegūt bezdarbnieka statusu. Ja attiecīgajā valstī students nevar iegūt bezdarbnieka statusu, tad arī nebūs iespējams izmantot bezdarbnieka pabalsta eksportu. Turklāt, izmantojot bezdarbnieka pabalsta eksportu, personai ir pienākums 7 dienu laikā pēc izbraukšanas no Latvijas reģistrēties tās valsts nodarbinātības dienestā, kurā tiek meklēts darbs un veikt nepieciešamos bezdarbnieka pienākumus saskaņā ar konkrētās valsts noteikto kārtību. Tāpēc šeit ir arī jāvērtē, vai dalība “Erasmus” programmā neradīs šķēršļus bezdarbnieka pienākumu pildīšanai.

Lai persona pretendētu uz ārvalsts bezdarbnieka pabalstu, tad attiecīgajā ES/EEZ valstī nepieciešams nostrādāt atbilstošu periodu un veikt sociālās iemaksas, kas dod tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas