E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9064
Lasīšanai: 3 minūtes

Izbraucot ar bērniem uz pastāvīgu dzīvi Lielbritānijā, jāinformē VSAA

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. februārī, 2016
inita

Labdien! Esmu oficiāli šķīrusies. Vīrs dzīvo un strādā Latvijā. Es dzīvoju un strādāju UK, bērni mācās UK. Vai man ir jāatsakās no bērna pabalstiem Latvijā?

A
atbild:
02. martā, 2016
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Rasma Kalniņa, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 20.panta pirmās daļas 2.punktu, ja pabalsta saņēmējs vai bērns, par kuru tiek maksāts pabalsts, izbrauc no Latvijas Republikas uz pastāvīgu dzīvi ārvalstī, tad valsts sociālo pabalstu izmaksu pārtrauc. Minētā likuma 19.pants nosaka, ka pabalsta saņēmējam ir pienākums nekavējoties informēt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru (VSAA) par visiem apstākļiem, kas varētu būt par pamatu pabalsta izmaksas pārtraukšanai vai pabalsta apmēra grozīšanai.

Līdz ar to, ja valsts sociālo pabalstu saņēmēja dzīvo un strādā Apvienotajā Karalistē un šajā valstī dzīvo arī bērni, tad viņai nav tiesības turpināt saņemt valsts sociālos pabalstus (bērnu pabalstus) Latvijā. Pabalsta saņēmējai ir pienākums par savu un bērnu izbraukšanu un nodarbinātības uzsākšanu Apvienotajā Karalistē nekavējoties informēt VSAA.

Ņemot vērā to, ka bērnu vecāki strādā dažādās ES dalībvalstīs, tad ģimenes tiesības uz ģimenes pabalstiem nosaka Regula Nr.883/2004. Saskaņā ar minētās regulas tiesību normām, ja abi bērna vecāki ir nodarbināti dažādās dalībvalstīs un bērni dzīvo kopā ar vienu no vecākiem, tad atbildīga par ģimenes pabalstu piešķiršanu ir tā vecāka nodarbinātības valsts, kurā dzīvo bērni. Savukārt otra dalībvalsts (otra vecāka nodarbinātības dalībvalsts) pēc attiecīga pieprasījuma nodrošina ģimenes pabalstu izmaksu starpības apmērā, ja pabalstu apmērs šajā otrajā valstī ir lielāks.

Tādējādi, ņemot vērā šo regulējumu, mammai ir tiesības uz ģimenes pabalstu saņemšanu Apvienotajā Karalistē. Savukārt bērnu tēvam tiesības uz ģimenes pabalstiem Latvijā būs starpības apmērā, ja Latvijas ģimenes pabalstu apmērs ir lielāks nekā bērnu mātei Apvienotajā Karalistē piešķirtais pabalstu apmērs.

Informāciju par tiesībām uz ģimenes pabalstiem ES var iegūt VSAA mājaslapā www.vsaa.lv  sadaļā “Pakalpojumi Eiropas Savienībā/Ģimenes pabalsti”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 141 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas