E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8957
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

ZTI samazināta amata atlīdzības takse trūcīgām personām

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. februārī, 2016
Janis Romanovs

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr.451 (Rīgā 2012.gada 26.jūnijā ) "Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm" 11.punktā minēto: "Zvērinātam tiesu izpildītājam ir tiesības samazināt amata atlīdzības taksi, piemērojot koeficientu 0,5, ja persona normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir atzīta par trūcīgu, vai …" 2014.gada 23.septembrī ZTI tika nodota mana izziņa, ka man ir piešķirts trūcīgas personas status. 2015.g. oktobrī ZTI, vēršot piedziņu no manis kreditora labā, viņa neizmantoja šīs tiesības samazināt amata atlīdzību. Uz manu pretenziju viņa norādīja, ka vajadzīgs mans iesniegums ar attiecīgu lūgumu! Jautājums: kā praktiski realizējas šīs ZTI tiesības?

A
atbild:
15. februārī, 2016

Ministru kabineta noteikumu Nr.451 "Noteikumi par zvērinātu tiesu izpildītāju amata atlīdzības taksēm" 11.punkts nosaka, ka zvērinātam tiesu izpildītājam ir tiesības samazināt amata atlīdzības taksi, piemērojot koeficientu 0,5, ja persona normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir atzīta par trūcīgu, bet, ja personai piešķirts politiski represētās personas statuss, samazināt amata atlīdzības taksi, piemērojot koeficientu 0,5, ir zvērināta tiesu izpildītāja pienākums.

 Tādējādi no normatīvā regulējuma izriet, ka tiesu izpildītājam ir tiesības, nevis pienākums samazināt amata atlīdzības taksi. No tiesu izpildītājas skatu punkta raugoties, lūgums uzrakstīt iesniegumu par samazinātas amata atlīdzības takses piemērošanu ir  loģisks.  Tiesu izpildītājs nevar zināt, ar kādu mērķi Jūs viņam iesniedzat izziņu par trūcīgas personas statusu.

Vienlīdz tiesu izpildītāju praksē arī parādnieka mutiski izteikts lūgums par samazināta koeficienta piemērošanu, kad tiek iesniegta attiecīga izziņa, tiek akceptēts.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas