E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8838
Lasīšanai: 3 minūtes
12
12

Pārkāpumi darbā. Darba devēja un darbinieka tiesības

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. janvārī, 2016
Ārija

Labdien, vēlējos uzzināt attiecībā uz šādu jautājumu. Vai darbinieku var atlaist no darba, iepriekš neizteicot nekādu piezīmi vai rājienu? Piemēram, situācijā, kad darbinieks ir vairākas reizes (ne mazāk kā četras) gada un piecu mēnešu laikā kavējis darbu (1 vai 2 dienas nav bijis darbā un nav uzrādījis darbnespējas lapu), no darba devēja puses nekādas sarunas ar darbinieku nav bijis. Bet pēc kārtējās neattaisnotas neierašanās darbinieks tiek likts izvēles priekšā - vai nu tiks ierosināta disciplinārlieta, vai jāparaksta vienošanās par darba tiesisko attiecību izbeigšanu un tiek dotas 3 dienas uz pārdomām. Kādēļ darba devējs visu šo laiku mierīgi bija pacietis situāciju, bet pēc tam darbinieku būtībā "izmetis"? Arī dažus mēnešus pirms atlaišanas darbinieks vēlējās izrunāt izveidojušos situāciju ar darba devēju, bet priekšniece pat nevēlējās klausīties, pateica vien, ka darbinieks cik grib, tik var slimot. Tā kā pēc būtības sanāk, ka darbinieks pat nevarēja aiziet no darba. Vai darba devējs var tā rīkoties? Protams, ka neattaisnots darba kavējums ir ļoti būtisks pārkāpums, bet kāpēc darba devējs nevarēja kaut vai aprunāties ar darbinieku, izteikt piezīmi, grozīt darba līgumu vai piedāvāt darbiniekam uzrakstīt uzteikumu un to parakstīt?

A
atbild:
15. februārī, 2016
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Darba tiesību nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba likuma 101.panta pirmās daļas 1.punkts paredz darba devēja tiesības uzteikt darba līgumu, ja darbinieks bez attaisnojoša iemesla būtiski pārkāpis darba līgumu vai noteikto darba kārtību uzņēmumā. Augstākās tiesas Senāts norādīja, ka minētā tiesību norma ir piemērojama, ja darbinieks bez attaisnojoša iemesla nav ievērojis darba līgumu vai darba kārtību un šis pārkāpums ir būtisks, nevis formāls (skat. Senāta tiesu prakses apkopojumu lietās par individuālajiem darba strīdiem „Tiesu prakse lietās par individuālajiem darba strīdiem”, 2010/2011).

Strīdus gadījumā to, vai pārkāpums atzīstams par būtisku, izšķir tiesa. Darba devējam, lemjot par izdarītā pārkāpuma būtiskumu, saskaņā ar Darba likuma 101.panta otro daļu ir jāizvērtē izdarītā pārkāpuma smagums, apstākļi, kādos tas izdarīts, kā arī darbinieka personiskās īpašības un līdzšinējo darbu. 

Ja darbinieks uzskata, ka darba devēja uzteikums nav tiesiski pamatots vai ka darba devējs ir pārkāpis noteikto darba līguma uzteikšanas kārtību, viņam ir tiesības uzteikumu apstrīdēt, viena mēneša laikā no uzteikuma saņemšanas dienas ceļot prasību tiesā par uzteikuma atzīšanu par spēkā neesošu.

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas