E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8717
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja īres līgumu uzsaka mēnesi iepriekš

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. janvārī, 2016
Andrejs K.

Es noslēdzu 2015.gada novembrī īres līgumu uz gadu. Ģimenes apstākļu dēļ es gribu šo līgumu izbeigt 2016.gada janvārī. Es samaksāju drošības naudu EUR 300 apmērā. Līgumā teikts, ka, izbeidzot līgumu, jāinformē mēnesi pirms izbeigšanas. Man nav skaidrs, vai, izbeidzot līgumu janvārī, man vēl jāmaksā par februāri? Gribu izvākties jau janvārī. Vai ja es informēju janvāri, man vēl jādzīvo februārī? Līgumā arī teikts, ka drošības depozīts paliek pie izīrētāja, ja līgums lauzts pirms termiņa (1 gada). Vai es varu pateikt, lai šo depozītu izmantotu komunālo rēķinu apmaksāšanai? Vai man papildus tam atstātam depozītam vēl jāmaksā par komunālajiem?

A
atbild:
18. janvārī, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Sīkāk par īres līgumu un drošības naudu varat izlasīt LV portāla rakstā „Drošības nauda, rokas nauda: atšķirība, līgumi, maksāšanas kārtība”. Kā norāda zvērināts advokāts Jānis Lapsa, atbilstoši likumam „Par dzīvojamo telpu īri” īres līgumā būtu jāieraksta gan drošības apmērs, gan tās samaksas, dzēšanas un atmaksāšanas kārtība un termiņi. Ja līgumā par drošības naudas izlietojumu nekas nav ierakstīts, izīrētājam un īrniekam, izbeidzot īres attiecības, nereti rodas domstarpības.

Ja, dzīvojamās telpas īres/nomas tiesiskajām attiecībām beidzoties, drošības nauda nav izmantota līguma saistību izpildes nodrošināšanai vai izmantota daļēji, tā visā pilnībā vai tās atlikusī daļa atdodama īrniekam ne vēlāk kā tajā pašā dienā, kad dzīvojamā telpa tiek atbrīvota (ja īres līgumā nav noteikts citādi),” skaidro advokāts.

Saskaņā ar īres līgumā noteikto, Jums īres attiecību pārtraukšanu jāpaziņo mēnesi iepriekš. Ja Jūs līgumu uzteicāt, piemēram,  1.decembrī, tad pēc mēneša (1.janvārī) līguma attiecības tiek izbeigtas; ja to izdarāt 1.janvārī, līgums ir spēkā līdz 1.februārim, un par šo mēnesi īres maksājums Jums ir jākārto.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 273 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas