E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8441
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ja īres līgums parakstīts, īrnieks tā nosacījumus ir akceptējis

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. novembrī, 2015
Elīna

Labdien. Plānoju izbeigt īres līgumu par dzīvojamo telpu īri, līgumā ir punkts, kas paredz, ka, ja uzsaku telpas laika posmā no 1.septembra līdz 1.maijam, man par savu vēlmi ir jāpaziņo 6 mēnešus iepriekš (savukārt periodā no 2.maija līdz 31.augustam varu paziņot par savu lēmumu 2 mēnešus iepriekš). Līgumā ir noteikts, ka, ja izvācos ātrāk par šiem 6 mēnešiem, nesaņemšu atpakaļ iemaksāto drošības naudu 1 mēneša īres maksas apmērā, kā arī no manis pieprasīs samaksāt īres maksu par visiem mēnešiem no minētajiem 6 mēn., kurus es telpās vairs nedzīvošu - resp., ja tagad esmu pateikusi, ka izvākšos un reāli izvācos, piem., janvāra beigās, man prasīs apmaksāt īres maksu par februāri, martu, aprīli un maiju + nesaņemšu atpakaļ iemaksāto drošības naudu 1 mēneša īres maksas apmērā + var nākties segt kaut kādus citus izdevumus un zaudējumus (kas un kādi tie ir, diemžēl nezinu). Runājot ar nama pārvaldnieku, tiku informēta, ka, jā, tā tas ir, un, ja es nemaksāšu šo maksu par nenodzīvotajiem mēnešiem, ceļš būs uz tiesu. Vēlējos uzzināt, cik pamatotas ir šādas prasības? Vai noteiktais 6 mēnešu uzteikšanas brīdinājuma periods nav par lielu? Pagaidām gan citu mājvietu neesmu atradusi, bet negribētu sevi ierobežot vai kaut ko palaist garām, ja nu gadījumā atrodu piemērotu dzīvokli un rodas iespēja pārvākties ātrāk. Tā kā izīrētājs ir informēts un, saskaņā ar noslēgto līgumu, viņš var vest jaunos potenciālos īrniekus izrādīt dzīvokli arī tajā laikā, kamēr es vēl tur dzīvoju, tādējādi laicīgi sagatavojoties tam, ka es izvācos, man jādomā, vai tiešām manis radītie zaudējumi būs tik milzīgi, ka man tie visi būtu jāatmaksā, jo neizvācos taču nebrīdinot un vienā dienā? Piebildīšu, ka maksāju ļoti disciplinēti, parādu un citu nekārtību nekad nav bijis.

A
atbild:
02. decembrī, 2015
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Noteicošais visā šajā lietā ir īres līgums. Pirms parakstīšanas tā nosacījumus var apspriest ar izīrētāju un, cenšoties atrast abām pusēm pieņemamu kompromisa risinājumu, tos mainīt. Ja īrnieks līgumu ir parakstījis, tas nozīmē, ka viņš visus dokumentā iekļautos nosacījumus ir akceptējis, un faktiski vienīgā iespēja, kā izvairīties no zaudējumiem, ir nodzīvot šajā mājoklī līgumā paredzēto laiku.

Sīkāk par drošības naudu un izīrētāja tiesībām paturēt īrnieka iemaksāto drošības naudu izklāstīts LV portāla rakstā „Drošības nauda, rokas nauda: atšķirība, līgumi, maksāšanas kārtība”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 133 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas