E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8626
Lasīšanai: 2 minūtes

Bērnam jānodrošina vismaz minimālais uzturlīdzekļu apmērs

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
28. decembrī, 2015
Ilona

Labdien! Gribētu uzzināt, cik lielu uzturnaudu bērnam var pieprasīt no 300 eiro lielas algas (summa ar atvilktiem nodokļiem)?

A
atbild:
29. decembrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Neatkarīgi no ikmēneša algas apmēra, mantas stāvokļa un spējām uzturēt bērnu katra vecāka absolūts pienākums ir katram savam bērnam nodrošināt uzturlīdzekļus vismaz valstī noteiktajā minimālajā apmērā. To paredz Civillikuma 179.panta piektā daļa.

Minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr.37  "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam", ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēneša algu un bērna vecumu. 

Tā kā no 2016.gada 1.janvāra Latvijā noteiktā minimālā mēneša darba alga ir 370 eiro, minimālais uzturlīdzekļu apmērs katram bērnam ir šāds:

  • 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam (92.50 eiro mēnesī);
  • 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (111 eiro mēnesī).

Par to, kas ir minimālais uzturlīdzekļu apmērs un kam tas paredzēts, vairāk lasiet LV portāla skaidrojumā „Alimenti jeb uzturlīdzekļi 2016.gadā: pieaug minimālais apmērs”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas