E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8568
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Satiksme

CSDD: CSN prasības attiecināmas uz vieglajiem un kravas auto, ne autobusiem

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. decembrī, 2015
Tavabalss

Labdien! Jaunajos satiksmes noteikumos (MK not. Nr.279 no 02.06.2015.), kas stāsies spēkā ar 01.01.2016., punktā 189. ir pieminēts termins "automobilis". 189. Aizliegts pārvadāt: 189.1. pasažierus ārpus traktortehnikas kabīnes, piekabē (puspiekabē) un motocikla kravas nodalījumā; 189.2. bērnus, kas jaunāki par trim gadiem, automobilī, kura sēdvietas nav aprīkotas ar drošības jostām; 189.3. bērnus, kuru augums nepārsniedz 150 cm, priekšējā sēdeklī automobilī, kura sēdvietas nav aprīkotas ar drošības jostām, kā arī ar divriteņu mopēdu, motociklu, triciklu, kvadriciklu vai sniega motociklu, izņemot gadījumu, ja bērns var noturēt līdzsvaru un aizsniegt kāju atbalstus vai sēž uz viņa vecumam un svaram atbilstoša sēdeklīša. Pēc Latvijas standarta LVS 87:1997 punktā 1.2.4. ir definēts jēdziens "Automobilis" - Trīs, četru vai vairāk riteņu mehāniskais transportlīdzeklis (skat.1.2.p.), izņemot triciklus (skat.1.2.2.p.) un kvadriciklus (skat.1.2.3.p.). Tos izmanto: - pasažieru vai kravas pārvadāšanai; - citu transportlīdzekļu vilkšanai; - speciālu darbu veikšanai. Šis termins attiecas arī uz trolejbusiem (sk.1.2.4.2.6.p.). Šis termins neattiecas uz traktortehniku (sk.1.2.5.p.). Jautājums. Vai Rīgas pilsētas autobusos un trolejbusos, un pārējos autobusu maršrutos Latvijā nedrīkstēs pārvadāt bērnus, kas jaunāki par trīs gadiem, jo sēdvietas nav aprīkotas ar drošības jostām? Paldies par atbildi jau iepriekš!

A
atbild:
06. janvārī, 2016
Ceļu satiksmes drošības direkcija
Agnese Korbe, Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste
Latvijas Profesionālo autoskolu federācija
Ēriks Griģis, valdes priekšsēdētājs

VAS „Ceļu satiksmes drošības direkcija” Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste Agnese Korbe sniedz šādu atbildi: „Ceļu satiksmes noteikumos (CSN) ir precīzi nodalīti dažādi transportlīdzekļu veidi – vieglais automobilis, kravas automobilis, autobuss, mopēds, motocikls, traktortehnika u.tml. Jauno  CSN 189.2. apakšpunktā ir precīzi noteikts, ka aizliegts pārvadāt bērnus, kas jaunāki par trim gadiem, automobilī, kura sēdvietas nav aprīkotas ar drošības jostām, un šī prasība CSN izpratnē attiecas uz vieglajiem un kravas automobiļiem, bet neattiecas uz pārējiem transportlīdzekļu veidiem, kā, piemēram, trolejbuss.

Ceļu satiksmes noteikumu norma pilnībā atbilst Eiropas Savienības Direktīvas par drošības jostu un bērniem paredzēto drošības līdzekļu obligātu lietošanu prasībām.”

Savukārt  Latvijas Profesionālo autoskolu federācijas valdes priekšsēdētājs Ēriks Griģis, arī atsaucoties uz Jūsu minēto LV standartu, norāda, ka šā dokumenta izpratnē automobilis patiešām ir ne tikai vieglais auto, bet patiešām arī autobuss un trolejbuss. „Ja raugāmies no šāda skatupunkta (kas patiešām būtu jāņem vērā), tad iznāk, ka minētā vecuma bērnus sabiedriskajā transportā – autobusos un trolejbusos, kuri nav aprīkoti ar drošības jostām, īstenībā pārvadāt nedrīkst. Īstenībā, strauji bremzējot (jo arī maršruta autobuss pēc standarta ir automobilis), tas ir bīstami: ja šāds mazs bērns ir klēpī kādam no vecākiem, viņš var mazuli nenoturēt un tad trauma ir neizbēgama.

Neskaidrības normatīvajā regulējumā pašlaik ir skaidri redzamas; acīmredzot nepieciešami kādi precizējumi CSN, lai tie nebūtu pretrunā LV standartam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas