E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8543
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Ja bērns dzīvo pie mātes, viņai ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2015
Artis

Mana draudzene mani krāpa un pameta un nu jau kopā uzturas ar citu cilvēku, ņemot līdzi 3 gadīgu bērnu. Man interesē, kāda var būt tālākā situācija, ja man draud vēl papildus maksāt uzturlīdzekļus, es pats gribu bērnu pie sevis un rūpēties un pirkt lietas, kas nepieciešamas, nevis mehāniski sūtīt naudu mātei, lai viņa ar to dara sazin ko, rezultātā man uzturot 3 cilvēkus, un nauda, kuru maksāju, iespējams, nemaz neaiziet līdz bērnam. Varbūt es varu prasīt uzturlīdzekļus no mātes? Visa situācija liekas absurda, ko es varu darīt?

A
atbild:
21. decembrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 179.panta pirmā un otrā daļa nosaka abu vecāku pienākumu samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Šis pienākums gulstas uz tēvu un māti līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt. Strīdus par uzturlīdzekļiem bērnam izšķir tiesa. Pienākums gādāt par bērna uzturēšanu neizbeidzas, ja bērns ir šķirts no ģimenes vai nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem.

Jēdziens „bērna uzturēšana” saistīts ar Civillikuma 177.panta ceturtajā daļā noteiktajiem kritērijiem. Saskaņā ar tiem bērna uzturēšana ir ēdiena, apģērba, mājokļa, veselības aprūpes nodrošināšana, bērna kopšana un viņa izglītošana un audzināšana, garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšana, pēc iespējas ievērojot bērna individualitāti, spējas un intereses, sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam.

Savukārt Civillikuma 177.panta pirmajā daļā noteikts - līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Atbilstoši Civillikuma 178.panta otrajai daļai, ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās, taču bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo. Tātad, ņemot vērā Civillikumā noteikto, uzturlīdzekļi līdz bērna pilngadībai ir nododami tā vecāka rīcībā, kurš ikdienā rūpējas par bērnu.

Arī tiesu praksē pieņemts, ka objektīvi labāk zināmas bērnu vajadzības ir tam vecākam, pie kura bērni dzīvo. Ikdienas izdevumi par mājokli, sadzīves pakalpojumiem, pārtiku, higiēnas precēm, veselības aprūpi un citām bērnam ikdienā nepieciešamām lietām nesamazinās, ja otrs vecāks naudu tērē bērna vajadzībām pēc saviem ieskatiem.

Šo ikdienas vajadzību nodrošināšana ir absolūts abu bērna vecāku pienākums, neatkarīgi no tā, kādas ir viņu savstarpējās attiecības. Līdz ar to šajā gadījumā bērna mātei ir tiesības paļauties uz to, ka bērna tēvs ikdienas aprūpes nodrošināšanai veiks regulārus uzturlīdzekļu maksājumus noteiktā apmērā un laikā. Turklāt Civillikuma 179.panta piektā daļa paredz, ka valstī noteiktais minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir jānodrošina jebkurā gadījumā neatkarīgi no spējas uzturēt bērnu un mantas stāvokļa.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Nr.37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru” minimālais uzturlīdzekļu apmērs bērnam no  piedzimšanas brīža līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai ir 25% no valstī noteiktās minimālās darba algas (2015.gadā tie ir 90 eiro mēnesī, bet, pieaugot minimālajai algai 2016.gadā, attiecīgi – 92.50 eiro mēnesī).

Jūs varētu prasīt uzturlīdzekļus no bērna mātes, ja bērns atrastos Jūsu ikdienas aprūpē, proti, dzīvotu pie Jums. Pašreizējā situācijā, kad bērns dzīvo pie mātes, viņai ir tiesības celt prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu. Ņemot vērā iepriekš minēto, tiesa nevar piedzīt uzturlīdzekļus mazākā apmērā par valstī noteikto minimālo. Ja lieta nonāks tik tālu, Jums būs jāapmaksā arī tiesas izdevumi. Atbilstoši Civilprocesa likuma 203.panta piektajai daļai tiesas spriedumam ir likuma spēks, un līdz ar to tas ir obligāts un izpildāms, pretējā gadījumā var tikt uzsākta uzturlīdzekļu parāda piespiedu piedziņa ar zvērināta tiesu izpildītāja starpniecību.

Vecāku domstarpības par saskarsmes tiesībām ar bērnu un aizgādības jautājumiem izšķir bāriņtiesa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas