E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 8337
Lasīšanai: 3 minūtes

Par pārvaldnieku var lemt dzīvokļu īpašnieki kopsapulcē

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. novembrī, 2015
Emīlija

Sveicināti! Pētīju likumdošanu par namu apsaimniekošanu un man radās jautājums - ja dzīvojamo māju pārvaldnieka reģistrā nav iespējams atrast informāciju par konkrētu mājas pārvaldnieku, vai pastāv iespēja, ka šim pārvaldniekam nav nepieciešamā kvalifikācija? Un otrs jautājums - ja manā dzīvoklī atrodas mājas kopīpašums (stāvvadi), vai man ir tiesības nelaist dzīvoklī mājas pārvaldnieku? Un vai es drīkstu pieprasīt uzrādīt viņa kvalifikāciju apliecinošu dokumentu? Paldies jau iepriekš.

A
atbild:
20. novembrī, 2015

1. Regulējums par dzīvojamo māju pārvaldnieku reģistru atrodams Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 18., 19. un 20.pantā. Saskaņā ar 18.panta pirmo daļu ikvienai personai, kura atbilst šajā likumā pārvaldniekam izvirzītajām prasībām un noslēgusi pārvaldīšanas līgumu ar dzīvojamās mājas īpašnieku, jāreģistrējas pārvaldnieku reģistrā mēneša laikā no pārvaldīšanas līguma noslēgšanas.

Šo reģistru administrē Ekonomikas ministrija, un faktiski tas darbojas pēc brīvprātības principa:  ja konkrētais namu pārvaldnieks šajā reģistrā nav reģistrējies, viņam par to nav paredzēta administratīvā atbildība un tādējādi vispār nekāds sods nav piemērojams. Tas pats ir arī ar pārvaldnieku kvalifikāciju – likums gan prasa profesionālo izglītību apliecinošu dokumentu, ja pārvaldītājs pārvalda māju, kas mazāka par 1500 m2, bet nekāda mehānisma, kā sodīt par šīs prasības nepildīšanu, nav.

2. Dzīvokļa īpašniekam ir pienākums atsevišķos (nepieciešamības) gadījumos pēc pārvaldnieka pamatotas prasības nodrošināt speciālistu piekļuvi inženierkomunikācijām, kas ir kopīpašuma daļa, bet atrodas atsevišķajā īpašumā – dzīvoklī. Šāda piekļuve nepieciešama, lai apsekotu inženierkomunikācijas vai novērstu avārijas situāciju, kas ir svarīgi visiem mājas iedzīvotājiem. Dzīvokļa īpašniekam nav tiesību prasīt kādus profesionālo kvalifikāciju apliecinošus dokumentus, jo normatīvajos aktos šāda kārtība nav paredzēta.

Ja dzīvokļu īpašnieki pārvaldniekam neuzticas, apšauba tā piemērotību amatam, viņiem ir tiesības jebkurā brīdī Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktā kārtībā sasaukt kopsapulci, tostarp noskaidrot, vai pārvaldniekam ir profesionālo kvalifikāciju apliecinošs dokuments. Ja dokumenta nav, arī uz šā pamata dzīvokļu īpašnieki var lauzt līgumu ar esošo pārvaldnieku , viņa vietā izraugoties citu, kam ir attiecīgā izglītība un kas atbilst dzīvokļu īpašnieku prasībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 276 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas