E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7969
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja pircējs neieraksta īpašumu zemesgrāmatā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. septembrī, 2015
Zane

Labdien! Pirms gada pārdevu meža īpašumu firmai. Bet līdz šim brīdim mežs nav ierakstīts zemesgrāmatā. Rezultātā sanāk, ka īpašniece esmu es, līdz ar to nodokļi jāmaksā arī man. Ir zvanīts vairākas reizes, ir tikai solījumi, ka ierakstīs zemesgrāmatā, bet nekā. Sanāk absurda situācija, kāpēc man būtu jāmaksā par īpašumu, gar kuru man vairs nav nekādas daļas. Piespiest arī nekā nevar, neviens normatīvais akts to neregulē. Ko tad var reāli darīt, tiesā sūdzēt? Bet vai caur tiesu to vispār panākt?

A
atbild:
17. septembrī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 994.pantu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Tāpat minētais pants noteic, ka līdz ierakstīšanai zemesgrāmatā nekustamā īpašuma ieguvējam pret trešajām personām nav nekādu tiesību – viņš nevar izlietot nevienu no priekšrocībām, kas saistītas ar īpašumu, un viņam jāatzīst par spēkā esošu visu uz šo nekustamo īpašumu attiecošās tās personas darbību, kura zemesgrāmatā ierakstīta kā nekustamā īpašuma īpašnieks.

Zemesgrāmatu likuma 1.pantā ir noteikts: nekustamo īpašumu ierakstīšana un lietu tiesību nostiprināšana ir obligāta. Arī Civillikuma 993.pantā ir noteikts, ka zemesgrāmatā ir jāieraksta katra īpašnieka maiņa.

Taču likumos nav noteikti termiņi ierakstīšanai zemesgrāmatā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.1250 "Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā" paredz augstāku nodevu par kavēšanos ierakstīt īpašumu zemesgrāmatā: valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā nosaka, piemērojot koeficientu 1,5, ja no dienas, kad parakstīts dokuments, kas apliecina nostiprināmās tiesības, vai tādas atzīmes dzēšanas, kas kavē labprātīgu tiesību nostiprinājumu, pagājuši vairāk nekā seši mēneši.

MK noteikumos ietvertā motivējošā regulējuma izstrādātāji norādījuši: apstāklis, ka likumdevējs nav noteicis termiņu, kādā personai nostiprināmas tiesības zemesgrāmatā, nenozīmē pretējo, bet liecina par to, ka minētās darbības veicamas pēc iespējas ātrāk vai tiklīdz tas iespējams. Savlaicīga īpašuma tiesību nenostiprināšana zemesgrāmatā nav personai ar likumu piešķirto tiesību neizmantošana, bet gan vērtējama kā izvairīšanās no ar likumu uzlikta pienākuma izpildīšanas un valsts budžetam piekritīgo maksājumu savlaicīgas apmaksāšanas.

Cik saprotams, Jūsu gadījumā pircēju nodevas pieaugums nav atturējis ignorēt likumos noteikto pienākumu. Un tiek turpināta prakse, ka pircējs vieglprātīgi vai ļaunprātīgi, vai kādu citu motīvu vadīts neieraksta īpašumu zemesgrāmatā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 111 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas